Mathematics Part I Solutions Solutions for Class 10 Math Chapter 4 Financial Planning are provided here with simple stepbystep explanations. These solutions for Financial Planning are extremely popular among Class 10 students for Math Financial Planning Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Mathematics Part I Solutions Book of Class 10 Math Chapter 4 are provided here for you for free. You will also love the adfree experience on Meritnation’s Mathematics Part I Solutions Solutions. All Mathematics Part I Solutions Solutions for class Class 10 Math are prepared by experts and are 100% accurate.
Page No 87:
Question 1:
‘Pawan Medical’ supplies medicines. On some medicines the rate of GST is 12%, then what is the rate of CGST and SGST?
Answer:
Rate of GST = 12% (Given)
Now,
Rate of CGST = Rate of SGST
Also,
Rate of CGST + Rate of SGST = Rate of GST
⇒ 2 × Rate of CGST = 12%
⇒ Rate of CGST = 6%
∴ Rate of SGST = 6%
Page No 87:
Question 2:
On certain article if rate of CGST is 9% then what is the rate of SGST? and what is the rate of GST?
Answer:
Rate of CGST = 9%
Rate of SGST = Rate of CGST = 9%
∴ Rate of GST = Rate of SGST + Rate of CGST = 9% + 9% =18%
Thus, the rate of SGST is 9% and the rate of GST is 18%.
Page No 87:
Question 3:
‘M/s. Real Paint’ sold 2 tins of lustre paint and taxable value of each tin is Rs 2800. If the rate of GST is 28%, then find the amount of CGST and SGST charged in the tax invoice.
Answer:
Total taxable value of 2 tins of lustre paint = Rs 2,800 × 2 = Rs 5,600
Rate of GST = 28%
∴ Rate of CGST = Rate of SGST = 14%
Amount of CGST charged = Amount of SGST charged = $\frac{14}{100}\times 5600$ = Rs 784
Thus, the amount of CGST charged is Rs 784 and the amount of SGST charged is Rs 784 in the tax invoice.
Page No 87:
Question 4:
The taxable value of a wrist watch belt is Rs 586. Rate of GST is 18%. Then what is price of the belt for the customer ?
Answer:
Taxable value of a wrist watch belt = Rs 586
Rate of GST = 18%
Amount of GST = $\frac{18}{100}\times 586$ = Rs 105.48
∴ Price of the belt for the customer = Taxable value of a wrist watch belt + Amount of GST = Rs 586 + Rs 105.48 = Rs 691.48
Thus, the price of the belt for the customer is Rs 491.48.
Page No 87:
Question 5:
The total value (with GST) of a remotecontrolled toy car is Rs 1770. Rate of GST is 18% on toys. Find the taxable value, CGST and SGST for this toycar.
Answer:
Let the taxable value of the toy car be Rs x.
Rate of GST = 18% (Given)
Taxable value of the toy car + Amount of GST = Rs 1770
$\therefore x+\frac{18}{100}x=1770\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow \frac{118}{100}x=1770\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=\frac{100}{118}\times 1770=1500$
So, the taxable value of the toycar is Rs 1,500.
Now,
Rate of CGST = Rate of SGST = 9%
∴ Amount of CGST on the toycar = Amount of SGST on the toycar = $\frac{9}{100}\times 1500$ = Rs 135
Page No 87:
Question 6:
‘Tiptop Electronics’ supplied an AC of 1.5 ton to a company. Cost of the AC supplied is Rs 51,200 (with GST). Rate of CGST on AC is 14%. Then find the following amounts as shown in the tax invoice of Tiptop Electronics.
(1) Rate of SGST  (2) Rate of GST on AC 
(3) Taxable value of AC  (4) Total amount of GST 
(5) Amount of CGST  (6) Amount of SGST 
Answer:
(1) Rate of SGST on AC = Rate of CGST on AC = 14%
(2) Rate of GST on AC = Rate of CGST on AC + Rate of SGST on AC = 14% + 14% = 28%
(3) Let the taxable value of AC be Rs x.
Taxable value of AC + Amount of GST = Rs 51,200
$\therefore x+\frac{28}{100}\times x=51200\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow \frac{128}{100}x=51200\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=\frac{100}{128}\times 51200=40000$
So, the taxable value of AC is Rs 40,000.
(4) Total amount of GST = Cost of the AC with GST − Taxable value of AC = Rs 51,200 − Rs 40,000 = Rs 11,200
(5) Amount of CGST = $\frac{1}{2}$ × Total amount of GST = $\frac{1}{2}\times 11200$ = Rs 5,600
(6) Amount of SGST = $\frac{1}{2}$ × Total amount of GST = $\frac{1}{2}\times 11200$ = Rs 5,600
Page No 87:
Question 7:
Prasad purchased a washingmachine from 'Maharashtra Electronic Goods'. The discount of 5% was given on the printed price of Rs 40,000. Rate of GST charged was 28%. Find the purchase price of washing machine. Also find the amount of CGST and SGST shown in the tax invoice.
Answer:
Printed price of washing machine = Rs 40,000
Discount on washing machine = 5% of Rs 40,000 = $\frac{5}{100}\times 40000$ = Rs 2,000
Taxable value of washing machine = Rs 40,000 − Rs 2,000 = Rs 38,000
Rate of GST = 28%
Amount of GST on washing machine = 28% of Rs 38,000 = $\frac{28}{100}\times 38000$ = Rs 10,640
∴ Purchase price of washing machine
= Taxable value of washing machine + Amount of GST on washing machine
= Rs 38,000 + Rs 10,640
= Rs 48,640
So, the purchase price of washing machine is Rs 48,640.
Now,
Amount of CGST = Amount of SGST = $\frac{1}{2}$ × Amount of GST on washing machine = $\frac{1}{2}$ × 10640 = Rs 5,320
Thus, the amount of CGST is Rs 5,320 and the amount of SGST is Rs 5,320 in the tax invoice.
Page No 93:
Question 1:
'Chetana Store' paid total GST of Rs 1,00,500 at the time of purchase and collected GST Rs 1,22,500 at the time of sale during 1^{st }of July 2017 to 31^{st} July 2017. Find the GST payable by Chetana Stores.
Answer:
Tax collected at the time of sale = Rs 1,22,500
Tax collected at the time of purchase = Rs 1,00,500
∴ GST payable = Tax collected at the time of sale − Tax collected at the time of purchase = Rs 1,22,500 − Rs 1,00,500 = Rs 22,000
Thus, the GST payable by Chetana Stores is Rs 22,000.
Page No 93:
Question 2:
Nazama is a proprietor of a firm, registered under GST. She has paid GST of Rs 12,500 on purchase and collected Rs 14,750 on sale. What is the amount of ITC to be claimed ? What is the amount of GST payable ?
Answer:
Tax collected at the time of purchase = Rs 12,500
∴ Amount of ITC to be claimed by Nazama = Rs 12,500
Tax collected at the time of sale = Rs 14,750
∴ GST payable = Tax collected at the time of sale − Tax collected at the time of purchase = Rs 14,750 − Rs 12,500 = Rs 2,250
Thus, the amount of GST payable by Nazama is Rs 2,250.
Page No 93:
Question 3:
Amir Enterprise purchased chocolate sauce bottles and paid GST of Rs 3800. He sold those bottles to Akbari Bros. and collected GST of Rs 4100. Mayank Food Corner purchased these bottles from Akabari Bros and paid GST of Rs 4500. Find the amount of GST payable at every stage of trading and hence find payable CGST and SGST.
Answer:
Tax collected by Amir Enterprise at the time of purchase = Rs 3,800
Tax collected by Amir Enterprise at the time of sale = Rs 4,100
∴ GST payable by Amir Enterprise = Tax collected at the time of sale − Tax collected at the time of purchase = Rs 4,100 − Rs 3,800 = Rs 300
CGST payable by Amir Enterprise = SGST payable by Amir Enterprise = $\frac{300}{2}$ = Rs 150
Tax collected by Akbari Bros. at the time of purchase = Rs 4,100
Tax collected by Akbari Bros. at the time of sale = Rs 4,500
∴ GST payable by Akbari Bros. = Tax collected at the time of sale − Tax collected at the time of purchase = Rs 4,500 − Rs 4,100 = Rs 400
CGST payable by Akbari Bros. = SGST payable by Akbari Bros. = $\frac{400}{2}$ = Rs 200
Page No 93:
Question 4:
Malik Gas Agency (Chandigarh Union Territory) purchased some gas cylinders for industrial use for Rs 24,500, and sold them to the local customers for Rs 26,500. Find the GST to be paid at the rate of 5% and hence the CGST and UTGST to be paid for this transaction. (for Union Territories there is UTGST instead of SGST.)
Answer:
Input tax (tax paid at the time of purchase) = 5% of Rs 24,500 = $\frac{5}{100}\times 24500$ = Rs 1,225
Output tax (tax paid at the time of sale) = 5% of Rs 26,500 = $\frac{5}{100}\times 26500$ = Rs 1,325
∴ GST payable = Output tax − Input tax = Rs 1,325 − Rs 1,225 = Rs 100
Thus, the GST payable by Malik Gas Agency is Rs 100.
CGST payable = UTGST payable = $\frac{100}{2}$ = Rs 50
Thus, the CGST payable by Malik Gas Agency is Rs 50 and the UTGST payable by Malik Gas Agency is Rs 50.
Page No 93:
Question 5:
M/s Beauty Products paid 18% GST on cosmetics worth Rs 6000 and sold to a customer for Rs 10,000. What are the amounts of CGST and SGST shown in the tax invoice issued ?
Answer:
GST in the tax invoice = 18% of Rs 10,000 = $\frac{18}{100}\times 10000$ = Rs 1,800
∴ CGST in the tax invoice = SGST in the tax invoice = $\frac{1800}{2}$ = Rs 900
Thus, the amount of CGST in the tax invoice is Rs 900 and the amount of SGST in the tax invoice is Rs 900.
Page No 93:
Question 6:
Answer:
Tax Invoice of Goods Purchase  
Mobile Point, KhedShivapur, Pune Invoice No. 55
Mobile No: 7588580000 Email:mobilepoint@xyz.com
GSTIN: 25ZZZZZ9999B1AB Invoice Date: 10July2018 

S.No.  HSN Code  Name of the Product  Rate  Quantity  Taxable Amount  CGST  SGST  Total  
Rate  Tax  Rate  Tax  
1  8507  Mobile Battery  Rs 200  1  Rs 200  6%  Rs 12  6%  Rs 12  Rs 224 
2  8515  Headphone  Rs 750  1  Rs 750  9%  Rs 67.50  9%  Rs 67.50  Rs 885 
Total  Rs 950  Rs 79.50  Rs 79.50  Rs 1109 
Page No 94:
Question 7:
Prepare Business to Business (B2B) Tax Invoice as per the details given below. name of the supplier, address, Date etc. as per your choice. Supplier  Name, Address, State, GSTIN, Invoice No., Date
Recipient  Name, Address, State, GSTIN,
Items : (1) Pencil boxes 100, HSN  3924, Rate  Rs 20, GST 12%
(2) Jigsaw Puzzles 50, HSN 9503, Rate  Rs 100 GST 12%.
Answer:
Ans
Tax Invoice of Goods Purchase  
Supplier: Rama Books, KhedShivapur, Pune Invoice No. 55
Mobile No: 7588580000 Email:ramabooks@xyz.com
GSTIN: 25ZZZZZ5555B1AB Invoice Date: 10July2018 Recipient: Krishna Books, Central MarketRamapur, Mumbai
Mobile No: 7558850000 Email:krishnabooks@abc.com
GSTIN: 25XXXXX2222C2ED 

S.No.  HSN Code  Name of the Item  Rate  Quantity  Taxable Amount  CGST  SGST  Total  
Rate  Tax  Rate  Tax  
1  3924  Pencil box  Rs 20  100  Rs 2000  6%  Rs 120  6%  Rs 120  Rs 2240 
2  9503  Jigsaw Puzzle  Rs 100  50  Rs 5000  6%  Rs 300  6%  Rs 300  Rs 5600 
Total  Rs 7000  Rs 420  Rs 420  Rs 7840 
Page No 102:
Question 1:
Complete the following table by writting suitable numbers and words.
Sr.No  FV  Share is at  MV 
(1)  Rs 100  par  ... 
(2)  ...  premium Rs 500  Rs 575 
(3)  Rs 10  ...  Rs 5 
Answer:
(1) When share is at par, MV (Market value) = FV (Face value)
∴ MV = FV = Rs 100
(2) FV = MV − Premium = Rs 575 − Rs 500 = Rs 75
(3) FV = Rs 10 and MV = Rs 5
Since MV < FV, so the share is at discount.
Discount = FV − MV = Rs 10 − Rs 5 = Rs 5
The complete table is given below:
Sr.No  FV  Share is at  MV 
(1)  Rs 100  par  Rs 100 
(2)  Rs 75  premium Rs 500  Rs 575 
(3)  Rs 10  discount Rs 5  Rs 5 
Page No 102:
Question 2:
Mr.Amol purchased 50 shares of Face Value Rs100 when the Market value of the share was Rs 80. Company had given 20% dividend. Find the rate of return on investment.
Answer:
FV = Rs 100
MV = Rs 80
Number of shares purchased = 50
Sum invested = Number of shares purchased × MV of each share = 50 × 80 = Rs 4,000
Dividend received on each share = 20% of FV of each share = 20% of Rs 100 = $\frac{20}{100}\times 100$ = Rs 20
Total dividend received = Number of shares purchased × Dividend received on each share = 50 × 20 = Rs 1,000
∴ Rate of return on investment = $\frac{\mathrm{Total}\mathrm{dividend}\mathrm{received}}{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{1000}{4000}\times 100\%$ = 25%
Thus, the rate of return on investment is 25%.
Page No 102:
Question 3:
Joseph purchased following shares, Find his total investment.
Company A : 200 shares,  FV = Rs 2  Premium = Rs 18 
Company B : 45 shares,  MV = Rs 500  
Company C : 1 share,  MV = Rs 10,540. 
Answer:
Market value of each share of company A = FV + Premium = Rs 2 + Rs 18 = Rs 20
Investment in company A = Number of shares of company A × MV of each share of company A = 200 × 20 = Rs 4,000
Investment in company B = Number of shares of company B × MV of each share of company B = 45 × 500 = Rs 22,500
Investment in company C = Number of shares of company C × MV of each share of company C = 1 × 10540 = Rs 10,540
∴ Total investment = Investment in company A + Investment in company B + Investment in company C
= Rs 4,000 + Rs 22,500 + Rs 10,540
= Rs 37,040
Thus, the toal investment of Joseph is Rs 37,040.
Page No 102:
Question 4:
Smt. Deshpande purchased shares of FV Rs 5 at a premium of Rs 20. How many shares will she get for Rs 20,000 ?
Answer:
Market value of each share = FV + Premium = Rs 5 + Rs 20 = Rs 25
Sum invested = Rs 20,000
∴ Number of shares = $\frac{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}{\mathrm{Market}\mathrm{value}\mathrm{of}\mathrm{each}\mathrm{share}}=\frac{20000}{25}$ = 800
Thus, the number of shares purchased by Smt. Deshpande are 800.
Page No 102:
Question 5:
Shri Shantilal has purchased 150 shares of FV Rs 100, for MV of Rs 120. Company has paid dividend at 7%. Find the rate of return on his investment.
Answer:
FV of each share = Rs 100
MV of each share = Rs 120
Number of shares purchased = 150
Sum invested = Number of shares purchased × MV of each share = 150 × 120 = Rs 18,000
Dividend received on each share = 7% of FV of each share = 7% of Rs 100 = $\frac{7}{100}$× 100
Total dividend received = Number of shares purchased × Dividend received on each share = 150 × 7 = Rs 1,050
∴ Rate of return on investment = $\frac{\mathrm{Total}\mathrm{dividend}\mathrm{received}}{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{1050}{18000}\times 100\%$ = 5.83%
Thus, the rate of return on investment is 5.83%.
Page No 103:
Question 6:
If the face value of both the shares is same, then which investment out of the following is more profitable ?
Company A : dividend 16%, MV = Rs 80, Company B : dividend 20%, MV = Rs 120.
Answer:
Let the face value of each share be Rs x.
Market value of each share of company A = Rs 80
Dividend = 16%
Rate of return from company A = $\frac{\mathrm{Dividend}\mathrm{income}}{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{{\displaystyle \frac{16}{100}\times x}}{80}\times 100\%=\frac{x}{5}\%$
Market value of each share of company B = Rs 120
Dividend = 20%
Rate of return from company B = $\frac{\mathrm{Dividend}\mathrm{income}}{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{{\displaystyle \frac{20}{100}\times x}}{120}\times 100\%=\frac{x}{6}\%$
∴ Rate of return from company A > Rate of return from company B
Thus, the investment in company A is more profitable.
Page No 109:
Question 1:
Market value of a share is Rs 200. If the brokerage rate is 0.3% then find the purchase value of the share.
Answer:
Market value of the share = Rs 200
Brokerage = 0.3% of Rs 200 = $\frac{0.3}{100}\times 200$ = Rs 0.6
∴ Purchase value of the share = MV + Brokerage = Rs 200 + Rs 0.6 = Rs 200.60
Thus, the purchase value of the share is Rs 200.60.
Page No 109:
Question 2:
A share is sold for the market value of Rs 1000. Brokerage is paid at the rate of 0.1%. What is the amount received after the sale?
Answer:
Market value of the share = Rs 1,000
Brokerage = 0.1% of Rs 1,000 = $\frac{0.1}{100}\times 1000$ = Re 1
∴ Selling price of the share = MV − Brokerage = Rs 1,000 − Re 1 = Rs 999
Thus, the amount received after the sale is Rs 999.
Page No 109:
Question 3:
Fill in the blanks given in the contract note of salepurchase of shares.
(B  buy S  sell)
No. of
shares

MV of
shares

Total
value

Brokerage
0.2%

9% CGST
on
brokerage

9% SGST
on
brokerage

Total
value of
shares

100 B  Rs 45  
75 S  Rs 200 
Answer:
Number of shares bought = 100
MV value of each share = Rs 45
∴ Total value = Number of shares bought × MV value of each share = 100 × 45 = Rs 4,500
Brokerage = 0.2% of Rs 4,500 = $\frac{0.2}{100}\times 4500$ = Rs 9
9% CGST on brokerage = 9% of Rs 9 = $\frac{9}{100}\times 9$ = Rs 0.81
9% SGST on brokerage = 9% of Rs 9 = $\frac{9}{100}\times 9$ = Rs 0.81
∴ Total value of the shares = Rs 4,500 + Brokerage + 9% CGST on brokerage + 9% CGST on brokerage
= Rs 4,500 + Rs 9 + Rs 0.81 + Rs 0.81
= Rs 4,510.62
Number of shares sold = 75
MV value of each share = Rs 200
∴ Total value = Number of shares sold × MV value of each share = 75 × 200 = Rs 15,000
Brokerage = 0.2% of Rs 15,000 = $\frac{0.2}{100}\times 15000$ = Rs 30
9% CGST on brokerage = 9% of Rs 30 = $\frac{9}{100}\times 30$ = Rs 2.70
9% SGST on brokerage = 9% of Rs 30 = $\frac{9}{100}\times 30$ = Rs 2.70
∴ Total value of the shares = Rs 15,000 − Brokerage − 9% CGST on brokerage − 9% CGST on brokerage
= Rs 15,000 − Rs 30 − Rs 2.70 − Rs 2.70
= Rs 14,964.60
The complete table is given below:
No. of shares

MV of shares

Total value

Brokerage 0.2%

9% CGST on brokerage

9% SGST on brokerage

Total value of shares

100 B  Rs 45  Rs 4,500  Rs 9  Rs 0.81  Rs 0.81  Rs 4,510.62 
75 S  Rs 200  Rs 15,000  Rs 30  Rs 2.70  Rs 2.70  Rs 14,964.60 
Page No 109:
Question 4:
Smt. Desai sold shares of face value Rs 100 when the market value was Rs 50 and received Rs 4988.20. She paid brokerage 0.2% and GST on brokerage 18%, then how many shares did she sell ?
Answer:
Total amount received = Rs 4988.20
MV of each share = Rs 50
Brokerage per share = 0.2% of Rs 50 = $\frac{0.2}{100}\times 50$ = Rs 0.1
GST per share on brokerage = 18% of Rs 0.1 = $\frac{18}{100}\times 0.1$ = Rs 0.018
∴ Selling price of each share = MV − Brokerage − GST = Rs 50 − Rs 0.1 − Rs 0.018 = Rs 49.882
Number of shares sold = $\frac{\mathrm{Total}\mathrm{amount}\mathrm{received}}{\mathrm{Selling}\mathrm{price}\mathrm{of}\mathrm{each}\mathrm{share}}=\frac{4988.20}{49.882}$ = 100
Thus, the number of shares sold by Smt.Desai are 100.
Page No 109:
Question 5:
Mr. D'souza purchased 200 shares of FV Rs 50 at a premium of Rs 100. He received 50% dividend on the shares. After receiving the dividend he sold 100 shares at a discount of Rs 10 and remaining shares were sold at a premium of ` 75. For each trade he paid the brokerage of Rs 20. Find whether Mr. D'souza gained or incurred a loss ? by how much ?
Answer:
Cost (or MV) of each share = FV of each share + Premium = Rs 50 + Rs 100 = Rs 150
Number of shares purchased = 200
∴ Amount invested = Cost of each share × Number of shares purchased = Rs 150 × 200 = Rs 30,000
Total dividend received = Number of shares purchased × Dividend received on each share = 200 × $\left(\frac{50}{100}\times 50\right)$ = Rs 5,000
Selling price of each share at discount of Rs 10 = Rs 50 − Rs 10 = Rs 40
∴ Selling price of 100 shares at discount of Rs 10 = Rs 40 × 100 = Rs 4,000
Selling price of each share at premium of Rs 75 = Rs 50 + Rs 75 = Rs 125
∴ Selling price of 100 shares at premium of Rs 75 = Rs 125 × 100 = Rs 12,500
Total money received on selling 200 shares = Rs 4,000 + Rs 12,500 = Rs 16,500
Brokerage paid on each trade = Rs 20
∴ Total brokerage paid on 3 trades = Rs 20 × 3 = Rs 60
Net income of Mr. D'souza = Total money received on selling 200 shares + Total dividend received − Total brokerage paid on 3 trades
= Rs 16,500 + Rs 5,000 − Rs 60
= Rs 21,440
Since net income of Mr. D'souza is less than the amount invested, so Mr. D'souza incurred a loss.
Loss incurred = Amount invested − Net income of Mr. D'souza = Rs 30,000 − Rs 21,440 = Rs 8,560
Thus, Mr. D'souza incurred loss of Rs 8,560.
Page No 109:
Question 1:
Write the correct alternative for each of the following.
(1) Rate of GST on essential commodities is ...
(A) 5%  (B) 12%  (C) 0%  (D) 18% 
(2) The tax levied by the central government for trading within state is ...
(A) IGST  (B) CGST  (C) SGST  (D) UTGST 
(3) GST system was introduced in our country from ...
(A) 31^{st }March 2017  (B) 1^{st} April 2017 
(C) 1^{st }January 2017  (D) 1^{st} July 2017 
(4) The rate of GST on stainless steel utensils is 18%, then the rate of State GST is ...
(A) 18%  (B) 9%  (C) 36%  (D) 0.9% 
(5) In the format of GSTIN there are ... alphanumerals.
(A) 15  (B) 10  (C) 16  (D) 9 
(6) When a registered dealer sells goods to another registered dealer under GST, then this trading is termed as ...
(A) BB  (B) B2B  (C) BC  (D) B2C 
Answer:
(1) Rate of GST on essential commodities is 0%.
Hence, the correct answer is option (C).
(2) The tax levied by the central government for trading within state is CGST.
Hence, the correct answer is option (B).
(3) GST system was introduced in our country from 1^{st} July 2017.
Hence, the correct answer is option (D).
(4) Rate of GST on stainless steel utensils = 18%
Rate of CGST on stainless steel utensils + Rate of SGST on stainless steel utensils = Rate of GST on stainless steel utensils
Also, Rate of CGST on stainless steel utensils = Rate of SGST on stainless steel utensils
∴ 2Rate of SGST on stainless steel utensils = 18%
⇒ Rate of SGST on stainless steel utensils = 9%
The rate of GST on stainless steel utensils is 18%, then the rate of State GST is 9%.
Hence, the correct answer is option (B).
(5) In the format of GSTIN there are 15 alphanumerals.
Hence, the correct answer is option (A).
(6) When a registered dealer sells goods to another registered dealer under GST, then this trading is termed as B2B.
Hence, the correct answer is option (B).
Page No 110:
Question 2:
A dealer has given 10% discount on a showpiece of Rs 25,000. GST of 28% was charged on the discounted price. Find the total amount shown in the tax invoice. What is the amount of CGST and SGST ?
Answer:
Printed price of showpiece = Rs 25,000
Discount on showpiece = 10% of Rs 25,000 = $\frac{10}{100}\times 25000$ = Rs 2,500
Taxable value of showpiece = Rs 25,000 − Rs 2,500 = Rs 22,500
Rate of GST = 28%
Amount of GST on showpiece = 28% of Rs 22,500 = $\frac{28}{100}\times 22500$ = Rs 6,300
∴ Purchase price of showpiece = Taxable value of showpiece + Amount of GST on showpiece
= Rs 22,500 + Rs 6,300
= Rs 28,800
So, the total amount shown in the tax invoice is Rs 28,800.
Now,
Amount of CGST = Amount of SGST = $\frac{1}{2}$× Amount of GST on showpiece = $\frac{1}{2}\times 6300$ = Rs 3,150
Thus, the amount of CGST is Rs 3,150 and the amount of SGST is Rs 3,150.
Page No 110:
Question 3:
A readymade garment shopkeeper gives 5% discount on the dress of Rs 1000 and charges 5% GST on the remaining amount, then what is the purchase price of the dress for the customer
Answer:
Printed price of dress = Rs 1,000
Discount on dress = 5% of Rs 1,000 = $\frac{5}{100}\times 1000$ = Rs 50
Taxable value of dress = Rs 1,000 − Rs 50 = Rs 950
Rate of GST = 5%
Amount of GST on dress = 5% of Rs 950 = $\frac{5}{100}\times 950$ = Rs 47.50
∴ Purchase price of dress = Taxable value of dress + Amount of GST on dress
= Rs 950 + Rs 47.50
= Rs 997.50
Thus, the purchase price of the dress for the customer is Rs 997.50.
Page No 110:
Question 4:
A trader from Surat, Gujarat sold cotton clothes to a trader in Rajkot, Gujarat. The taxable value of cotton clothes is Rs 2.5 lacs. What is the amount of GST at 5% paid by the trader in Rajkot ?
Answer:
Taxable value of cotton clothes = Rs 2.5 lacs = Rs 2,50,000
Rate of GST = 5%
∴ Amount of GST paid by the trader = 5% of Rs 2,50,000 = $\frac{5}{100}\times 250000$ = Rs 12,500
Thus, the amount of GST paid by the trader is Rs 12,500.
Page No 110:
Question 5:
Smt. Malhotra purchased solar panels for the taxable value of Rs 85,000. She sold them for Rs 90,000. The rate of GST is 5%. Find the ITC of Smt. Malhotra. What is the amount of GST payable by her ?
Answer:
Taxable purchase value of the solar panels = Rs 85,000
Rate of GST = 5%
∴ Input tax credit (ITC) = 5% of Rs 85,000 = $\frac{5}{100}\times 85000$ = Rs 4,250
Selling price of the solar panels = Rs 90,000
∴ Output tax = 5% of Rs 90,000 = $\frac{5}{100}\times 90000$ = Rs 4,500
Amount of GST payable = Output tax − Input tax (ITC) = Rs 4,500 − Rs 4,250 = Rs 250
Thus, the amount of ITC is Rs 4,250 and the amount of GST payable by Smt. Malhotra is Rs 250.
Page No 110:
Question 6:
A company provided Zsecurity services for the taxable value of Rs 64,500. Rate of GST is 18%. Company had paid GST of Rs 1550 for laundry services and uniforms etc. What is the amount of ITC (input Tax Credit) ? Find the amount of CGST and SGST payable by the company.
Answer:
Input tax credit = GST paid by the company for laundry services and uniforms etc = Rs 1,550
Taxable value for the services paid by the company = Rs 64,500
Rate of GST = 18%
∴ Output tax = 18% of Rs 64,500 = $\frac{18}{100}\times 64500$ = Rs 11,610
GST payable = Output tax − Input credit tax = Rs 11,610 − Rs 1,550 = Rs 10,060
∴ CGST payable = SGST payable = $\frac{\mathrm{GST}\mathrm{payable}}{2}=\frac{10060}{2}$ = Rs 5,030
Thus, the amount of CGST payable by the company is Rs 5,030 and the SGST payable by the company is Rs 5,030.
Page No 110:
Question 7:
A dealer supplied WalkyTalky set of Rs 84,000 (with GST) to police control room. Rate of GST is 12%. Find the amount of state and central GST charged by the dealer. Also find the taxable value of the set.
Answer:
Let the taxable value of the WalkyTalky set be Rs x.
Rate of GST = 12% (Given)
Taxable value of the WalkyTalky set + Amount of GST = Rs 84,000
$x+\frac{12}{100}x=84000$
$\Rightarrow \frac{112}{100}x=84000$
$\Rightarrow x=\frac{84000\times 100}{112}$ = Rs 75,000
So, the taxable value of the WalkyTalky set is Rs 75,000.
Now, Rate of CGST = Rate of SGST = 6%
∴ Amount of CGST on the WalkyTalky set = Amount of SGST on the WalkyTalky set = 6% of Rs 75,000 = $\frac{6}{100}\times 75000$ = Rs 4,500
Thus, the amount of CGST charged by the dealer is Rs 4,500 and the amount of SGST charged is Rs 4,500.
Page No 110:
Question 8:
A wholesaler purchased electric goods for the taxable amount of Rs 1,50,000. He sold it to the retailer for the taxable amount of Rs 1,80,000. Retailer sold it to the customer for the taxable amount of Rs 2,20,000. Rate of GST is 18%. Show the computation of GST in tax invoices of sales. Also find the payable CGST and payable SGST for wholesaler and retailer.
Answer:
Rate of GST is 18%.
(1)
Input tax credit of wholesaler = 18% of Rs 1,50,000 = $\frac{18}{100}\times 150000$ = Rs 27,000
Output tax of wholesaler = 18% of Rs 1,80,000 = $\frac{18}{100}\times 180000$ = Rs 32,400
GST in tax invoice of wholesaler:
CGST in tax invoice of wholesaler = SGST in tax invoice of wholesaler = $\frac{\mathrm{Output}\mathrm{tax}\mathrm{of}\mathrm{wholesaler}}{2}=\frac{32400}{2}$ = Rs 16,200
Input tax credit of retailer = 18% of Rs 1,80,000 = $\frac{18}{100}\times 180000$ = Rs 32,400
Output tax of retailer = 18% of Rs 2,20,000 = $\frac{18}{100}\times 220000$ = Rs 39,600
GST in tax invoice of retailer:
CGST in tax invoice of retailer = SGST in tax invoice of retailer = $\frac{\mathrm{Output}\mathrm{tax}\mathrm{of}\mathrm{retailer}}{2}=\frac{39600}{2}$ = Rs 19,800
(2)
GST payable by wholesaler = Output tax of wholesaler − Input tax credit of wholesaler = Rs 32,400 − Rs 27,000 = Rs 5,400
CGST payable by wholesaler = SGST payable by wholesaler = $\frac{\mathrm{GST}\mathrm{payable}\mathrm{by}\mathrm{wholesaler}}{2}=\frac{5400}{2}$ = Rs 2,700
GST payable by retailer = Output tax of retailer − Input tax credit of retailer = Rs 39,600 − Rs 32,400 = Rs 7,200
CGST payable by retailer = SGST payable by retailer = $\frac{\mathrm{GST}\mathrm{payable}\mathrm{by}\mathrm{retailer}}{2}=\frac{7200}{2}$ = Rs 3,600
Page No 110:
Question 9:
Anna Patil (Thane, Maharashtra) supplied vacuum cleaner to a shopkeeper in Vasai (Mumbai) for the taxable value of Rs 14,000, and GST rate of 28%. Shopkeeper sold it to the customer at the same GST rate for Rs 16,800 (taxable value) Find the following –
(1) Amount of CGST and SGST shown in the tax invoice issued by Anna Patil.
(2) Amount of CGST and SGST charged by the shopkeeper in Vasai.
(3) What is the CGST and SGST payable by shopkeeper in Vasai at the time of filing the return.
Answer:
Rate of GST is 28%.
(1)
Output tax of Anna Patil = 28% of Rs 14,000 = $\frac{28}{100}\times 14000$ = Rs 3,920
∴ CGST in tax invoice of Anna Patil = SGST in tax invoice of Anna Patil = $\frac{\mathrm{Output}\mathrm{tax}\mathrm{of}\mathrm{Anna}\mathrm{Patil}}{2}=\frac{3920}{2}$ = Rs 1,960
Thus, the amount of CGST and SGST shown in the tax invoice issued by Anna Patil is Rs 1,960.
(2)
Input tax credit of shopkeeper in Vasai = 28% of Rs 14,000 = $\frac{28}{100}\times 14000$ = Rs 3,920
Output tax of shopkeeper in Vasai = 28% of Rs 16,800 = $\frac{28}{100}\times 16800$ = Rs 4,704
∴ CGST in tax invoice of shopkeeper in Vasai = SGST in tax invoice of shopkeeper in Vasai = $\frac{\mathrm{Output}\mathrm{tax}\mathrm{of}\mathrm{shopkeeper}\mathrm{in}\mathrm{Vasai}}{2}=\frac{4704}{2}$ = Rs 2,352
Thus, the amount of CGST and SGST charged by the shopkeeper in Vasai is Rs 2,352.
(3)
GST payable by shopkeeper in Vasai = Output tax of shopkeeper in Vasai − Input tax credit of shopkeeper in Vasai = Rs 4,704 − Rs 3,920 = Rs 784
∴ CGST payable by shopkeeper in Vasai = SGST payable by shopkeeper in Vasai = $\frac{\mathrm{GST}\mathrm{payable}\mathrm{by}\mathrm{shopkeeper}\mathrm{in}\mathrm{Vasai}}{2}=\frac{784}{2}$ = Rs 392
Thus, the CGST and SGST payable by shopkeeper in Vasai at the time of filing the return is Rs 392.
Page No 111:
Question 10:
For the given trading chain prepare the tax invoice I, II, III, GST at the rate of 12% was chanrged for the article supplied.
(1) Prepare the statement of GST payable under each head by the wholesaler, distributor and retailer at the time of filing the return to the government.
(2) At the end what amount is paid by the consumer ?
(3) Write which of the invoices issued are B2B and B2C ?
Answer:
(1)
GST in Tax Invoice of Wholesaler:
Taxable value of article = ₹ 5,000
Rate of GST = 12%
GST payable = 12% of ₹ 5,000 = $\frac{12}{100}\times 5000$ = ₹ 600
CGST payable = SGST payable = $\frac{\mathrm{GST}\mathrm{payable}}{2}=\frac{600}{2}$ = ₹ 300
GST in Tax Invoice of Distributor:
Taxable value of article = ₹ 6,000
Rate of GST = 12%
GST payable = Output tax − Input credit tax = 12% of ₹ 6,000 − 12% of ₹ 5,000 = $\frac{12}{100}\times \left(60005000\right)=\frac{12}{100}\times 1000$ = ₹ 120
CGST payable = SGST payable = $\frac{\mathrm{GST}\mathrm{payable}}{2}=\frac{120}{2}$ = ₹ 60
GST in Tax Invoice of Retailer:
Taxable value of article = ₹ 6,500
Rate of GST = 12%
GST payable = Output tax − Input credit tax = 12% of ₹ 6,500 − 12% of ₹ 6,000 = $\frac{12}{100}\times \left(65006000\right)=\frac{12}{100}\times 500$ = ₹ 60
CGST payable = SGST payable = $\frac{\mathrm{GST}\mathrm{payable}}{2}=\frac{60}{2}$ = ₹ 30
The following table shows the statement of GST payable under each head by the wholesaler, distributor and retailer at the time of filing the return to the government:
CGST payable  SGST payable  GST payable  
Wholesaler  ₹ 300  ₹ 300  ₹ 600 
Distributor  ₹ 60  ₹ 60  ₹ 120 
Retailer  ₹ 30  ₹ 30  ₹ 60 
Total tax  ₹ 390  ₹ 390  ₹ 780 
(2)
Amount paid by the consumer for the article
= Taxable value of article to the retailer + GST payable by retailer
= ₹ 6,500 + ₹ 780
= ₹ 7,280
(3)
The invoice issued from wholesaler to distributor and the invoice issued from distributor to retailer are B2B invoices whereas the invoice issued from retailer to consumer is B2C invoice.
Page No 111:
Question 1:
Write the correct alternative for the following questions.
(1) If the Face Value of a share is Rs 100 and Market value is Rs 75, then which of the following statements is correct ?
(A) The share is at premium of Rs 175  (B) The share is at discount of Rs 25 
(C) The share is at premium of Rs 25  (D) The share is at discount of Rs 75 
(2) What is the amount of dividend received per share of face value Rs 10 and dividend declared is 50%.
(A) Rs 50  (B) Rs 5  (C) Rs 500  (D) Rs 100 
(3) The NAV of a unit in mutual fund scheme is Rs 10.65 then find the amount required to buy 500 such units.
(A) 5325  (B) 5235  (C) 532500  (D) 53250 
(4) Rate of GST on brokerage is ...
(A) 5%  (B) 12%  (C) 18%  (D) 28% 
(5) To find the cost of one share at the time of buying the amount of Brokerage and GST is to be ... the MV of share .
(A) added to  (B) substracted from 
(C) Multiplied with  (D) divided by 
Answer:
(1) If MV < FV, then the share is at discount.
Discount = FV − MV = Rs 100 − Rs 75 = Rs 25
So, the share is at discount of Rs 25.
Hence, the correct answer is option (B).
(2) Amount of dividend received per share = 50% of Rs 10 = $\frac{50}{100}\times 10$ = Rs 5
Hence, the correct answer is option (B).
(3) NAV of a unit in mutual fund scheme = Rs 10.65
Number of units to be bought = 500
∴ Total amount required = NAV of a unit in mutual fund scheme × Number of units to be bought = Rs 10.65 × 500 = Rs 5,325
Hence, the correct answer is option (A).
(4) Rate of GST on brokerage is 18%.
Hence, the correct answer is option (C).
(5) To find the cost of one share at the time of buying the amount of Brokerage and GST is to be added to the MV of share.
Hence, the correct answer is option (A).
Page No 111:
Question 2:
Find the purchase price of a share of FV Rs 100 if it is at premium of Rs 30. The brokerage rate is 0.3%.
Answer:
MV of the share = FV of the share + Premium = Rs 100 + Rs 30 = Rs 130
Brokerage = 0.3% of Rs 130 = $\frac{0.3}{100}\times 130$ = Rs 0.39
∴ Purchase price of the share = MV of the share + Brokerage = Rs 130 + Rs 0.39 = Rs 130.39
Thus, the purchase price of the share is Rs 130.39.
Page No 112:
Question 3:
Prashant bought 50 shares of FV Rs 100, having MV Rs 180. Company gave 40% dividend on the shares. Find the rate of return on investment.
Answer:
FV of each share = Rs 100
MV of each share = Rs 180
Number of shares purchased = 50
Sum invested = Number of shares purchased × MV of each share = 50 × 180 = Rs 9,000
Dividend received on each share = 40% of FV of each share = 40% of Rs 100 = $\frac{40}{100}\times 100$ = Rs 40
Total dividend received = Number of shares purchased × Dividend received on each share = 50 × 40 = Rs 2,000
∴ Rate of return on investment = $\frac{\mathrm{Total}\mathrm{dividend}\mathrm{received}}{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{2000}{9000}\times 100\%$ = 22.2%
Thus, the rate of return on investment is 22.2%.
Page No 112:
Question 4:
Find the amount received when 300 shares of FV Rs 100, were sold at a discount of Rs 30.
Answer:
MV of each share = FV of each share − Discount = Rs 100 − Rs 30 = Rs 70
Number of shares sold = 300
∴ Amount received on selling the shares = MV of each share × Number of shares sold = 70 × 300 = Rs 21,000
Thus, the amount received on selling the shares is Rs 21,000.
Page No 112:
Question 5:
Find the number of shares received when Rs 60,000 was invested in the shares of FV Rs 100 and MV Rs 120.
Answer:
Sum invested = Rs 60,000
MV of each share = Rs 120
∴ Number of shares received = $\frac{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}{\mathrm{MV}\mathrm{of}\mathrm{each}\mathrm{share}}=\frac{60000}{120}$ = 500
Thus, the number of shares received is 500.
Page No 112:
Question 6:
Smt. Mita Agrawal invested Rs 10,200 when MV of the share is Rs 100. She sold 60 shares when the MV was Rs 125 and sold remaining shares when the MV wasRs 90. She paid 0.1% brokerage for each trading. Find whether she made profit or loss ? and how much?
Answer:
Amount invested = Rs 10,200
Market value of each share = Rs 100
∴ Number of shares purchased = $\frac{\mathrm{Amount}\mathrm{invested}}{\mathrm{Market}\mathrm{value}\mathrm{of}\mathrm{each}\mathrm{share}}=\frac{10200}{100}$ = 102
Brokerage paid for purchasing the shares = 0.1% of Rs 10,200 = $\frac{0.1}{100}\times 10200$ = Rs 10.20
Selling price of 60 shares = MV of each share × Number of shares = Rs 125 × 60 = Rs 7,500
Number of remaining shares = 102 − 60 = 42
Selling price of 42 shares = MV of each share × Number of shares = Rs 90 × 42 = Rs 3,780
Total money received on selling 102 shares = Rs 7,500 + Rs 3,780 = Rs 11,280
Total brokerage paid on selling the shares = 0.1% of Rs 11,280 = $\frac{0.1}{100}\times 11280$ = Rs 11.28
Net income of Smt. Mita Agarwal = Total money received on selling 102 shares − Total brokerage paid on 3 trades
= Rs 11,280 − (Rs 10.20 + Rs 11.28)
= Rs 11,258.52
Since net income of Smt. Mita Agarwal is more than the amount invested, so Smt. Mita Agarwal made profit.
Profit made = Amount invested − Net income = Rs 11,258.52 − Rs 10,200 = Rs 1,058.52
Thus, Smt. Mita Agarwal made profit of Rs 1,058.52.
Page No 112:
Question 7:
Market value of shares and dividend declared by the two companies is given below. Face Value is same and it is Rs 100 for both the shares. Investment in which company is more profitable ?
(1) Company A  Rs 132 , 12%
(2) Company B  Rs 144 , 16%
Answer:
The face value of each share is Rs 100.
Market value of share of company A = Rs 132
Dividend = 12%
Dividend income = 12% of Rs 100 = Rs 12
Rate of return from company A = $\frac{\mathrm{Dividend}\mathrm{income}}{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{12}{132}\times 100\%=\frac{100}{11}\%=9\frac{1}{11}\%$
Market value of share of company B = Rs 144
Dividend = 16%
Dividend income = 16% of Rs 100 = Rs 16
Rate of return from company B = $\frac{\mathrm{Dividend}\mathrm{income}}{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{16}{144}\times 100\%=\frac{100}{9}\%=11\frac{1}{9}\%$
∴ Rate of return from company B > Rate of return from company A
Thus, the investment in company B is more profitable.
Page No 112:
Question 8:
Shri. Aditya Sanghavi invested Rs 50,118 in shares of FV Rs 100, when the market value is Rs 50. Rate of brokerage is 0.2% and Rate of GST on brokerage is 18%, then How many shares were purchased for Rs 50,118 ?
Answer:
Sum invested = Rs 50,118
Face value of each share = Rs 100
Market value of each share = Rs 50
Brokerage = 0.2%
Brokerage per share = 0.2% of Rs 50 = $\frac{0.2}{100}\times 50$ = Rs 0.1
GST per share on brokerage = 18% of Rs 0.1 = $\frac{18}{100}\times 0.1$ = Rs 0.018
Cost of 1 share = Market value of each share + Brokerage per share + GST per share on brokerage = Rs 50 + Rs 0.1 + Rs 0.018 = Rs 50.118
∴ Number of shares purchased = $\frac{\mathrm{Sum}\mathrm{invested}}{\mathrm{Cost}\mathrm{of}\mathrm{each}\mathrm{share}}=\frac{50118}{50.118}$ = 1000
Thus, the number of shares purchased is 1000.
Page No 112:
Question 9:
Shri. Batliwala sold shares of Rs 30,350 and purchased shares of Rs 69,650 in a day. He paid brokerage at the rate of 0.1% on sale and purchase. 18% GST was charged on brokerage. Find his total expenditure on brokerage and tax.
Answer:
Selling price of the shares = Rs 30,350
Brokerage = 0.1%
Brokerage paid on selling the shares = 0.1% of Rs 30,350 = $\frac{0.1}{100}\times 30350$ = Rs 30.35
GST paid on brokerage = 18% of Rs 30.35 = $\frac{18}{100}\times 30.35$ = Rs 5.463
Expenditure on brokerage and tax paid on selling the shares = Rs 30.35 + Rs 5.463 = Rs 35.813
Purchase price of the shares = Rs 69,650
Brokerage = 0.1%
Brokerage paid on purchasing the shares = 0.1% of Rs 69,650 = $\frac{0.1}{100}\times 69650$ = Rs 69.65
GST paid on brokerage = 18% of Rs 69.65 = $\frac{18}{100}\times 69.65$ = Rs 12.537
Expenditure on brokerage and tax paid on purchasing the shares = Rs 69.65 + Rs 12.537 = Rs 82.187
∴ Total expenditure on brokerage and tax
= Expenditure on brokerage and tax paid on selling the shares + Expenditure on brokerage and tax paid on purchasing the shares
= Rs 35.813 + Rs 82.187
= Rs 118
Thus, the total expenditure on brokerage and tax is Rs 118.
Page No 112:
Question 10:
Smt. Aruna Thakkar purchased 100 shares of FV 100 when the MV is Rs 1200. She paid brokerage at the rate of 0.3% and 18% GST on brokerage. Find the following –
(1) Net amount paid for 100 shares.
(2) Brokerage paid on sum invested.
(3) GST paid on brokerage.
(4) Total amount paid for 100 shares.
Answer:
Face value of each share = Rs 100
Market value of each share = Rs 1,200
Number of shares purchased = 100
(1) Net amount paid for 100 shares = Market value of each share × Number of shares purchased = Rs 1,200 × 100 = Rs 1,20,000
(2) Rate of brokerage = 0.3%
∴ Brokerage paid on sum invested = 0.3% of Rs 1,20,000 = $\frac{0.3}{100}\times 120000$ = Rs 360
(3) GST paid on brokerage = 18% of Rs 360 = $\frac{18}{100}\times 360$ = Rs 64.80
(4) Total amount paid for 100 shares
= Net amount paid for 100 shares (or Sum invested) + Brokerage paid on sum invested + GST paid on brokerage
= Rs 1,20,000 + Rs 360 + Rs 64.80
= Rs 1,20,424.80
Page No 112:
Question 11:
Smt. Anagha Doshi purchased 22 shares of FV Rs 100 for Market Value of Rs 660. Find the sum invested. After taking 20% dividend, she sold all the shares when market value was Rs 650. She paid 0.1% brokerage for each trading done. Find the percent of profit or loss in the share trading.
(Write your answer to the nearest integer).
Answer:
Face value of each share = Rs 100
Market value of each share = Rs 660
Number of shares purchased = 22
∴ Amount invested = Market value of each share × Number of shares purchased = Rs 660 × 22 = Rs 14,520
Brokerage paid on purchasing the shares = 0.1% of Rs 14,520 = $\frac{0.1}{100}\times 14520$ = Rs 14.52
Total dividend received = Number of shares purchased × Dividend received on each share = 22 × $\frac{20}{100}\times 100$ = Rs 440
Selling price of each share = Rs 650
∴ Selling price of 22 shares = Rs 650 × 22 = Rs 14,300
Brokerage paid on selling the shares = 0.1% of Rs 14,300 = $\frac{0.1}{100}\times 14300$ = Rs 14.30
∴ Total brokerage paid = Brokerage paid on purchasing the shares + Brokerage paid on selling the shares = Rs 14.52 + Rs 14.30 = Rs 28.82
Net income of Smt. Anagha Doshi = Total money received on selling 22 shares + Total dividend received − Total brokerage paid
= Rs 14,300 + Rs 440 − Rs 28.82
= Rs 14,711.18
Since net income of Smt. Anagha Doshi is more than the amount invested, so Smt. Anagha Doshi had profit.
Profit = Net income of Smt. Anagha Doshi − Amount invested = Rs 14,711.18 − Rs 14,520 = Rs 191.18
∴ Profit% = $\frac{\mathrm{Profit}}{\mathrm{Amount}\mathrm{invested}}\times 100\%=\frac{191.18}{14520}\times 100\%$ ≈ 1% (answer to the nearest integer)
Thus, the profit percent in the share trading is 1% (answer to the nearest integer).
View NCERT Solutions for all chapters of Class 10