Mathematics Part II Solutions Solutions for Class 6 Math Chapter 3 Letter Math are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Letter Math are extremely popular among Class 6 students for Math Letter Math Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Mathematics Part II Solutions Book of Class 6 Math Chapter 3 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Mathematics Part II Solutions Solutions. All Mathematics Part II Solutions Solutions for class Class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

#### Question 1:

A book shop has a mail-order service. One has to send the price of the books and 20 rupees postage. To get a book priced 150 rupees, how much should one send? If one sends 200 rupees, he would get books worth how much?

If we use b for the price of books and s for the postage, in what all ways can we write the relation between these amounts?

Price of a book = Rs 150

Price of the postage = Rs 20

Total amount to be sent for a book priced Rs 1500 = Rs 150 + Rs 20

= Rs 170

If a person sends Rs 200, the worth of books received by him = Rs 200 − Rs 20

= Rs 180

If the price of the book and postage are denoted by b and s respectively, then the relation between these amounts can be written as follows:

Money to be send = b + s

b = Money to be send s

s = Money to be send b

#### Question 1:

Kuttan’s mother is 25 years older than Kuttan. When Kuttan is 8, how old will his mother be? How old will Kuttan be when his mother is 40?

If we write k for Kuttan’s age and m for mother’s age, in what all ways can we write the relation between them?

Age of Kuttan’s mother = 25 years + Age of Kuttan

When Kuttan’s age is 8 years, age of Kuttan’s mother = 25 years + 8 years

= 33 years

Also, age of Kuttan = Age of Kuttan’s mother 25 years

When age of Kuttan’s mother is 40 years, age of Kuttan = 40 years 25 years

= 15 years

If Kuttan’s and her mother’s ages are denoted by k and m respectively, then the relation between their ages can be written as follows:

m = 25 + k

m k = 25

k = m 25

#### Question 2:

If something which costs 425 rupees is sold for 440 rupees, what is the profit got? If something costing 235 rupees is to be sold at a profit of 25 rupees, what should be the selling price? If 15 rupees profit was made on selling something for 120 rupees, what was its actual cost?

If we write c for the cost, p for the profit and s for the selling price, in what all ways can we write the relation among them?

Cost price of a particular article = Rs 425

Selling price of the article = Rs 440

Profit = Selling price Cost price

= Rs 440 Rs 425

= Rs 15

Also, Selling price = Cost price + Profit

If cost price = Rs 235 and profit = Rs 25, then the selling price can be calculated as follows:

Selling price = Rs 235 + Rs 25

= Rs 260

We also have: Cost price = Selling price Profit

If selling price = Rs 120 and profit = Rs 15, then the cost price can be calculated as follows:

Cost price = Rs 120 Rs 15

= Rs 105

If the cost price of the article, the selling price of the article and the profit made on the article are denoted by c, s and p respectively, then the relation of between these prices can be written as follows:

p = s c

c = s p

s = c + p

#### Question 1:

If all sides of a triangle are equal, it is called an equilateral triangle. In what all ways can we express the relation between the length of the side of an equilateral triangle and its perimeter?

Shorten them using letters.

Let the length of each side of the equilateral triangle be denoted by a.

Let the perimeter of the triangle be denoted by p.

We know that the perimeter of a triangle is equal to the sum of all its sides.

As all the sides of an equilateral triangle are equal:

p = a + a + a

p = 3 a

a =

#### Question 2:

The weight of 1 cubic centimeter of iron is 7.8 grams. In what all ways can we express the relation between the weight of an object made of iron and its volume? Give a shortened version using letters.

Weight of 1 cubic centimetre of iron = 7.8 g

Let the weight of the iron object be denoted by w and its volume by v.

Weight of the iron object = Weight of 1 cubic centimetre of iron × Volume of iron

w = v × 7.8

#### Question 3:

How do we find the volume of a rectangular block using its length, breadth and height? Let l denote the length, b the breadth, h the height and v the volume of the block. How do we express a method of finding the volume?

Let the length, breadth and height of the rectangular block is denoted by l, b and h respectively.

Let the volume of the rectangular block is denoted by v.

We know that volume of a cuboid is the product of the length, breadth and height.

v = l × b × h

#### Question 4:

How much money does 4 ten-rupee notes and 3 five-rupees notes together make? What about 7 ten rupee notes and 4 five-rupees notes?

Let us denote the number of ten rupee notes by t, five rupees notes by f and the total amount by m. What is the relation involving t, f, m?

Total number of ten-rupee notes = 4

Total number of five-rupee notes = 3

Total value of 4 ten-rupee notes = 4 × Rs 10 = Rs 40

Total value of 3 five-rupee notes = 3 × Rs 5 = Rs 15

Total amount = Rs 40 + Rs 15 = Rs 55

Now, total number of ten-rupee notes = 7

Total number of five-rupee notes = 4

Total value of 7 ten-rupee notes = 7 × Rs 10 = Rs 70

Total value of 4 five-rupee notes = 4 × Rs 5 = Rs 20

Total amount = Rs 70 + Rs 20 = Rs 90

If the number of ten-rupee notes, five-rupee notes and the total amount are denoted by t, f and m respectively, then the relation between these amounts can be written as:

m = t × 10 + f × 5

m = 10t + 5f

View NCERT Solutions for all chapters of Class 6