# A shopkeeper earns a profit of re 1 by selling one pen and incurs a loss of 40 paisa per pencil while selling pencils of her old stock.(i) In a particular month she incurs a loss of Rs 5. In this period, she sold 45 pens. How many pencils did she sells in this period?(ii) In the next month she earns neither profit nor loss. I she sold 70 pens, how many pencils did she sell?THIS QUESTION IS IN NCERT BOOK IN PAGE 25 WITH SOLUTION BUT I CAN'T UNDERSTAND IT.....PLEASE MERITINATION EXPERT MAKE ME UNDERSTAND IT VERY PROPERLY SO THAT I HAVE NO CONFUSION

(i) Overall Profit Or Loss = -5

45 Pens means Profit Of Rs 45

Now No Of Pencils Sold

Price Of Pencils => 45-(-5) = Rs50

So She Sold Pencils At a loss of rs 50

No OF pencils = 50/0.40 = 125

So She Sold 125 pencils.

(ii) Profit Or Loss Incurred = 0

Now 70 pens means profit of Rs  70

Now Cost Price Of Pencils = 70-0 = 70

No of pencils = 70/0.40 = 175

So She Sold 175 pencils.

Thumbs up please

Hope You Got It.

• 6
What are you looking for?