NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 3 The Delhi Sultans are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for The Delhi Sultans are extremely popular among Class 7 students for Social science The Delhi Sultans Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 Social science Chapter 3 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 Social science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 43:

Question 1:

Which ruler first established his or her capital at Delhi?

Answer:

Ananga Pala of the Tomara dynasty first established his capital at Delhi.

Page No 43:

Question 2:

What was the language of administration under the Delhi Sultans?

Answer:

Persian was the language of administration under the Delhi Sultans.

Page No 43:

Question 3:

In whose reign did the Sultanate reach its farthest extent?

Answer:

In Muhammad Tughluq’s reign the Sultanate reached its farthest end.

Page No 43:

Question 4:

From which country did Ibn Battuta travel to India?

Answer:

Ibn Batuta travelled to India from Morocco.



Page No 44:

Question 9:

Do you think the authors of tawarikh would provide information about the lives of ordinary men and women?

Answer:

No. The authors of tawarikh did not provide information about ordinary men and women. This was because they wrote in expectation of rewards by the sultan.

Page No 44:

Question 10:

Raziyya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate. Do you think women leaders are accepted more readily today?

Answer:

Make a list of the current women leaders in our country and compare them and their careers with that of the women leaders of the past. Once you have reached the conclusion, discuss your answer with your teacher.

Page No 44:

Question 11:

Why were the Delhi Sultans interested in cutting down forests? Does deforestation occur for the same reasons today?

Answer:

Delhi Sultans were interested in cutting down forests because they wanted to encourage agriculture on the land.

Page No 44:

Question 5:

According to the “circle of justice”, why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind?

Answer:

According to the Circle of Justice, it was important for the military commanders to keep the interests of the peasants in mind because the salaries of the soldiers came from the revenue collected from the peasants and peasants could pay the revenue only when they were prosperous and happy.

Page No 44:

Question 6:

What is meant by the “internal” and “external” frontiers of the Sultanate?

Answer:

‘Internal’ frontiers of the sultanate consisted of the ‘hinterland’ of the garrison towns. The ‘external’ frontiers refer to the unconquered territories especially in the southern parts of the subcontinent.

Page No 44:

Question 7:

What were the steps taken to ensure that muqtis performed their duties? Why do you think they may have wanted to defy the orders of the Sultans?

Answer:

To ensure that the muqtis performed their duties their office was made non-inheritable, and they kept getting shifted from one iqta to another.

Page No 44:

Question 8:

What was the impact of the Mongol invasions on the Delhi Sultanate?

Answer:

The Mongol invasions weakened the Sultanate as it caused the Sultans to implement a number of expensive protective measures.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7