NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 1 Tracing Changes Through A Thousand Years are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Tracing Changes Through A Thousand Years are extremely popular among Class 7 students for Social science Tracing Changes Through A Thousand Years Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 Social science Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 Social science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 153:

Question 1:

Subadar

a revenue farmer

Faujdar

a high noble

Ijaradar

provincial governor

Misl

Maratha peasant warriors

Chauth

a Mughal military commander

Kunbis

a band of Sikh warriors

Umara

tax levied by the Marathas

Answer:

Subadar

Provincial governor

Faujdar

A Mughal military commander

Ijaradar

A revenue farmer

Misl

A band of Sikh warriors

Chauth

Tax levied by the Mrathas

Kunbis

Maratha peasant warrior

Umara

A high noble

Page No 153:

Question 2:

Fill in the blanks:

(a) Aurangzeb fought a protracted war in the ____________.

(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal _____________.

(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in _______________.

(d) The founder of the Awadh state was ___________.

Answer:

(a) Aurangzeb fought a protracted war in the deccan.

(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal administration.

(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in 1724.

(d) The founder of the Awadh state was Burhan-ul-Mulk Sa’adat Khan.

Page No 153:

Question 3:

State whether true or false:

(a) Nadir Shah invaded Bengal.

(b) Sawai Raja Jai Singh was the ruler of Indore.

(c) Guru Gobind Singh was the tenth Guru of the Sikhs.

(d) Poona became the capital of the Marathas in the eighteenth century.

Answer:

(a) False

(b) False

(c) True

(d) True

Page No 153:

Question 4:

What were the offices held by Sa’adat Khan?

Answer:

The offices held by Sa’adat Khan included subadari, diwani and faujdari.



Page No 154:

Question 5:

Why did the Nawabs of Awadh and Bengal try to do away with the jagirdari system?

Answer:

The Nawabs of Awadh and Bengal tried to do away with the jagirdari system because they wanted ot put a curb on cheating as well as the Mughal influence in their kingdoms.

Page No 154:

Question 6:

How were the Sikhs organized in the eighteenth century?

Answer:

In the eighteenth century, the Sikhs organized themselves into a number of bands called jathas, and later misls. Their combined forces were known as the grand army (dal khalsa).

Page No 154:

Question 7:

Why did the Marathas want to expand beyond the Deccan?

Answer:

The Marathas wanted to expand beyond the Deccan to receive tribute and control trade and agriculture.

Page No 154:

Question 8:

What were the policies adopted by Asaf Jah to strengthen his position?

Answer:

To strengthen his position Asaf Jah brought skilled soldiers and administrators from northern India. He also appointed mansabdars and granted jagirs.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7