Double Entry Book Keeping Ts Grewal Vol. I 2019 Solutions for Class 12 Commerce Accountancy Chapter 1 Financial Statements Of Not For Profit Organisations are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Financial Statements Of Not For Profit Organisations are extremely popular among Class 12 Commerce students for Accountancy Financial Statements Of Not For Profit Organisations Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Double Entry Book Keeping Ts Grewal Vol. I 2019 Book of Class 12 Commerce Accountancy Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Double Entry Book Keeping Ts Grewal Vol. I 2019 Solutions. All Double Entry Book Keeping Ts Grewal Vol. I 2019 Solutions for class Class 12 Commerce Accountancy are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 3.28:

Question 1:

Goodwill is to be valued at three years' purchase of four years' average profit. Profits for last four years ending on 31st March of the firm were:
2016 − ₹ 12,000; 2017 − ₹ 18,000; 2018 − ₹ 16,000; 2019 − ₹ 14,000.
Calculate amount of Goodwill.

Answer:

Number of years’ purchase = 3

Page No 3.28:

Question 2:

Profits for the five years ending on 31st March, are as follows:
Year 2015 − ₹ 4,00,000; Year 2016 − ₹ 3,98,000; Year 2017 − ₹ 4,50,000; Year 2018 − ₹ 4,45,000 and Year 2019 − ₹ 5,00,000.
Calculate goodwill of the firm on the basis of 4 years' purchase of 5 years' average profit.

Answer:

Goodwill=Average Profits×Number of Years' PurchaseAverage Profits = Total ProfitsNumber of Years=4,00,000+3,98,000+4,50,000+4,45,000+5,00,0005=21,93,0005=Rs 4,38,600Goodwill =4,38,600×4=Rs 17,54,400

Page No 3.28:

Question 3:

Calculate value of goodwill on the basis of three years' purchase of average profit of the preceding five years which were as follows:

Year 2018-19 2017-18 2016-17 2015-16 2014-15
Profits (₹) 8,00,000 15,00,000 18,00,000 4,00,000 (Loss) 13,00,000

Answer:

Number of years’ purchase = 3

Page No 3.28:

Question 4:

Calculate the value of firm's goodwill on the basis of one and half years' purchase of the average profit of the last three years. The profit for first year was ₹ 1,00,000, profit for the second year was twice the profit of the first year and for the third year profit was one and half times of the profit of the second year.

Answer:

Goodwill=Average Profit×No. of years' purchase               =2,00,000×1.5=Rs 3,00,000

Working Notes:

WN: 1 Calculation of Profits of last three years

Year

Profit

1st Year

1,00,000

2nd Year

2,00,000 (1,00,000×2)

3rd Year

3,00,000 (2,00,000×1.5)

Total Profit

6,00,000

 

WN: 2 Calculation of Average Profit

Average Profit=Total Profits for past given yearsNumber of Years                        =6,00,0003=Rs 2,00,000

 

Page No 3.28:

Question 5:

Purav and Purvi are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 2 : 1. They decide to take Parv into partnership for 1/4th share on 1st April, 2019. For this purpose, goodwill is to be valued at four times the average annual profit of the previous four or five years, whichever is higher. The agreed profits for goodwill purpose of the past five years are:

Year 2014-15 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19
Profits (₹) 14,000 15,500 10,000 16,000 15,000
Calculate the value of goodwill.

Answer:

Calculation of Average Profit for Five Years

Year

Profit

2014 – 15

14,000

2015 – 16

15,500

2016 – 17

10,000

2017 – 18

16,000

2018 – 19

15,000

Total Profit

70,500

Calculation of Average Profit for Four Years

Year

Profit

2015 – 16

15,500

2016 – 17

10,000

2017 – 18

16,000

2018 – 19

15,000

Total Profit

56,500

Average Profit of four years is taken to compute the value of goodwill of the firm. This is because Average Profit of four years is more than the Average Profit of five years.



Page No 3.29:

Question 6:

Annu, Baby and Chetan are partners in a firm sharing profits and losses equally. They decide to take Deep into partnership from 1st April, 2019 for 1/5th share in the future profits. For this purpose, goodwill is to be valued at 100% of the average annual profits of the previous three or four years, whichever is higher. The annual profits for the purpose of goodwill for the past four years were:

Year Ended Profit (₹)
31st March, 2019 2,88,000;
31st March, 2018 1,81,800;
31st March, 2017 1,87,200;
31st March, 2016 2,53,200.
Calculate the value of goodwill.​

Answer:

Average Profits of Previous three years= 2,88,000+1,81,8000+1,87,2003=2,19,000
Average Profits of Previous four years= 2,88,000+1,81,800+1,87,200+2,53,2004=2,27,550
Since, the average profits of previous four years is greater than the average profits of previous three years.
Hence, Goodwill = 100% of Average Profits of Previous four years = ₹2,27,550
 

Page No 3.29:

Question 7:

Divya purchased Jyoti's business with effect from 1st April, 2019. Profits shown by Jyoti's business for the last three ​financial years were:

2016-17 : ₹ 1,00,000 (including an abnormal gain of ₹ 12,500).
2017-18 : ₹ 1,25,000 (after charging an abnormal loss of ₹ 25,000).
2018-19 : ₹ 1,12,500 (excluding ₹ 12,500 as insurance premium on firm's property- now to be insured).

Calculate the value of firm's goodwill on the basis of two year's purchase of the average profit of the last three years.

Answer:

Normal Profit for the year 2016-17= (Total Profit - Abnormal Gain)= ₹1,00,000-12,500=87,500
Normal Profit for the year 2017-18= (Total Profit + Abnormal Loss)= 1,25,000+25,000=1,50,000
Normal Profit for the year 2018-19= (Total Profit - Indirect Expenses)= 1,12,500-12,500=1,00,000
Average Profits= (Normal Profits for 2016-17)+(Normal Profits for 2017-18)+(Normal Profits for 2018-19)3
Average Profits=87,500+1,50,000+1,00,0003=1,12,500
Goodwill=Average Profits of last three years × No. of years of PurchaseGoodwill=1,12,500×2=2,25,000

Page No 3.29:

Question 8:

Abhay, Babu and Charu are partners sharing profits and losses equally. They agree to admit Daman for equal share of profit. For this purpose, the value of goodwill is to be calculated on the basis of four years' purchase of average profit of last five years. These profits for the year ended 31st March, were:

Year 2015 2016 2017 2018 2019
Profit/(Loss) (₹) 1,50,000 3,50,000 5,00,000 7,10,000 (5,90,000)
On 1st April, 2018, a car costing ₹ 1,00,000 was purchased and debited to Travelling Expenses Account, on which depreciation is to be charged @ 25%. Interest of ₹ 10,000 on Non-trade Investments is credit to income for the year ended 31st March, 2018 and 2019.
Calculate the value of goodwill after adjusting the above.

Answer:

Normal Profits for the year ended 31st March, 2018:=Total Profits+Purchase of car wrongly debited - Depreciation on Car - Income from Non-trade Investments=(7,10,000 + 1,00,000 - 25,000 - 10,000)=7,75,000
Normal Profits for the year ended 31st March, 2019:
=(Total Loss + Income from Non-Trade Investments)=(5,90,000 + 10,000)=6,00,000
Average Profits=Normal Profits from 31st March, 2015 to 31st March,20195
Average Profits=1,50,000+3,50,000+5,00,000+7,75,000+6,00,0005=2,35,000
Goodwill=Average Profits for last 5 years×No. of years of purchase=(2,35,000×4)=9,40,000
 

Page No 3.29:

Question 9:

Bharat and Bhushan are partners sharing profits in the ratio of 3 : 2. They decided to admit Manu as a partner from 1st April, 2019 on the following terms:
(i) Manu will be given 2/5th share of the profit.
(ii) Goodwill of the firm will be valued at two years' purchase of three years' normal average profit of the firm.
Profits of the previous three years ended 31st March, were:
2019 - Profit ₹ 30,000 (after debiting loss of stock by fire ₹ 40,000).
2018 - Loss ₹ 80,000 (includes voluntary retirement compensation paid ₹ 1,10,000).
2017 - Profit ₹ 1,10,000 (including a gain (profit) of ₹ 30,000 on the sale of fixed assets).
​Calculate the value of goodwill.

Answer:

Normal Profits for the year ended 31st March,2019=Total Profits+Loss by fire=(30,000+40,000)=70,000
Normal Profits for the year ended 31st March,2018= Total loss - Voluntary retirement Compensation paid=(80,000 -1,10,000)= ₹30,000
Normal Profits for the year ended 31st March,2017= Total Profit-Gain on sale of Fixed Assets=(1,10,000-30,000)= ₹80,000
Average Profits=Normal Profits from 31st March,2017 to 31st March,20193=70,000+30,000+80,0003=60,000
Goodwill=Average Profits for last 3 years × No. of years of purchase=(60,000×2)=1,20,000

 

Page No 3.29:

Question 10:

Bhaskar and Pillai are partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. They admit Kanika into partnership for 1/4th share in profit. Kanika brings in her share of goodwill in cash. Goodwill for this purpose is to be calculated at two years' purchase of the average normal profit of past three years. Profits of the last three years ended 31st March, were:
2017 - Profit ₹ 50,000 (including profit on sale of assets ₹ 5,000).
2018 - Loss ₹ 20,000 (including loss by fire ₹ 30,000).
2019 - Profit ₹ 70,000 (including insurance claim received ₹ 18,000 and interest on investments and Dividend received ₹ 8,000).
​Calculate the value of goodwill. Also, calculate goodwill brought in by Kanika.

Answer:

Normal Profits for the year ended 31st March, 2017=(Total Profits-Profit on Sale of Assets)=(50,000-5,000)=45,000
Normal Profits for the year ended 31st March, 2018=(Loss by fire - Total Loss)=(20,000-30,000)= 10,000
Normal Profit for the year ended 31st March, 2019=(Total Profit - Insurnace Claim Received-Interest on Invetsment -Dividend Received)                                                                          =(70,000-18,000-8,000)=44,000
Average Profits=Normal Profits from the year ended 31st March,2017 to 31st March, 20193=45,000+10,000+44,0003=33,000
Goodwill=Average Profits for the last three years × No. of years of Purchase=(33,000×2)=66,000
Kanika's Share of Goodwill=66,000×14=16,500



Page No 3.30:

Question 11:

Sumit purchased Amit's business on 1st April, 2019. Goodwill was decided to be valued at two years' purchase of average normal profit of last four years. The profits for the past four years were:

Year Ended 31st March, 2016 31st March, 2017 31st March, 2018 31st March, 2019
Profits (₹) 80,000 1,45,000 1,60,000 2,00,000
Books of Account revealed that:
(i) Abnormal loss of ₹ 20,000 was debited to Profit and Loss Account for the year ended 31st March, 2016.
(ii) A fixed asset was sold in the year ended 31st March, 2017 and gain (profit) of ₹ 25,000 was credited to Profit and Loss Account.
(iii) In the year ended 31st March, 2018 assets of the firm were not insured due to oversight. Insurance premium not paid was ₹ 15,000.
Calculate the value of goodwill.

Answer:

Goodwill=Average Profit×No. of years' purchase               =1,41,250×2=₹ 2,82,500


Working Notes:

WN: 1 Calculation of Normal Profits

Year

Profit/(Loss) (₹)

Adjustment

Normal Profit (₹)

31 March, 2016

80,000

20,000

1,00,000

31 March, 2017

1,45,000

(25,000)

1,20,000

31 March, 2018

1,60,000

(15,000)

1,45,000

31 March, 2019

2,00,000

-

2,00,000

 

5,65,000

 

WN: 2 Calculation of Average Profit

Average Profit=Total Profit for past given years Number of Years                        =5,65,0004=₹ 1,41,250

 

Page No 3.30:

Question 12:

Geet and Meet are partners in a firm. They admit Jeet into partnership for equal share. It was agreed that goodwill will be valued at three years' purchase of average profit of last five years. Profits for the last five years were:​

Year Ended 31st March, 2015 31st March, 2016 31st March, 2017 31st March, 2018 31st March, 2019
Profits (₹) 90,000 (Loss) 1,60,000 1,50,000 65,000 1,77,000
Books of Account of the firm revealed that:
(i) The firm had gain (profit) of ₹ 50,000 from sale of machinery sold in the year ended 31st March, 2016. The gain (profit) was credited in Profit and Loss Account.
(ii) There was an abnormal loss of ​₹ 20,000 incurred in the year ended 31st March, 2017 because of a machine becoming obsolete in  accident.
(iii) Overhauling cost of second hand machinery purchased on 1st July, 2017 amounting to ₹ 1,00,000 was debited to Repairs Account.  Depreciation is charged @ 20% p.a. on Written Down Value Method.
Calculate the value of goodwill.

Answer:

Particulars

Year

31st Mar., 2015

31st Mar., 2016

31st Mar., 2017

31st Mar., 2018

31st Mar., 2019

Profit/Loss

(90,000)

1,60,000

1,50,000

65,000

1,77,000

Less: Gain on Sale of Machinery

 

50,000

 

 

 

Add: Abnormal Loss

 

 

20,000

 

 

Add: Overhaul of existing machinery

 

 

 

 

 

Debited to Repairs A/c

 

 

 

1,00,000

 

Less: Depreciation @20% p.a.

 

 

 

15,000

17,000

Normal Profit/Loss

(90,000)

1,10,000

1,70,000

1,50,000

1,60,000

 

 

 

 

 

 

Average Profits=Normal profits from the year ended 31st March,2015 to 31st March,20195=-90,000+1,10,000+1,70,000+1,50,000+1,60,0005=1,00,000Goodwill=Average profits of the last 5 years × No. of years of Purchase=(1,00,000×3)=3,00,000

Page No 3.30:

Question 13:

Profits of a firm for the year ended 31st March for the last five years were:

Year Ended 31st March, 2015 31st March, 2016 31st March, 2017 31st March, 2018 31st March, 2019
Profits (₹) 20,000 24,000 30,000 25,000 18,000
Calculate value of goodwill on the basis of three years' purchase of Weighted Average Profit after assigning weights 1, 2, 3, 4 and 5 respectively to the profits for years ended 31st March, 2015, 2016, 2017, 2018 and 2019.

Answer:

Year

Profit

×

Weight

=

Product

2015

20,000

×

1

=

20,000

2016

24,000

×

2

=

48,000

2017

30,000

×

3

=

90,000

2018

25,000

×

4

=

1,00,000

2019

18,000

×

5

=

90,000

Total

 

 

15

 

3,48,000

 

 

 

 

 

 

Page No 3.30:

Question 14:

A and B are partners sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3. On 1st April, 2019, C is admitted to the partnership for 1/4th share of profits. For this purpose, goodwill is to be valued at two years' purchase of last three years' profits (after allowing partners' remuneration). Profits to be weighted 1 : 2 : 3, the greatest weight being given to last year. Net profit before partners' remuneration were: 2016-17 : ₹ 2,00,000; 2017-18 : ₹ 2,30,000; 2018-19 : ₹ 2,50,000. The remuneration of the partners is estimated to be ₹ 90,000 p.a. Calculate amount of goodwill.

Answer:

Year

Profit before Partners’ Remuneration

Partners’ Remuneration

=

Profit after Partners’ Remuneration

2016-17

2,00,000

90,000

=

1,10,000

2017-18

2,30,000

90,000

=

1,40,000

2018-19

2,50,000

90,000

=

1,60,000

 

Year

Profit

×

Weight

=

Product

2016-17

1,10,000

×

1

=

1,10,000

2017-18

1,40,000

×

2

=

2,80,000

2018-19

1,60,000

×

3

=

4,80,000

 

Total

 

6

 

8,70,000

 

 

 

 

 

 

Weighted Average Profit = Total Product of ProfitsTotal of Weightsor, Weighted Average Profit = 8,70,0006 =  1,45,000

Page No 3.30:

Question 15:

Raman and Daman are partners sharing profits in the ratio of 60 : 40 and for the last four years they have been getting annual salaries of ₹ 50,000 and ₹ 40,000 respectively. The annual accounts have shown the following net profit before charging partners' salaries:
Year ended 31st March, 2017 − ₹ 1,40,000; 2018 − ₹ 1,01,000 and ​2019 − ₹ 1,30,000.
​On 1st April, 2019, Zeenu is admitted to the partnership for 1/4th share in profit (without any salary). Goodwill is to be valued at four years' purchase of weighted average profit of last three years (after partners' salaries); Profits to be weighted as 1 : 2 : 3, the greatest weight being given to the last year. Calculate the value of Goodwill.

Answer:

Year

Profits before charging Salary

()

Profits after charging Salary

()

Weights

Weighted Profits

()

31st March, 2017

1,40,000

1,40,000- 90,000= 50,000

1

50,000

31st March, 2018

1,01,000

1,01,000- 90,000= 11,000

2

22,000

31st March, 2019

1,30,000

1,30,000- 90,000= 40,000

3

1,20,000

Total

6

1,92,000

Weighted Average Profits=Total of Weighted ProfitsTotal Weights=1,92,0006=32,000Goodwill=Weighted Average Profits × No. of years of Purchase    =(32,000×4)= 1,28,000



Page No 3.31:

Question 16:

Calculate goodwill of a firm on the basis of three years' purchase of the Weighted Average Profit of the last four years. The profits of the last four financial years ended 31st March, were: 2016 − ₹ 25,000; 2017 − ₹ 27,000; 2018 − ₹ 46,900 and 2019 − ₹ 53,810. The weights assigned to each year are: 2016 − 1; 2017 − 2; 2018 − 3; 2019 − 4. You are supplied the following information:
(i) On 1st April, 2016, a major plant repair was undertaken for ₹ 10,000 which was charged to revenue. The said sum is to be capitalised for goodwill calculation subject to adjustment of depreciation of 10% on Reducing Balance Method.
(ii) The Closing Stock for the years ended 31st March, 2017 and 2018 were overvalued by ₹ 1,000 and  ₹ 2,000 respectively.
(iii) To cover management cost an annual charge of ​₹ 5,000 should be made for the purpose of goodwill valuation.

Answer:

Particulars

Year

31st Mar., 2016

31st Mar., 2017

31st Mar., 2018

31st Mar., 2019

Profit

25,000

27,000

46,900

53,810

Add: Repairs to Plant Capitalised

 

10,000

 

 

Less: Depreciation @10% W.D.V

 

1,000

900

810

Less: Overvaluation of Closing Stock

 

1,000

2,000

 

Add: Overvaluation of Opening Stock

 

 

1,000

2,000

Less: Annual Charge

5,000

5,000

5,000

5,000

Normal Profit/Loss

20,000

30,000

40,000

50,000

 

 

 

 

 


Year

Normal Profits

()

Weights

Weighted Profits

()

31st March, 2016

20,000

1

20,000

31st March, 2017

30,000

2

60,000

31st March, 2018

40,000

3

1,20,000

31st March, 2019

50,000

4

2,00,000

Total

10

4,00,000

Weighted Average Profits=Total of Weighted ProfitsTotal Weights=4,00,00010=40,000Goodwill=Weighted Average Profits × No. of years of Purchase=(40,000×3)=1,20,000    

 

Page No 3.31:

Question 17:

Dinesh and Mahesh are partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. They admit Ramesh into partnership for 1/4th share in profits. Ramesh brings in his share of goodwill in cash. Goodwill for this purpose shall be calculated at two years' purchase of the weighted average normal profit of past three years. Weights being assigned to each year 2017−1; 2018−2 and 2019−3. Profits of the last three years were:
2017 − Profit ₹ 50,000 (including profits on sale of assets ₹ 5,000).
2018 − Loss ₹ 20,000 (including loss by fire ₹ 35,000).
2019 − Profit ₹ 70,000 (including insurance claim received ₹ 18,000 and interest on investments and dividend received ₹ 8,000).
​Calculate the value of goodwill. Also, calculate the goodwill brought in by Ramesh.

Answer:

Normal Profits for the year 2017=Total Profits-Profit on Sale of Assets=(50,000-5,000)=45,000
Normal Profits for the year 2018=Loss by Fire - Total Loss=(35,000 - 20,000)=15,000
Normal Profits for the year 2019=Total Profit-Insurance Claim Received - Dividend Received=(70,000-18,000-8,000)=44,000

Year

Normal Profits

()

Weights

Weighted Profits

()

2017

45,000

1

45,000

2018

15,000

2

30,000

2019

44,000

3

1,32,000

Total

6

2,07,000

Weighted Average Profits=Total of Weighted ProfitsToatal of Weights=2,07,0006=34,500Goodwill=Weighted Average Profits × No. of years of Purchase=(34,500×2)=69,000Ramesh's Share of Goodwill=69,000×14=17,250

Page No 3.31:

Question 18:

Manbir and Nimrat are partners and they admit Anahat into partnership. It was agreed to value goodwill at three years' purchase on Weighted Average Profit Method taking profits of last five years. Weights assigned to each year as 1, 2, 3, 4 and 5 respectively to profits for the year ended 31st March, 2015 to 2019. The profits for these years were: ₹ 70,000, ₹ 1,40,000, ₹ 1,00,000, ₹ 1,60,000 and ₹ 1,65,000 respectively.
Scrutiny of books of account revealed following information:
(i) There was an abnormal loss of ₹ 20,000 in the year ended 31st March, 2015.
(ii) There was an abnormal gain (profit) of ₹ 30,000 in the year ended 31st March, 2016.
(iii) Closing Stock as on 31st March, 2018 was overvalued by ₹ 10,000.
Calculate the value of goodwill.

Answer:

Goodwill=Weighted Average Profit×No. of years' Purchase               =1,39,000×3=₹ 4,17,000


Working Notes:

WN: 1 Calculation of Normal Profits:

Year

Profit/(Loss) (₹)

Adjustment

Normal Profit (₹)

31 March, 2015

70,000

20,000

90,000

31 March, 2016

1,40,000

(30,000)

1,10,000

31 March, 2017

1,00,000

-

1,00,000

31 March, 2018

1,60,000

(10,000)

1,50,000

31 March, 2019

1,65,000

10,000

1,75,000

 

WN: 2 Calculations of Weighted Average Profits:

Year

Normal Profit

Weight

Product

31 March, 2015

90,000

1

90,000

31 March, 2016

1,10,000

2

2,20,000

31 March, 2017

1,00,000

3

3,00,000

31 March, 2018

1,50,000

4

6,00,000

31 March, 2019

1,75,000

5

8,75,000

Total

 

15

20,85,000

Weighted Average Profit=Total of Profit ProductTotal of Weights                                       =20,85,00015= 1,39,000

Page No 3.31:

Question 19:

Mahesh and Suresh are partners and they admit Naresh into partnership. They agreed to value goodwill at three years' purchase on Weighted Average Profit Method taking profits for the last five years. They assigned weights from 1 to 5 beginning from the earliest year and onwards. The profits for the last five years were as follows:

Year Ended 31st March, 2015 31st March, 2016 31st March, 2017 31st March, 2018 31st March, 2019
Profits (₹) 1,25,000 1,40,000 1,20,000 55,000 2,57,000
Scrutiny of books of account revealed the following:​
(i) A second-hand machine was purchased for ​₹ 5,00,000 on 1st July, 2017 and ₹ 1,00,000 were spent to make it operational. ₹ 1,00,000 were wrongly debited to Repairs Account.  Machinery is depreciated @ 20% p.a. on Written Down Value Method.
(ii) Closing Stock as on 31st March, 2018 was undervalued by ₹ 50,000.
(iii) Remuneration to partners was to be considered as charge against profit and remuneration of ₹ 20,000 p.a. for each partner was considered appropriate.
Calculate the value of goodwill.

Answer:

Particulars

Year

31st Mar., 2015()

31st Mar., 2016()

31st Mar., 2017()

31st Mar., 2018()

31st Mar., 2019()

Profit

1,25,000

1,40,000

1,20,000

55,000

2,57,000

Add: Repairs on new machine wrongly

 

 

 

1,00,000

 

debited

 

 

 

 

 

Less: Depreciation on Machine (20% p.a.)

 

 

 

15,000

17,000

Add: Undervaluation of Closing Stock

 

 

 

50,000

 

Less: Undervaluation of Opening Stock

 

 

 

 

50,000

Less: Remuneration to Partners

40,000

40,000

40,000

40,000

40,000

Normal Profit/Loss

85,000

1,00,000

80,000

1,50,000

1,50,000

 

 

 

 

 

 

 

Year

Normal Profits

()

Weights

Weighted Profits

()

31st Mar., 2015

85,000

1

85,000

31st Mar., 2016

1,00,000

2

2,00,000

31st Mar., 2017

80,000

3

2,40,000

31st Mar., 2018

1,50,000

4

6,00,000

31st Mar., 2019

1,50,000

5

7,50,000

Total

15

18,75,000

Weighted Average Profits=Total of Weighted ProfitsTotal of Weights=18,75,00015=1,25,000Goodwill=Weightes Average Profits × No. of years of purchase=(1,25,000×3)=3,75,000

 



Page No 3.32:

Question 20:

Calculate the goodwill of a firm on the basis of three years' purchase of the weighted average profit of the last four years. The appropriate weights to be used and profits are:

Year 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19
Profits (₹) 1,01,000 1,24,000 1,00,000 1,40,000
Weights 1 2 3 4
On a scrutiny of the accounts, the following matters are revealed:
(i) On 1st December, 2017, a major repair was made in respect of the plant incurring ₹ 30,000 which was charged to revenue. The said sum is agreed to be capitalised for goodwill calculation subject to adjustment of depreciation of 10% p.a. on Reducing Balance Method.
(ii) The closing stock for the year 2016-17 was overvalued by ₹ 12,000.
(iii) To cover management cost, an annual charge of ₹ 24,000 should be made for the purpose of goodwill valuation.
(iv) On 1st April, 2016, a machine having a book value of ₹ 10,000 was sold for ₹ 11,000 but the proceeds were wrongly credited to Profit and Loss Account. No effect has been given to rectify the same. Depreciation is charged on machine @ 10% p.a. on reducing balance method.

Answer:

Particulars

2015-16

2016-17

2017-18

2018-19

Profits

1,01,000

1,24,000

1,00,000

1,40,000

Repair Capitalised

 

 

+30,000

 

Depreciation

 

 

(1,000)

(2,900)

Overvaluation of Closing Stock

 

(12,000)

12,000

 

Management Cost

(24,000)

(24,000)

(24,000)

(24,000)

Sale Proceeds
Wrong Depreciation

 

(10,000)


900


810

Adjusted Profits

77,000

78,000

1,17,900

1,13,910

Weights

1

2

3

4

Product

77,000

1,56,0000

3,53,700

4,55,640


Working Notes:
 

Goodwill equals Weighted space Average space Profits cross times Number space of space Years apostrophe space Purchase
table row cell table attributes columnalign right center left columnspacing 0px end attributes row cell Weighted space Average space Profits end cell equals cell fraction numerator Total space of space Product over denominator Total space of space Weights end fraction end cell row blank equals cell fraction numerator 77 comma 000 plus 1 comma 56 comma 000 plus 3 comma 53 comma 700 plus 4 comma 55 comma 640 over denominator 10 end fraction equals ₹ space 1 comma 04 comma 234 end cell end table end cell end table
Goodwill equals 1 comma 04 comma 234 cross times 3 equals ₹ space 3 comma 12 comma 702


Note 1: Depreciation on ₹ 30,000 machinery is charged for only 4 months in the year 2016-17.

Note 2: Sale proceeds wrongly credited in 2015-16 have been deducted after adjusting for profit of ₹ 1,000. No depreciation is charged, since date of sale is not given (assumed that the machinery is sold at the end of the year).

Page No 3.32:

Question 21:

Average profit earned by a firm is ₹ 80,000 which includes undervaluation of stock of ₹ 8,000 on an average basis. The capital invested in the business is ​₹ 8,00,000 and the normal rate of return is 8%. Calculate goodwill of the firm on the basis of 7 times the super profit.

Answer:

Average Normal Profits of the firm=(Average Profits + Undervaluation of Stock)=(80,000+8,000)=88,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=8,00,000×8100=64,000Super Profits=Average Profits-Normal Profits=(88,000-64,000)=24,000Goodwill= Super Profits × No. of years of Purchase=(24,000×7)=1,68,000

Page No 3.32:

Question 22:

Gupta and Bose had a firm in which they had invested ₹ 50,000. On an average, the profits were ₹ 16,000. The normal rate of return in the industry is 15%. Goodwill is to be valued at four years' purchase of profits in excess of profits @ 15% on the money invested. Calculate the  value goodwill.

Answer:

Number of years’ purchase = 4

Page No 3.32:

Question 23:

The total capital of the firm of Sakshi, Mehak and Megha is ₹ 1,00,000 and the market rate of interest is 15%. The net profits for the last 3 years were ₹ 30,000; ₹ 36,000 and ₹ 42,000. Goodwill is to be valued at 2 years' purchase of the last 3 years' super profits. Calculate the goodwill of the firm.

Answer:

Goodwill=Super Profit×Number of Years' PurchaseSuper Profits = Average Profit - Normal ProfitAverage Profits = Total ProfitsNumber of Years=30,000+36,000+42,0003=Rs 36,000Normal Profits = Capital Employed × Normal Rate of Return=1,00,000×15100=15,000Super Profits=36,000-15,000=21,000Goodwill=21,000×2=Rs 42,000

Page No 3.32:

Question 24:

Rakesh and Ashok earned a profit of ₹ 5,000. They employed capital of ​₹ 25,000 in the firm. It is expected that the normal rate of return is 15% of the capital. Calculate amount of goodwill if goodwill is valued at three years' purchase of super profit.

Answer:

Actual Profits of the firm=5,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=25,000×15100=3,750Super Profits=Actual Profits - Normal Profits=(5,000 - 3,750)=1,250Goodwill=Super Profits × No. of years of Purchase=(1,250 × 3)=3,750

Page No 3.32:

Question 25:

Average net profit expected in future by XYZ firm is ₹ 36,000 per year. Average capital employed in the business by the firm is ₹ 2,00,000. The normal rate of return from capital invested in this class of business is 10%. Remuneration of the partners is estimated to be ₹ 6,000 p.a.  Calculate the value of goodwill on the basis of two years' purchase of super profit.

Answer:



Number of years’ purchase = 2

Page No 3.32:

Question 26:

A partnership firm earned net profits during the last three years ended 31st March, as follows: 2017 − ₹ 17,000; 2018 − ₹ 20,000; 2019 − ₹ 23,000.
The capital investment in the firm throughout the above-mentioned period has been ₹ 80,000. Having regard to the risk involved, 15% is considered to be a fair return on the capital. Calculate value of goodwill on the basis of two years' purchase of average super profit earned during the above-mentioned three years.

Answer:


 

Number of years’ purchase = 2

Page No 3.32:

Question 27:

A partnership firm earned net profits during the past three years as follows:

Year ended 31st March, 2019 31st March, 2018 31st March, 2017
Net Profit (₹) 2,30,000 2,00,000 1,70,000
Capital investment in the firm throughout the above-mentioned period has been ₹ 4,00,000. Having regard to the risk involved, 15% is considered to be a fair return on the capital. The remuneration of the partners during this period is estimated to be ₹ 1,00,000 p.a.
Calculate value of goodwill on the basis of two years' purchase of average super profit earned during the above-mentioned three years.

Answer:

Year

Profit before Partners’ Remuneration

Partners’ Remuneration

=

Actual Profit after Remuneration

2017

1,70,000

1,00,000

=

70,000

2018

2,00,000

1,00,000

=

1,00,000

2019

2,30,000

1,00,000

=

1,30,000

Number of years’ purchase = 2



Page No 3.33:

Question 28:

Ideal Marketing earned an average profit of ₹ 4,00,000 during the last five years. Normal rate of return on capital employed is 10%. Balance Sheet of the firm as at 31st March, 2019 was as follows:

 
Liabilities Amount
(₹)
Assets Amount
​(₹)
Capital A/cs:     Land and Building 10,00,000
Shyam 5,00,000   Furniture 2,00,000
Sunder 5,00,000 10,00,000 Investments 1,00,000
Current A/cs:   Sundry Debtors 5,00,000
Shyam 2,00,000   Bills Receivable 50,000
Sunder 2,00,000 4,00,000 Closing Stock 3,00,000
Reserves 3,40,000 Cash in Hand 50,000
Sundry Creditors 4,00,000 Cash at Bank 1,00,000
Bills Payable 1,00,000    
Outstanding Expenses 60,000    
  23,00,000   23,00,000 
       

​Calculate the value of goodwill, if it is valued at three years' purchase of Super Profits.

Answer:

Average Profits=4,00,000Capital Employed=Total Assets - Non-Trade Investments- Outside Liabilities=(23,00,000-1,00,000-5,60,000)=16,40,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=16,40,000×10100=1,64,000Super Profits=Average Profits-Normal Profits=(4,00,000-1,64,000)=2,36,000Goodwill=Super Profits × No. of years of Purchase=(2,36,000×3)=7,08,000

Page No 3.33:

Question 29:

​ Varuna and Karuna are partners for equal shares. They admit Lata into partnership for 1/4th share. It was agreed to value goodwill of the firm at 4 years' purchase of super profit. Normal rate of return is 15% of the capital employed. Average profit of the firm is ₹ 4,00,000. Balance Sheet of the firm as at 31st March, 2019 was as follows:

 
Liabilities Amount
(₹)
Assets Amount
​(₹)
Capital A/cs:     Furniture 4,00,000
Varuna 5,00,000   Computers 3,00,000
Karuna 5,00,000 10,00,000 Electrical Fittings 1,00,000
Long-term Loan 5,50,000 Investments (Trade) 2,00,000
Sundry Creditors 2,00,000 Stock 3,00,000
Outstanding Expenses 50,000 Sundry Debtors 3,00,000
Advances from Customers 1,50,000 Bills Receivable 50,000
    Cash in Hand 50,000
    Cash at Bank 2,00,000
    Deferred Revenue Expenditure:  
    Advertisement Suspense 50,000
  19,50,000    19,50,000 
       

​Calculate the value of goodwill.

Answer:

Average Profits=4,00,000Capital Employed=Total Assets-Fictitious Assets-Current Liabilities=(19,50,000-50,000-4,00,000)=15,00,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=15,00,000×15100=2,25,000Super Profits=Average Profits - Normal Profits=(4,00,000-2,25,000)=1,75,000Goodwill=Super Profits×No. of Years of Purchase=(1,75,000×4)=7,00,000

Page No 3.33:

Question 30:

A business earned an average profit of ₹ 8,00,000 during the last few years. The normal rate of profit in the similar type of business is 10%. The total value of assets and liabilities of the business were ₹ 22,00,000 and ₹ 5,60,000 respectively. Calculate the value of goodwill of the firm by super profit method if it is valued at 212 years' purchase of super profits.

Answer:



Page No 3.34:

Question 31:

Capital of the firm of Sharma and Verma is ₹ 2,00,000 and the market rate of interest is 15%. Annual salary to partners is ₹ 12,000 each. The profits for the last three years were ₹ 60,000; ₹ 72,000 and ₹ 84,000. Goodwill is to be valued at 2 years' purchase of last 3 years' average super profit.
Calculate goodwill of the firm.

Answer:


 

Year Profit before Partner’s Salary Partner’s Salary = Actual Profit after Salary
1 60,000 24,000 = 36,000
2 72,000 24,000 = 48,000
3 84,000 24,000 = 60,000


Page No 3.34:

Question 32:

Supreet and Shubham are equal partners. They decide to admit Akriti for 1/3rd share. For the purpose of admission of Akriti, goodwill of the firm is to be valued at four years' purchase of super profit. Average capital employed in the firm is ₹ 1,50,000. Normal rate of return may be taken as 15% p.a. Average profit of the firm is ₹ 40,000. Calculate value of goodwill.

Answer:

Average Profit of the firm=40,000Capital Employed=1,50,000Normal Profit=Capital Employed×Normal Rate of Return100=1,50,000×15100=22,500Super Profits= Average Profits-Normal Profits=(40,000 - 22,500)=17,500Goodwill=Super Profits× No. of years of purchase=(17,500×4)=70,000

Page No 3.34:

Question 33:

On 1st April, 2019, an existing firm had assets of ₹ 75,000 including cash of ₹ 5,000. Its creditors amounted to ₹ 5,000 on that date. The firm had a Reserve of ₹ 10,000 while Partners' Capital Accounts showed a balance of ₹ 60,000. If Normal Rate of Return is 20% and goodwill of the firm is valued at ₹ 24,000 at four years' purchase of super profit, find average profit per year of the existing firm.

Answer:

Capital Employed = Total Assets Creditors

= 75,000 5,000 = Rs 70,000

Goodwill of the firm = Rs 24,000

Number of years’ purchase = 4

Or, 24,000 = Super Profit × 4

Page No 3.34:

Question 34:

Average profit earned by a firm is ₹ 1,00,000 which includes undervaluation of stock of ₹ 40,000 on an average basis. The capital invested in the business is ₹ 6,30,000 and the normal rate of return is 5%. Calculate goodwill of the firm on the basis of 5 times the super profit.

Answer:

Average normal profit= (Average Profit + Undervaluation of stock on average basis*)                                =(1,00,000+40,000)=1,40,000Capital Employed in the business=6,30,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=6,30,000×5100=31,500Super Profits=Average Normal Profits - Normal Profits=(1,40,000-31,500)=1,08,500Goodwill=Super Profits × No. of years of purchase=(1,08,500×5)=5,42,500*Stock has been taken to be closing stock if nothing is specified in the question

Page No 3.34:

Question 35:

Average profit earned by a firm is ₹ 7,50,000 which includes overvaluation of stock of ₹ 30,000 on an average basis. The capital invested in the business is ₹ 42,00,000 and the normal tare of return is 15%. Calculate goodwill of the firm on the basis of 3 time the super profit.

Answer:

Average Profit earned by a firm = Rs 7,50,000
Overvaluation of Stock = Rs 30,000
Average Actual Profit = Average Profit earned by a firm – Overvaluation of Stock
or, Average Actual Profit = 7,50,000 – 30,000 = Rs 7,20,000



Super Profit = Actual Average Profit – Normal Profit
or, Super Profit = 7,20,000 – 6,30,000 = Rs 90,000
Goodwill = Super Profit × Number of Times
Goodwill = 90,000 × 3 = Rs 2,70,000

Page No 3.34:

Question 36:

Ayub and Amit are partners in a firm and they admit Jaspal into partnership w.e.f. 1st April, 2019. They agreed to value goodwill at 3 years' purchase of Super Profit Method for which they decided to average profit of last 5 years. The profits for the last 5 years were:

Year Ended Net Profit (₹)  
31st March, 2015 1,50,000  
31st March, 2016 1,80,000  
31st March, 2017 1,00,000 (Including abnormal loss of ₹ 1,00,000)
31st March, 2018 2,60,000 (Including abnormal gain (profit) of ₹ 40,000)
31st March, 2019 2,40,000  
The firm has total assets of ₹ 20,00,000 and Outside Liabilities of ₹ 5,00,000 as on that date. Normal Rate of Return in similar business is 10%.
Calculate value of goodwill.

Answer:

Goodwill=Super Profit×No. of Years' Purchase               =48,000×3=Rs 1,44,000


Working Notes:

WN: 1 Calculation of Normal Profits:

Year

Profit/(Loss) (Rs)

Adjustment

Normal Profit (₹)

31 March, 2015

1,50,000

-

1,50,000

31 March, 2016

1,80,000

-

1,80,000

31 March, 2017

1,00,000

1,00,000

2,00,000

31 March, 2018

2,60,000

(40.000)

2,20,000

31 March, 2019

2,40,000

-

2,40,000

 

 

Total Profit

9,90,000

 

WN2: Calculation of Super Profits

table attributes columnalign left end attributes row cell text Average Profit end text equals fraction numerator text Total Profit of past given years end text over denominator text Number of Years end text end fraction end cell row cell text end text equals fraction numerator 9 comma 90 comma 000 over denominator 5 end fraction equals text ₹ 1,98,000 end text end cell row cell text Normal Profit end text equals text Capital Employed end text cross times fraction numerator text Normal Rate of Return end text over denominator 100 end fraction end cell row cell text end text equals text 15,00,000 end text cross times 10 over 100 equals text ₹ 1,50,000 end text end cell row cell text Super Profit end text equals text Average Profit end text minus text Normal Profit end text end cell row cell text end text equals text 1,98,000 end text minus text 1,50,000 end text equals text ₹ 48,000 end text end cell end table

WN3: Calculation of Capital Employed

  Capital Employed=Total Assets-Outside Liabilities                              =20,00,000-5,00,000=₹15,00,000

Page No 3.34:

Question 37:

From the following information, calculate value of goodwill of the firm by applying Capitalisation Method: Total Capital of the firm ₹ 16,00,000.
Normal rate of return 10%. Profit for the year ₹ 2,00,000.

Answer:

Total Capital = Rs 16,00,000

Page No 3.34:

Question 38:

A business has earned average profit of ₹ 1,00,000 during the last few years. Find out the value of goodwill by capitalisation method, given that the assets of the business are ₹ 10,00,000 and its external liabilities are ₹ 1,80,000. The normal rate of return is 10%.

Answer:

Goodwill=Capitalised Value of Average Profits-Actual Capital EmployedCapitalised Value of Average Profit=Average Profit×100Nominal Rate of Return=1,00,000×10010=10,00,000Actual Capital Employed=10,00,000-1,80,000=8,20,000Goodwill=10,00,000-8,20,000=Rs 1,80,000



Page No 3.35:

Question 39:

Form the following particulars, calculate value of goodwill of a firm by applying Capitalisation of Average Profit Method:
(i) Profits of last five consecutive years ending 31st March are: 2019 − ₹ 54,000; 2018 − ₹ 42,000; 2017 − ₹ 39,000; 2016 − ₹ 67,000 and 2015 − ₹ 59,000.
(ii) Capitalisation rate 20%.
(iii) Net assets of the firm ₹ 2,00,000.

Answer:

Page No 3.35:

Question 40:

A business has earned average profit of ₹ 4,00,000 during the last few years and the normal rate of return in similar business is 10%. Find value of goodwill by:
(i) Capitalisation of Super Profit Method, and
(ii) Super Profit Method if the goodwill is valued at 3 years' purchase of super profits.
Assets of the business were ₹ 40,00,000 and its external liabilities ₹ 7,20,000.

Answer:

Average Profit – Rs 4,00,000
Normal Rate of Return – 10%

(i) Goodwill by Capitalisation of Super profit



Super Profit = Actual Profit – Normal Profit
= 4,00,000 – 3,28,000
= Rs 72,000

=Rs 7,20,000

(ii) Super Profit Method if the goodwill is valued at 3 years’ purchase of super profits


Therefore, Goodwill is valued at Rs 2,16,000

Page No 3.35:

Question 41:

A firm earns profit of ₹ 5,00,000. Normal Rate of Return in a similar type of business is 10%. The value of total assets (excluding goodwill) and total outsiders' liabilities as on the date of goodwill are ₹ 55,00,000 and ₹ 14,00,000 respectively. Calculate value of goodwill according to Capitalisation of Super Profit Method as well as Capitalisation of Average Profit Method.

Answer:

(i) Calculation of Goodwill by Capitalisation of Super Profit Method

Profit of the firm = Rs 5,00,000

(ii) Calculation of Goodwill by Capitalisation of Average Profit Method 

Page No 3.35:

Question 42:

On 1st April, 2018, a firm had assets of ₹ 1,00,000 excluding stock of ₹ 20,000. The current liabilities were ₹ 10,000 and the balance constituted Partners' Capital Accounts. If the normal rate of return is 8%, the Goodwill of the firm is valued of ₹ 60,000 at four years' purchase of super profit, find the actual profits of the firm.

Answer:

Total Assets of the firm=(Sundry Assets + Stock)=(1,00,000+20,000)=1,20,000Current Liabilities of the firm=10,000Capital Employed=(Total Assets - Current Liabilities)=(1,20,000 - 10,000)=1,10,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=1,10,000×8100=8,800Goodwill = Super Profits × No. of years of purchase60,000=Super Profits × 4Super Profits=60,0004=15,000Super Profits= Average Actual Profits - Normal Profits15,000=Average Actual Profits - 8,800Average Actaul Profits=(15,000+8,800)=23,800

Page No 3.35:

Question 43:

Average profit of the firm is ₹ 2,00,000. Total assets of the firm are ₹ 15,00,000 whereas Partners' Capital is ₹ 12,00,000. If normal rate of return in a similar business is 10% of the capital employed, what is the value of goodwill by Capitalisation of Super Profit?

Answer:

Goodwill=Super Profit×100Normal Rate of Return              =80,000×10010=Rs 8,00,000

Working Notes:

WN1: Calculation of Super Profits

Average Profit=Total Profit for past given yearsNumber of Years                        =Rs 2,00,000Normal Profit=Capital Employed×Normal Rate of Return100                       =12,00,000×10100=Rs 1,20,000Super Profit=Average Profit-Normal Profit                    =2,00,000-1,20,000=Rs 80,000


WN2: Calculation of Capital Employed

Capital Employed=Total Assets-Outside Liabilities                              =15,00,000-3,00,000=Rs 12,00,000

 

Page No 3.35:

Question 44:

Rajan and Rajani are partners in a firm. Their capitals were Rajan ₹ 3,00,000; Rajani ₹ 2,00,000. During the year 2018−19, the firm earned a profit of ₹ 1,50,000. Calculate the value of goodwill of the firm by capitalisation of super profit assuming that the normal rate of return is 20%.

Answer:

Goodwill=Super Profits×100Nominal Rate of ReturnSuper Profits=Average Profit-Normal ProfitAverage Profit=1,50,000 (Given)Normal Profit=Capital Employed×Normal Rate of ReturnNormal Profit=(3,00,000+2,00,000)×20%=1,00,000Super Profit=1,50,000-1,00,000=50,000Goodwill=50,000×10020= 2,50,000

Page No 3.35:

Question 45:

Average profit of GS & Co. is ₹ 50,000 per year. Average capital employed in the business is ₹ 3,00,000. If the normal rate of return on capital employed is 10%, calculate goodwill of the firm by:
(i) Super Profit Method at three years' purchase; and
(ii) Capitalisation of Super Profit Method.

Answer:

(i) Goodwill=Super Profit×No. of Years' Purchase               =20,000×3=Rs 60,000

(ii) Goodwill=Super Profit×100Normal Rate of Return              =20,000×10010=Rs 2,00,000

Working Notes:

WN1: Calculation of Super Profits

Average Profit=Total Profits for past given yearsNo. of Years                        =Rs 50,000Normal Profit=Capital Employed×Normal Rate of Return100                       =3,00,000×10100=Rs 30,000Super Profit=Average Profit-Normal Profit                    =50,000-30,000=Rs 20,000


 

Page No 3.35:

Question 46:

A business has earned average profit of ₹ 4,00,000 during the last few years and the normal rate of return in similar business is 10%. Find value of goodwill by:
(i) Capitalisation of Super Profit Method; and
(ii) Super Profit Method if the goodwill is valued at 3 years' purchase of super profit.
​Assets of the business were ₹ 40,00,000 and its external liabilities ₹ 7,20,000.

Answer:

Capital Employed=Total Assets - External Liabilities=(40,00,000-7,20,000)=32,80,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=32,80,000×10100=3,28,000Average Profits=4,00,000Super Profits=Average Profits - Normal Profits=(4,00,000 - 3,28,000)=72,000(i) As per Capitalisation of Super Profit method,Goodwill=Super Profit×100Normal Rate of Return=72,000×10010=7,20,000(ii) As per Super Profit method,Goodwill=Super Profit × No. of years of purchase=(72,000×3)=2,16,000



Page No 3.36:

Question 47:

Ajeet and Baljeet are partners in a firm. Their capitals are ₹ 9,00,000 and ₹ 6,00,000 respectively. During the year ended 31st March, 2019 the firm earned a profit of ₹ 4,50,000. Assuming that the normal rate of return is 20%, calculate value of goodwill of the firm:
(i) By Capitalisation Method; and
(ii) By Super Profit Method if the goodwill is valued at 2 years' purchase of super profit.

Answer:

Capital Employed=(Total Liabilities - Current Liabilities)=(9,00,000+6,00,000)=15,00,000Normal Profits=Capital Employed×Normal Rate of Return100=15,00,000×20100=3,00,000Average Profits=4,50,000Super Profits=Average Profits - Normal Profits=(4,50,000 - 3,00,000)=1,50,000(i) As per Capitalisation Method,Goodwill=Super Profits×100Normal Rate of Return=1,50,000×10020=7,50,000(ii) As per Super Profit Method,Goodwill=Super Profit × No. of years of purchase=(1,50,000×2)=3,00,000

Page No 3.36:

Question 48:

From the following information, calculate value of goodwill of the firm:
(i) At three years' purchase of Average Profit.
(ii) At three years' purchase of Super Profit.
(iii) On the basis of Capitalisation of Super Profit.
(iv) On the basis of Capitalisation of Average profit.
Information:
(a) Average Capital Employed is ₹ 6,00,000.
(b) Net Profit/(Loss) of the firm for the last three years ended are:
31st March, 2018 − ₹ 2,00,000, 31st March, 2017 − ₹ 1,80,000, and 31st March, 2016 − ₹ 1,60,000.
(c) Normal Rate of Return in similar business is 10%.
(d) Remuneration of ₹ 1,00,000 to partners is to be taken as charge against profit.
(e) Assets of the firm (excluding goodwill, fictitious assets and non-trade investments) is ₹ 7,00,000 whereas Partners' Capital is ₹ 6,00,000 and Outside Liabilities ₹ 1,00,000.

Answer:

(i) Goodwill=Average Profit×No. of years' purchase               =80,000×3=Rs 2,40,000

(ii) Goodwill=Super Profit×No. of years' purchase               =20,000×3=Rs 60,000

(iii) Goodwill=Super Profit×100Normal Rate of Return              =20,000×10010=Rs 2,00,000

(iv) Goodwill=Capitalised Value-Net Assets                 =8,00,000-6,00,000=Rs 2,00,000
 

Working Notes:

WN1: Calculation of Average and Super Profits

Average Profit=Total Profits of past years givenNo. of Years=2,00,000+1,80,000+1,60,0003                        =Rs 1,80,000, Average Profit (Adjusted) = Rs 1,80,000 - 1,00,000 (Remuneration to partners)                                           = Rs 80,000Normal Profit=Capital Employed×Normal Rate of Return100                       =6,00,000×10100=Rs 60,000Super Profit=Average Profit (Adjusted)-Normal Profit                    =80,000-60,000=Rs 20,000


WN2: Calculation of Capital Employed

  Capital Employed=Total Assets-Outside Liabilities                              =7,00,000-1,00,000=Rs 6,00,000

 



View NCERT Solutions for all chapters of Class 15