NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 4 The Mughal Empire are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for The Mughal Empire are extremely popular among Class 7 students for Social science The Mughal Empire Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 Social science Chapter 4 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 Social science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 57:

Question 1:

Match the following:

Mansab

Marwar

Mongol

Governor

Sisodia Rajput

Uzbeg

Rathor Rajput

Mewar

Nur Jahan

Rank

Subadar

Jahangir

Answer:

Mansab

Rank

Mongol

Uzbek

Sisodia Rajput

Mewar

Rathor Rajput

Marwar

Nur Jahan

Jahangir

Subadar

Governor



Page No 58:

Question 2:

Fill in the blanks:

(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was ___________.

(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, ___________ and _____________.

(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his ___________.

(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of ____________ so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

Answer:

(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was Kabul.

(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda.

(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his military responsibility.

(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of sulh-i kul so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

Page No 58:

Question 3:

What were the central provinces under the control of the Mughals?

Answer:

The central provinces under the control of the Mughals were Delhi, Sindh, Kabul, Mewar, Marwar, Gujarat, Bihar, Bengal, Orissa and Deccan.

Page No 58:

Question 4:

What was the relationship between the mansabdar and the jagir?

Answer:

A jagir was a revenue assignment for the mansabdars. The mansabdars had the right to collect revenue from a jagir but they could not reside in or administer the jagir.

Page No 58:

Question 5:

What was the role of the zamindar in Mughal administration?

Answer:

The Zamindars in the Mughal administration collected revenue from the peasants. They acted as intermediaries between the rulers and the peasants.

Page No 58:

Question 6:

How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar's ideas on governance?

Answer:

Debates with religious scholars helped Akbar in framing the idea of sulh-i kul of ‘universal peace’. By using such a policy of tolerance Akbar was able to formulate governance guidelines which were based on a system of ethics.

Page No 58:

Question 7:

Why did the Mughals emphasise their Timurid and not their Mongol descent?

Answer:

The Mughals emphasized their Timurid and not their Mongol desecent because Ghengiz Khan’s memory was associated with the massacre of innumerable people. They prided themselves on the fact that Timur had captured Delhi in 1398.



Page No 59:

Question 8:

How important was the income from land revenue to the stability of the Mughal Empire?

Answer:

The income from land revenue was the main source of income for the mughal rulers and hence it was very important.

Page No 59:

Question 9:

Why was it important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis?

Answer:

It was important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis because the empire had expanded to encompass different regions and provinces.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7