Select Board & Class

Login

NCERT Solutions for Class 6 Math Chapter 12 - Ratio And Proportion

NCERT Solutions for Class 6 Math Chapter 12 Ratio And Proportion are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Ratio And Proportion are extremely popular among class 6 students for Math Ratio And Proportion Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of class 6 Math Chapter 12 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 251:

Question 1:

There are 20 girls and 15 boys in a class.

(a) What is the ratio of number of girls to the number of boys?

(b)What is the ratio of number of girls to the total number of students in the class?

Answer:

Number of girls = 20

Number of boys = 15

Total number of students = 20 + 15 = 35

(a) Ratio of number of girls to boys =

(b) Ratio of number of girls to total students =

Page No 251:

Question 2:

Out of 30 students in a class, 6 like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find the ratio of

(a) Number of students liking football to number of students liking tennis.

(b) Number of students liking cricket to total number of students.

Answer:

Number of students who like football = 6

Number of students who like cricket = 12

Number of students who like tennis = 30 − 6 − 12 = 12

(a) Ratio of the number of students liking football to the number of students liking tennis =

(b) Ratio of the number of students liking cricket to the total number of

students =

Page No 251:

Question 3:

See the figure and find the ratio of

(a) Number of triangles to the number of circles inside the rectangle.

(b) Number of squares to all the figures inside the rectangle.

(c) Number of circles to all the figures inside the rectangle.

Answer:

Number of triangles = 3

Number of circles = 2

Number of squares = 2

Total number of figures = 7

(a) Ratio of the number of triangles to the number of circles =

(b) Ratio of the number of squares to all the figures in the rectangle =

(c) Ratio of the number of circles to all the figures in the rectangle =

Page No 251:

Question 4:

Distances travelled by Hamid and Akhtar in an hour are 9 km and 12 km. Find the ratio of speed of Hamid to the speed of Akhtar.

Answer:

The distance travelled in an hour by a certain object is called the speed of that object.

Distance travelled by Hamid in one hour = 9 km

Distance travelled by Akhtar in one hour = 12 km

Hamid’s speed = 9 km/hr

Akhtar’s speed = 12 km/hr

Page No 251:

Question 5:

Fill in the following blanks:

[Are these equivalent ratios?]

Answer:

Therefore, 5, 12, 25 will come in the blanks respectively.

Yes, all these are equivalent ratios.

Page No 251:

Question 6:

Find the ratio of the following:

(a) 81 to 108 (b) 98 to 63

(c) 33 km to 121 km (d) 30 minutes to 45 minutes

Answer:

(a)

(b)

(c)

(d)

Page No 251:

Question 7:

Find the ratio of the following:

(a) 30 minutes to 1.5 hours (b) 40 cm to 1.5 m

(c) 55 paise to Re1 (d) 500 mL to 2 litres

Answer:

(a) 30 min =

Required ratio =

(b) 40 cm to 1.5 m

1.5 m = 150 cm

Required ratio =

(c) 55 paise to Re 1

Re 1 = 100 paise

Required ratio =

(d) 500 mL to 2l

1l = 1000 mL

2l = 2000 mL

Required ratio =

Page No 251:

Question 8:

In a year, Seema earns Rs 1, 50, 000 and saves Rs 50, 000. Find the ratio of

(a) Money that Seema earns to the money she saves.

(b) Money that she saves to the money she spends.

Answer:

Money earned = Rs 150000

Money saved = Rs 50000

Money spent = Rs 150000 − Rs 50000 = Rs 100000

(a) Ratio of money earned to money saved =

(b) Ratio of money saved to money spent =

Page No 251:

Question 9:

There are 102 teachers in a school of 3300 students. Find the ratio of the number of teachers to the number of students.

Answer:

Ratio required =

Page No 251:

Question 10:

In a college, out of 4320 students, 2300 are girls. Find the ratio of

(a) Number of girls to the total number of students.

(b) Number of boys to the number of girls.

(c) Number of boys to the total number of students.

Answer:

Total number of students = 4320

Number of girls = 2300

Number of boys = 4320 − 2300 = 2020

(a) Required ratio =

(b) Required ratio =

(c) Required ratio =



Page No 252:

Question 11:

Out of 1800 students in a school, 750 opted basketball, 800 opted cricket and remaining opted table tennis. If a student can opt only one game, find the ratio of

(a) Number of students who opted basketball to the number of students who opted table tennis.

(b) Number of students who opted cricket to the number of students opting basketball.

(c) Number of students who opted basketball to the total number of students.

Answer:

(a) Required ratio =

(b) Required ratio =

(c) Required ratio =

Page No 252:

Question 12:

Cost of a dozen pens is Rs 180 and cost of 8 ball pens is Rs 56. Find the ratio of the cost of a pen to the cost of a ball pen.

Answer:

Cost of a dozen pens = Rs 180

Cost of 1 pen =

Cost of 8 ball pens = Rs 56

Cost of a ball pen =

Required ratio =

Page No 252:

Question 13:

Consider the statement: Ratio of breadth and length of a hall is 2 : 5. Complete the following table that shows some possible breadths and lengths of the hall.

Breadth of the hall (in metres)

10

?

40

Length of the hall (in metres)

25

50

?

Answer:

(i) Length = 50 m

5 × Breadth = 50 × 2 (By cross-multiplication)

Breadth = 20 m

(ii) Breadth = 40 m

2 × Length = 5 × 40 (By cross-multiplication)

Length = 100 m

Page No 252:

Question 14:

Divide 20 pens between Sheela and Sangeeta in the ratio of 3:2.

Answer:

Terms of 3 : 2 are 3 and 2.

Sum of these terms = 3 + 2 = 5

Sheela will get of total pens and Sangeeta will get of total pens.

Number of pens with Sheela =

Number of pens with Sangeeta =

Page No 252:

Question 15:

Mother wants to divide Rs 36 between her daughters Shreya and Bhoomika in the ratio of their ages. If age of Shreya is 15 years and age of Bhoomika is 12 years, find how much Shreya and Bhoomika will get.

Answer:

Ratio of ages =

Therefore, mother wants to divide Rs 36 in a ratio of 5 : 4.

Terms of 5 : 4 are 5 and 4.

Sum of these terms = 5 + 4 = 9

Shreya will get of the total money and Bhoomika will get of it.

Amount that Shreya will get =

Amount that Bhoomika will get =

Therefore, Shreya and Bhoomika will get Rs 20 and Rs 16 respectively.

Page No 252:

Question 16:

Present age of father is 42 years and that of his son is 14 years. Find the ratio of

(a) Present age of father to the present age of son.

(b) Age of the father to the age of son, when son was 12 years old.

(c) Age of father after 10 years to the age of son after 10 years.

(d) Age of father to the age of son when father was 30 years old.

Answer:

(a) Present age of father = 42 years

Present age of son = 14 years

Required ratio =

(b) Two years ago, the age of the son was 12 years and the age of the father was 42 − 2 = 40 years

Required ratio =

(c) After 10 years, the age of the father and son will be 52 years and 24 years respectively.

Required ratio =

(d) 12 years ago, the father was 30 years old.

At that time, age of son = 14 − 12 = 2 years

Required ratio =



Page No 255:

Question 1:

Determine if the following are in proportion.

(a) 15, 45, 40, 120 (b) 33, 121, 9, 96

(c) 24, 28, 36, 48 (d) 32, 48, 70, 210

(e) 4, 6, 8, 12 (f) 33, 44, 75, 100

Answer:

(a) 15, 45, 40, 120

Therefore, 15: 45 = 40: 120

Hence, these are in proportion.

(b) 33, 121, 9, 96

Therefore, 33: 121 ≠ 9: 96

Hence, these are not in proportion.

(c) 24, 28, 36, 48

Therefore, 24: 28 ≠ 36: 48

Hence, these are not in proportion.

(d) 32, 48, 70, 210

Therefore, 32: 48 ≠ 70: 210

Hence, these are not in proportion.

(e) 4, 6, 8, 12

Therefore, 4: 6 = 8: 12

Hence, these are in proportion.

(f) 33, 44, 75, 100

Therefore, 33: 44 = 75: 100

Hence, these are in proportion.

Page No 255:

Question 2:

Write True (T) or False (F) against each of the following statements:

(a) 16:24::20:30 (b) 21:6::35:10

(c) 12:18::28:12 (d) 8:9::24:27

(e) 5.2:3.9::3:4 (f) 0.9:0.36::10:4

Answer:

(a) 16: 24:: 20: 30

Therefore, 16: 24 = 20: 30

Hence, True

(b) 21: 6:: 35: 10

Therefore, 21: 6 = 35: 10

Hence, True

(c) 12: 18:: 28: 12

Therefore, 12: 18 ≠ 28: 12

Hence, False

(d) 8: 9:: 24: 27

As,

Therefore, True

(e) 5.2: 3.9:: 3: 4

As ,

Therefore, 5.2: 3.9 ≠ 3: 4

Hence, False

(f) 0.9: 0.36:: 10: 4

Therefore, 0.9: 0.36 = 10: 4

Hence, True



Page No 256:

Question 3:

Are the following statements true?

(a) 40 persons: 200 persons = Rs 15: Rs 75

(b) 7.5 litres: 15 litres = 5 kg: 10 kg

(c) 99 kg: 45 kg = Rs 44: Rs 20

(d) 32 m: 64 m = 6 sec: 12 sec

(e) 45 km: 60 km = 12 hours: 15 hours

Answer:

(a) 40 persons: 200 persons = Rs 15: Rs 75

True

(b) 7.5 l: 15 l = 5 kg: 10 kg

True

(c) 99 kg: 45 kg = Rs 44: Rs 20

True

(d) 32 m: 64 m = 6 sec: 12 sec

True

(e) 45 km: 60 km = 12 hrs: 15 hrs

False

Page No 256:

Question 4:

Determine if the following ratios form a proportion. Also, write the middle terms and extreme terms where the ratios form a proportion.

(a) 25 cm: 1 m and Rs 40 : Rs 160

(b) 39 litres: 65 litres and 6 bottles: 10 bottles

(c) 2 kg: 80 kg and 25 g: 625 g

(d) 200 mL: 2.5 litre and Rs 4: Rs 50

Answer:

(a) 25cm: 1 m and Rs 40: Rs 160

25 cm == 0.25 m

Yes. These are in proportion.

Middle terms are 1m, Rs 40.

Extreme terms are 25 cm, Rs 160.

(b) 39 l: 65 l and 6 bottles: 10 bottles

Yes. These are in proportion.

Middle terms are 65 l, 6 bottles.

Extreme terms are 39 l, 10 bottles.

(c) 2 kg: 80 kg and 25g: 625 g

No. These are not in proportion.

(d) 200 mL: 2.5 l and Rs 4: Rs 50

1 l = 1000 mL

2.5 l = 2500 mL

Yes. These are in proportion.

Middle terms are 2.5 l, Rs 4.

Extreme terms are 200 mL, Rs 50.



Page No 259:

Question 1:

If the cost of 7 m of cloth is Rs 294, find the cost of 5 m of cloth.

Answer:

Cost of 7 m cloth = Rs 294

Cost of 1 m cloth =

Therefore, cost of 5 m cloth = 42 × 5 = Rs 210

Page No 259:

Question 2:

Ekta earns Rs 1500 in 10 days. How much will she earn in 30 days?

Answer:

Money earned in 10 days = Rs 1500

Money earned in 1 day =

Therefore, money earned in 30 days = 150 × 30 = Rs 4500

Page No 259:

Question 3:

If it has rained 276 mm in the last 3 days, how many cm of rain will fall in one full week (7 days)? Assume that the rain continues to fall at the same rate.

Answer:

Measure of rain in 3 days = 276 mm

Measure of rain in 1 day =

Therefore, measure of rain in 7 days = 92 × 7 = 644 mm

Page No 259:

Question 4:

Cost of 5 kg of wheat is Rs 30.50.

(a) What will be the cost of 8 kg of wheat?

(b) What quantity of wheat can be purchased in Rs 61?

Answer:

(a) Cost of 5 kg wheat = Rs 30.50

Cost of 1 kg wheat =

Therefore, cost of 8 kg wheat = 6.10 × 8 = Rs 48.80

(b) Wheat purchased in Rs 30.50 = 5 kg

Wheat purchased in Re 1 =

Therefore, wheat purchased in Rs 61 = = 10 kg

Page No 259:

Question 5:

The temperature dropped 15 degree Celsius in the last 30 days. If the rate of temperature drop remains the same, how many degrees will the temperature drop in the next ten days?

Answer:

Temperature drop in 30 days = 15°C

Temperature drop in 1 day =

Therefore, temperature drop in next 10 days =

Thus, there will be a temperature drop of 5ºC in the next ten days.

Page No 259:

Question 6:

Shaina pays Rs 7500 as rent for 3 months. How much does she has to pay for a whole year, if the rent per month remains same?

Answer:

Rent for 3 months = Rs 7500

Rent for 1 month == Rs 2500

Therefore, rent for 12 months = 2500 × 12 = 30000

Thus, she has to pay Rs 30000 for a whole year.

Page No 259:

Question 7:

Cost of 4 dozens bananas is Rs 60. How many bananas can be purchased for Rs 12.50?

Answer:

Numbers of bananas bought in Rs 60 = 4 dozens = 4 × 12 = 48

Number of bananas bought in Re 1 =

Therefore, number of bananas bought in Rs 12.50 = = 10 bananas

Thus, 10 bananas can be purchased for Rs 12.50.

Page No 259:

Question 8:

The weight of 72 books is 9 kg. What is the weight of 40 such books?

Answer:

Weight of 72 books = 9 kg

Weight of 1 book =

Therefore, weight of 40 books =

Thus, the weight of 40 such books is 5 kg.

Page No 259:

Question 9:

A truck requires 108 litres of diesel for covering a distance of 594 km. How much diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km?

Answer:

Diesel required for 594 km = 108 litres

Diesel required for 1 km = =

Therefore, diesel required for 1650 km = = 300 litres

Thus, 300 litres diesel will be required by the truck to cover a distance of 1650 km.

Page No 259:

Question 10:

Raju purchases 10 pens for Rs 150 and Manish buys 7 pens for Rs 84. Can you say who got the pens cheaper?

Answer:

Raju purchased 10 pens for Rs 150.

∴ Price of 1 pen =

Manish purchased 7 pens for Rs 84.

∴ Price of 1 pen =

Therefore, Manish got the pens cheaper.

Page No 259:

Question 11:

Anish made 42 runs in 6 overs and Anup made 63 runs in 7 overs. Who made more runs per over?

Answer:

Runs made by Anish in 6 overs = 42

∴ Runs made by Anish in 1 over =

Runs made by Anup in 7 overs = 63

∴ Runs made by Anup in 1 over = = 9

Clearly, Anup made more runs per over.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6

What are you looking for?

Syllabus