Science In Everyday Life Solutions for Class 7 Science Chapter 12 Time And Motion are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Time And Motion are extremely popular among Class 7 students for Science Time And Motion Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Science In Everyday Life Book of Class 7 Science Chapter 12 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Science In Everyday Life Solutions. All Science In Everyday Life Solutions for class Class 7 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 175:

Question 1:

Why do we need to measure time?

Answer:

All our activities depend on time. On a day to day basis, we need to perform and manage various activities which require the measurement of time. For example, to know the duration of a journey, to meet the schedules in work, to know whether its day or night, to know the heartbeat, to know the amount of time taken by the computer to perform an operation etc. Hence it is very important to measure the time.

Page No 175:

Question 2:

Write a short note on the different types of clocks used from ancient times to the present.

Answer:

From the ancient times, people are measuring the time in their own ways. Ancient people used calendars similar to the present ones to measure time. Later on sundials and hour glass were used to keep a track of time. Apart from this, water clocks were also used in some parts of the world. But all these devices were not able to measure the time accurately. Later on,Christian Huygens in 1656 developed pendulum clock that showed a reliable time measure than the earlier ones. Later on, atomic clocks were invented that showed the measurement of time accurately.

Page No 175:

Question 3:

Explain the factors on which the time period of a simple pendulum depends.

Answer:

Time period of a simple pendulum is defined as the time taken by the pendulum to complete one oscillation. Based on the observations made on the oscillations of a simple pendulum, it can be concluded that, the time period of a simple pendulum is,
(i) Directly proportional to the length of the string used to suspend the bob.
(ii) It does not depend on the mass of the bob used.
(iii) it also does not depend on the extension to which the bob of the pendulum is displaced.  

Page No 175:

Question 4:

How can we determine the speed of an object from its distance-time graph?

Answer:

A distance time graph well explains the speed of an object. In a distance time graph, the slope of the graph indicates the speed of the object.
(i) If the slope of the graph is steeper then it indicates that the object is moving with a high speed.
(ii) A flat line in the graph shows the speed of the object is zero.
(iii) A curved line in the distance time graph shows that the motion of the object is not uniform.
(iv) A straight line in the distance time graph indicates that the motion of the object is uniform.

Page No 175:

Question 1:

Define the following terms.

1. Clock
2. Motion
3. Periodic motion
4. Pendulum
5. Speed
6. Uniform motion

Answer:

1. Clock:  Clock can be defined as a device that measures time.
 
2. Motion: Motion is defined as the change of position of a body with respect to time.
 
3. Periodic motion: Periodic motion is a motion that reoccurs in fixed intervals of time.
 
4. Pendulum: A bob with a small mass, suspended freely from a fixed support so that it can swing to and fro under the influence of gravity is called a pendulum.
 
5. Speed: Speed can be defined as the distance travelled by an object in unit time.
 
6. Uniform motion: If an object covers equal distances in equal intervals of time, then the object is said to be in uniform motion.

Page No 175:

Question 1:

Which one of these is not used for measuring time?

(a) Pendulum
(b) Hour glass
(c) Meter scale
(d) Sundial

Answer:

(c) Meter scale.
Meter scale is used to measure the length of an object. 

Page No 175:

Question 2:

Which one of these is not a unit of time?

(a) m/s
(b) Week
(c) Month
(d) year

Answer:

(a) m/s
Meter/second is not a unit of time.

Page No 175:

Question 3:

Which one of these is periodic motion?

(a) Rotation of the Earth about its axis
(b) Revolution of the moon about the Earth
(c) To and fro movement of a vibrating spring
(d) All of these

Answer:

(d) All of these.
Periodic motion is a motion that repeats in equal intervals of time.

Page No 175:

Question 4:

In a pendulum, when the bob moves from one position and comes back to the same position, it is said to complete

(a) one revolution
(b) one rotation
(c) one frequency
(d) one oscillation

Answer:

(d) One oscillation.
In a pendulum, the bob is said to complete one oscillation, when it moves from one position and comes back to the same position.

Page No 175:

Question 5:

In a distance-time graph, uniform motion will be a

(a) curved line
(b) straight line
(c) a circle
(d) a bent line

Answer:

(b) Straight line.
In a distance – time graph, the straight line represents uniform motion of an object.

Page No 175:

Question 1:

What is average speed?

Answer:

If an object's speed varies with time, then the speed of the object is calculated by dividing the total distance covered by the object by total time taken by the object to cover the distance. This gives the average speed of the object.

Page No 175:

Question 2:

Name two types of clocks used in ancient times.

Answer:

In ancient times, people used to measure the time using different devices. Among them, the most used devices were sundials and hourglass.

Page No 175:

Question 3:

Name two units of time other than the SI unit.

Answer:

The standard unit of measurement of time is seconds. Other than this unit, minutes and hours are also used to measure the time.

Page No 175:

Question 4:

What are the parts of a simple pendulum?

Answer:

A simple pendulum consists of mainly three parts. A bob, which is having a small mass, a string which suspends the bob and a fixed support to which the string containing the bob is tied firmly.

Page No 175:

Question 1:

Fill in the blanks with the correct words.

1. A motion that repeats itself at equal intervals of time is called .................... (periodic motion/pendulum).
2. Motion is the change in the position of a body with respect to ...................(distance/time).
3. The slope of the distance-time graph of a body gives its .................... (speed/distance travelled).
4. If the speed of a body is zero, its distance-time graph will be a straight line parallel to the .................... (distance/time) axis.
5. A curved distance-time graph represents .................... (uniform/non-uniform) motion.

Answer:

1. Periodic motion.
Periodic motion is a motion that repeats in equal intervals of time.
 
2. Time.
Motion can be defined as the change in the position of a body with respect to time.
 
3. Speed.
In a distance time graph, the slope of the graph indicates the speed of the object.
 
4. Time.
If a distance time graph shows a straight line parallel to time axis, then the speed of the object will be zero.
 
5. Non-uniform motion.
Non uniform motion is represented by a curved line in a distance time graph.



Page No 176:

Question 1:

Convert the following as directed.

(a) 3720 seconds to minutes
(b) 24 hours to seconds
(c) 1 year (365 days) to hours

Answer:

(a) Conversion of 3720 seconds to minutes.
Given 3720 seconds.
         60 seconds = 1 minute
       To convert 3720 seconds to minutes divide 3720 by 60
       That is 3720 seconds =  3720/60 minutes
       = 62 minutes.
Therefore 3720 seconds is equal to 62 minutes.
 
 
 
(b) Conversion of 24 hours to seconds.
     Given 24 hours.
     1 hour = 60 minutes.
     1 minute = 60 seconds.
That is 1 hour = 60 ×60 = 3600 seconds.
To convert 24 hours to seconds, multiply 24 by 3600.
That is 24 hours = 24 × 3600 seconds
                          = 86400 seconds.
Therefore 24 hours is equal to 86400 seconds.
 
(c) Conversion of 1 year (365 days) to hours.
     Given 1 year = 365 days.
     1 day = 24 hours.
     To convert 365 days into hours, multiply 365 by 24.
     That is 1 year = 365 × 24 hours.
                           = 8760 hours.
Therefore 1 year is equal to 8760 hours.

Page No 176:

Question 2:

A train, travelling at uniform speed takes 10 hours to cover a distance of 1200 km. Express its speed in km/h and m/s.

Answer:

Distance covered by the train = 1200 km
    Time taken by the train to cover a distance of 1200 km = 10 h.
    The speed of the train is =1200/10 = 120 km/h
   
To convert this in m/s,
1 kilometer = 1000 m, 1 hour = 3600 seconds.
1200 km = 1200×1000 m = 1200000 m.
10 h = 10×3600 sec = 36000 seconds
Therefore speed = 1200000​/36000​ m/s
                          = 33.3 m/s

Page No 176:

Question 3:

A rocket travels at a speed of 15,000 m/s. Express this speed in km/h.

Answer:

To convert from m/s to km/h, multiply the speed in km/h by 18/5.

speed (in km/h)=15000×185=54000 km/h

Page No 176:

Question 4:

Amit's school bus travels at 36 km/h and Sushma's school bus travels at 11 m/s, whose school bus travels faster?

Answer:

Amit’s school bus travels at 36 km/h.
Sushma’s school bus travels at 11 m/s.
Two quantities can be compared easily when they are measured in same units.
Convert 36 km/h to m/s:

​Amit's bus travels at 36 x 5/18 = 10 m/s

Therefore Sushma's school bus travels faster

Page No 176:

Question 5:

Show that 1 km/h = 5/18 m/s.

Answer:

1 km = 1000 m

1 h = 3600 s

​Therefore, 1 km/h = 1000 /3600 m/s  = 5/18 m/s



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7