Mathematics Part II Solutions Solutions for Class 6 Math Chapter 2 Parts Of Hundred are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Parts Of Hundred are extremely popular among Class 6 students for Math Parts Of Hundred Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Mathematics Part II Solutions Book of Class 6 Math Chapter 2 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Mathematics Part II Solutions Solutions. All Mathematics Part II Solutions Solutions for class Class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 101:

Question 1:

70% of the students in a school come by the school bus. If there are 750 students in the school, how many use the school bus?

Answer:

Total number of students in the school = 750

Percentage of students coming by bus = 70%

Number of students coming by bus = 70% of 750

Thus, 525 students use the school bus.

Page No 101:

Question 2:

In an institution, there are 300 employees and 60% of them are women. How many women work there?

Answer:

Total number of employees in the institution = 300

Percentage of women employees in the institution = 60%

Number of women employees = 60% of 300

Thus, there are 180 women employees in the institution.

Page No 101:

Question 3:

130 students did the SSLC examination in a school and 95% of them were declared eligible for higher studies. What is the actual number of those eligible for higher studies?

Answer:

Total number of students who took the SSLC exam = 130

Percentage of students who were declared eligible for higher studies = 95%

Number of students who were eligible for higher studies = 95% of 130

But, the number of students cannot be in decimal.

Thus, 123 students were eligible for higher studies.



Page No 102:

Question 1:

There are 380 children in a class 95% of them were present one day. How many were absent that day?

Answer:

Total number of children in the class = 380

Percentage of children present on a particular day = 95%

Fraction of children present on that day =

Fraction of children absent on that day =

Number of children absent on that day =

Thus, 19 students were absent on that day.

Page No 102:

Question 2:

Rajeevan bought 250 okra seeds from Krishi Bhavan. He doubted whether all would sprout. He was told that at most 8% may not. How many can be expected to sprout?

Answer:

Total number of okra seeds bought by Rajeevan from Krishi Bhavan = 250

Percentage of okra seeds that may not sprout = 8%

Fraction of okra seeds that may not sprout =

Fraction of okra seeds that may sprout =

Number of okra seeds that may sprout

Thus, 230 okra seeds can be expected to sprout.

Page No 102:

Question 3:

The monthly income of Shaji’s family is Rs. 8,000. The amounts they spent on various things are given below as percent.

Answer:

Monthly income of Shaji’s family = Rs 8000

Percentage of amount spent on food = 35%

Percentage of amount spent on clothing, entertainment, education and health = 20%

Percentage of amount spent on repayment of home loan = 20%

Percentage of amount spent on other expenses = 15%

Total percentage of amount spent = 35% + 20% + 20% + 15%

= 90%

Percentage of amount saved = (100 − 90)% = 10%

Percentage of amount spent on food = 35%

Amount spent on food = 35% of Rs 8000

Percentage of amount spent on clothing, entertainment, education and health = 20%

Amount spent on clothing, entertainment, education and health = 20% of Rs 8000

Percentage of amount spent on repayment of home loan = 20%

Amount spent on repayment of home loan = 20% of Rs 8000

Percentage of amount spent on other expenses = 15%

Amount spent on other expenses = 15% of Rs 8000

Percentage of amount saved = (100 − 90)% = 10%

Amount saved = 10% of Rs 8000



Page No 106:

Question 1:

Can you write down the meaning of the following percent in terms of fractions in lowest terms?

(i) 5%

(ii) 60%

(iii) 75%

(iv) 175%

(v) 2%

(vi) 4%

(vii) 108%

(viii) 200%

Answer:

(i)

Therefore, the meaning of 5% in terms of fractions in lowest terms is

(ii)

Therefore, the meaning of 60% in terms of fractions in lowest terms is

(iii)

Therefore, the meaning of 75% in terms of fractions in lowest terms is

(iv)

Therefore, the meaning of 175% in terms of fractions in lowest terms is

(v)

Therefore, the meaning of 2% in terms of fractions in lowest terms is

(vi)

Therefore, the meaning of 4% in terms of fractions in lowest terms is

(vii)

Therefore, the meaning of 108% in terms of fractions in lowest terms is

(viii)

Therefore, the meaning of 200% in terms of fractions in lowest terms is 2.



Page No 107:

Question 1:

Can you express as a percent, the part (or number of times) of something given by each of the following below?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v) 2

Answer:

(i)

Thus, of something can be expressed as 25% of it.

(ii)

Thus, of something can be expressed as 110% of it.

(iii)

Thus, of something can be expressed as 35% of it.

(iv)

Thus, of something can be expressed as 98% of it.

(v)

Thus, 2 of something can be expressed as 200% of it.



Page No 109:

Question 1:

Can you now find the parts represented by these percent?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

Answer:

(i)

Thus, % of something is of it.

(ii)

Thus, % of something is of it.

(iii)

Thus, % of something isof it.

(iv)

Thus,% of something is of it.

(v)

Thus,% of something is of it.

(vi)

Thus,% of something is of it.



Page No 110:

Question 1:

Express the parts represented by the following fractions as percentage:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer:

(i)

The parts represented by the fraction can be represented as percentage by multiplying the fraction by 100.

Thus,of something is % of it.

(ii)

The parts represented by the fraction can be represented as percentage by multiplying the fraction by 100.

Thus, of something is % of it.

(iii)

The parts represented by the fraction can be represented as percentage by multiplying the fraction by 100.

Thus,of something is 65% of it.

(iv)

The parts represented by the fraction can be represented as percentage by multiplying the fraction by 100.

Thus,of something is 108% of it.

Page No 110:

Question 2:

Babu has Rs 900 with him. He gave 50% of it to Gopu. Gopu gave of what he got to Dipu. Dipu gave of what he got to Babu. How much money does Babu have with him now?

Answer:

Total amount with Babu = Rs 900

Percentage amount given by Babu to Gopu = 50%

∴ Amount given by Babu to Gopu = 50% of Rs 900

Percentage amount given by Gopu to Dipu = %

∴ Amount given by Gopu to Dipu = % of Rs 450

Percentage amount given by Dipu to Babu = %

∴ Amount given by Dipu to Babu = % of Rs 150

Since, Babu had Rs 900 with him and he gave Rs 450 to Dipu, the amount left with him is Rs (900 − 450) = Rs 450

Also, Dipu gave Babu Rs 100. Hence, the total amount Babu now has is Rs (450 + 100) = Rs 550.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6