Sandeep Garg 2019 Solutions for Class 11 Humanities Economics Chapter 3 Diagrammatic Presentation are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Diagrammatic Presentation are extremely popular among Class 11 Humanities students for Economics Diagrammatic Presentation Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Sandeep Garg 2019 Book of Class 11 Humanities Economics Chapter 3 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Sandeep Garg 2019 Solutions. All Sandeep Garg 2019 Solutions for class Class 11 Humanities Economics are prepared by experts and are 100% accurate.

Question 1:

From the following data relating to cement production of a factory (2011-16), prepare a simple bar diagram.

 Year 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Production (in M. Tonnes 125 175 260 310 450 520

The given data can be presented in the form of a simple bar diagram as follows. Question 2:

Average wages of some frirms are given below. Represent this by Simple Bar Diagram.

 Firms A B C D E Average Wages (₹) 2,725 3,250 3,750 4,680 5,320

Simple Bar Diagram Question 3:

Present the following data by multiple bar diagram.

 Year B.Com. (H) Eco. (H) B. Com.(P) 2014-15 420 200 140 2015-16 320 240 300 2016-17 380 360 480

Multiple Bar Diagram Question 4:

Represent the following data with the help of sub-divided bar diagram:

 Year Production (in '000 tonnes) Wheat Rice Cotton 2014 35 22 10 2015 15 25 16 2016 40 12 20

 Year Production (in '000 tonnes) Total Wheat Rice Cotton 2014 2015 2016 35 15 40 22 25 12 10 16 20 67 56 72 Question 5:

Represent the data relating to the cost of production in a factory by means of percentage diagram:

 Element of Cost (in '000 tonnes Items A B C Raw Materials 75 55 60 Wages 45 30 25 Factory overheads 15 10 30 Office overheads 5 15 5

 Element of cost Firm A Percentage(%) Cost Firm B Percentage(%) Cost Firm C Percentage(%) Cost Raw material Wages Factory overhead Office overhead 75 45 15 5 53.57 32.14 10.71 3.58 55 30 10 15 50 27.27 9.09 13.64 60 25 30 5 50.00 20.83 25.00 4.17 Total 140 100 110 100 120 100 Question 6:

From the following data of imports of a firm, prepare a suitable diagram.

 Year 2011 2012 2014 2015 2016 Imports (₹ in Lakhs) 16 22 34 170 25

Broken- Scale Bar Diagram Question 7:

Represent the following data relating to net exports of a company by deviation bar diagram.

 Year 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Net Exports (₹ in Crores) 250 160 (−)80 50 (−)110 70

Deviation Bar Diagram Question 8:

the estimated percentage break-up of the cost of construction of a house (excluding cost of land) is as follows:

 Labour Bricks Cement Steel & Timber Marble Miscellaneous 20% 12% 25% 15% 13% 15%
Construct a pie diagram to represent the given data.

The percentage values are converted into degree values using the following formula.

 Items Expenditure (in percent) Degree Share Labour Bricks Cement Steel and timber Marble Miscellaneous 20 12 25 15 13 15 20 × 3.6 = 72° 12 × 3.6 = 43.2° 25 × 3.6 = 90° 15 × 3.6 = 54° 13 × 3.6 = 46.8° 15 × 3.6 = 54° 360° Question 9:

Draw two pie diagrams to represent the marks obtained by Isha and Utkarsh (out of 50) in an examination.

 Subject Isha Utkarsh Maths 40 37 Economics 35 45 Accounts 45 40 Commerce 46 34 English 34 44

The percentage values are converted into degree values using the following formula.

 Subject Marks obtained by Isha Percentage Value Degree Share Maths 40 $\frac{40}{200}×100=20$ 20 × 3.6 = 72° Economics 35 $\frac{35}{200}×100=17.5$ 17.5 × 3.6 = 63° Accounts 45 $\frac{45}{200}×100=22.5$ 22.5 × 3.6 = 81° Commerce 46 $\frac{46}{200}×100=23$ 23 × 3.6 = 82.8° English 34 $\frac{34}{200}×100=17$ 17 × 3.6 = 61.2° Total 200 360° Subject Marks obtained by Utkarsh Percentage Value Degree Share Maths 37 $\frac{37}{200}×100=18.5$ 18.5 × 3.6 = 66.6° Economics 45 $\frac{45}{200}×100=22.5$ 22.5 × 3.6 = 81° Accounts 40 $\frac{40}{200}×100=20$ 20 × 3.6 = 72° Commerce 34 $\frac{34}{200}×100=17$ 17 × 3.6 = 61.2° English 44 $\frac{44}{200}×100=22$ 22 × 3.6 = 79.2° Total 200 360° Question 10:

Represent the following data with help of pie diagram.

 Items Rent Food Clothing Transportation Recreation Savings Others Expenditure (in percent) 20% 25% 22% 15% 8% 6% 4%

The percentage values are converted into degree values using the following formula.

 Items Expenditure (in percent) Degree Share Rent Food Clothing Transportation Recreation Savings Others 20 25 22 15 8 6 4 20 × 3.6 = 72 25 × 3.6 = 90 22 × 3.6 = 79.2 15 × 3.6 = 54 8 × 3.6 = 28.8 6 × 3.6 = 21.6 4 × 3.6 = 14.4 Total 360° Question 11:

The following table gives the number of tyres manufactured by a company for different years.

 Year No. Tyres Produced 2012-13 5,000 2013-14 7,500 2014-15 11,000 2015-16 15,600 2016-17 16,000
Present the data with help of a suitable diagram.

The given data can be presented in the form of a simple bar diagram as follows. Question 12:

the following table gives the number of students appearing at the various examination from a college in 2014, 2015 and 2016.

 Year 2014 2015 2016 B.A. 250 300 175 B.B.A 425 450 510 B.Com. 175 220 240
Represent the data by a suitable diagram. Question 13:

The following table gives the monthly expenditure of two families A and B. Represent them by means of sub-divided bar diagram and percentage diagram.

 Items of Expenditure Family A (income: ₹ 50,000) Family B (Income: 80,000) Food 15,000 23,000 Clothing 9,000 17,000 House Rent 11,000 11,000 Education 5,000 9,000 Fuel and Lighting 4,000 13,000 Miscellaneous 6,000 7,000

 Items of Expenditure Family A (Income: Rs 50,000) Percentage (%) Expenditure Family B (Income: Rs 80,000) Percentage (%) Expenditure Food Clothing House Rent Education Fuel and Lighting Miscellaneous 15000 9000 11000 5000 4000 6000 $\frac{15000}{50000}×100$= 30 $\frac{9000}{50000}×100$=18 $\frac{11000}{50000}×100$=22 $\frac{5000}{50000}×100$=10 $\frac{4000}{50000}×100$=8 $\frac{6000}{50000}×100$=12 23000 17000 11000 9000 13000 7000 $\frac{23000}{80000}×100$=28.75 $\frac{17000}{80000}×100$=21.25 $\frac{11000}{80000}×100$=13.75 $\frac{9000}{80000}×100$=11.25 $\frac{13000}{80000}×100$=16.25 $\frac{7000}{80000}×100$=8.75 Total 50,000 100 80,000 100

Sub-divided bar Diagram: Percentage Diagram: Question 14:

Draw a pie diagram to represent the area of the oceans of world.

 Ocean Pacific Atlantic Indian Antarctic Arctic Area (Millions sq. km. 70.8 41.2 28.5 7.6 4.8

The percentage values are converted into degree values using the following formula.

 Ocean Area Percentage Area Degree Share Pacific 70.8 $\frac{70.8}{152.9}×100=46.30$ 46.30 × 3.6 = 166.69 Atlantic 41.2 $\frac{41.2}{152.9}×100=26.95$ 26.95 × 3.6 = 97.02 Indian 28.5 $\frac{28.5}{152.9}×100=18.64$ 18.64 × 3.6 = 67.10 Antarctic 7.6 $\frac{7.6}{152.9}×100=4.97$ 4.97 × 3.6 = 17.89 Arctic 4.8 $\frac{4.8}{152.9}×100=3.14$ 3.14 × 3.6 = 11.304 Total 152.9 100 360° Question 15:

The following data shows the profits earned by Company A and Company B for the year 2013-14 to 2016-17. Present the data with the help of suitable diagram.

 Year Company A (in ₹ '000) Company B (in ₹ '000) 2013-14 225 160 2014-15 310 240 2015-16 450 380 2016-17 575 600 Question 16:

Represent the following data by Pie diagram.

 Items of Expenditure Family A Family B Family C Food 12,000 30,000 40,000 Clothing 3,500 14,000 10,000 Education 2,000 7,000 3,000 House Rent 1,500 3,000 2,000 Miscellaneous 5,000 6,000 5,000

For family A

 Items of Expenditure Family A Percentage expenditure Degree Share Food 12000 $\frac{12000}{24000}×100=50$ 50 × 3.6 = 180 Clothing 3500 $\frac{3500}{24000}×100=14.58$ 14.58 × 3.6 = 52.49 Education 2000 $\frac{2000}{24000}×100=8.33$ 8.33 × 3.6 = 29.99 House Rent 1500 $\frac{1500}{24000}×100=6.25$ 6.25 × 3.6 = 22.5 Miscellaneous 5000 $\frac{5000}{24000}×100=20.84$ 20.84 × 3.6 = 70.02 For family B

 Items of Expenditure Family B Percentage expenditure Degree Share Food 30000 $\frac{30000}{60000}×100=50$ 50 × 3.6 = 180 Clothing 14000 $\frac{14000}{60000}×100=23.33$ 23.33 × 3.6 = 83.99 Education 7000 $\frac{7000}{60000}×100=11.67$ 11.67 × 3.6 = 42.01 House Rent 3000 $\frac{3000}{60000}×100=5$ 5 × 3.6 = 18 Miscellaneous 6000 $\frac{6000}{60000}×100=10$ 10 × 3.6 = 36 For family C

 Items of Expenditure Family C Percentage expenditure Degree Share Food 40,000 $\frac{40000}{60000}×100=66.67$ 66.67 × 3.6 = 240.01 Clothing 10,000 $\frac{10000}{60000}×100=16.67$ 16.67 × 3.6 = 60.01 Education 3,000 $\frac{3000}{60000}×100=5$ 5 × 3.6 = 18 House Rent 2,000 $\frac{2000}{60000}×100=3.33$ 3.33 × 3.6 = 11.99 Miscellaneous 5,000 $\frac{5000}{60000}×100=8.33$ 8.3 × 3.6 = 29.99 View NCERT Solutions for all chapters of Class 14