Sandeep Garg 2018 Solutions for Class 11 Commerce Economics Chapter 2 Tabular Presentation are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Tabular Presentation are extremely popular among Class 11 Commerce students for Economics Tabular Presentation Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Sandeep Garg 2018 Book of Class 11 Commerce Economics Chapter 2 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Sandeep Garg 2018 Solutions. All Sandeep Garg 2018 Solutions for class Class 11 Commerce Economics are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 5.21:

Question 1:

Draw a blank table to show the number of students appearing in the CAT examination according to sex and stream (Science, commerce and Arts)

Answer:

 
     Distribution of Students
(according to sex and stream)
Number of Students
Stream Male Female Total
Arts
Commerce
Science
     
Total      

Page No 5.21:

Question 2:

Prepare a blank table for tabulating population of Delhi according to sex, marital status, and age (below 30 years and above 30 years.

Answer:

                    Distribution of Population of Delhi
                (according to sex,marital status and age)
Status Above 30 Below 30 Total
Male Female Total Male Female Total  
Married
Unmarried
Divorce
             
Total              



Page No 5.22:

Question 3:

In 2015, out of a total of 360 students in a college, 240 were for B.Com (H) and the rest for Eco(H). Tabulate the given information.

Answer:

The information given in the question can be summarised as follows.

Year 2015
Total number of students in a college = 360
Total number of B.Com(H) students = 240
Total number of Eco(H) students = 360-240= 120

Year 2016
Total number of students in a college = 450
Total number of Eco(H) students = 320
Total number of B.Com(H) students = 450-320= 130


Distribution of Students in a College

Class Year Total
2015 2016
B.Com(H)
Eco(H))
240
120
130
320
370
440
Total 360 450 810

Page No 5.22:

Question 4:

Out of total number of 750 people, who applied for job in Reliance Industries, 150 are females. Out of total applicants, 420 are graduates and other are post graduate. The number of male applicants who are post graduate are 250. Tabulate the given information.

Answer:


The information given in the question can be summarised as follows.

Total number of people who applied for job in Reliance Industries = 750
Total number of females who applied for job = 150
Total number of males who applied for job= 750-150= 600
Total number of graduates who applied for job= 420
Total number of post graduates who applied for job= 750-420= 330
Total number of male applicants who are post graduate = 250
Total number of male applicants who are graduate = 600-250= 350
Total number of female applicants who are graduate = 420-350= 70
Total number of female applicants who are post graduate = 330-250= 80

Distribution of Applicants in Reliance industries
   (according to qualification and sex)

Qualification Sex Total
Male Female
Graduate
Post-graduate
350
250
70
80
420
330
Total 600 150 750

Page No 5.22:

Question 5:

In a sample study about coffee habit in two towns, the following information was received:

(i) Town A: Females were 40%; Total coffee drinkers were 45% and Males non-coffee drinkers were 20%.
(ii) Town B: Males were 55%; Males non-coffee drinkers were 30% and Females coffee drinkers were 15%. Present the data in a tabular form.

Answer:


  Percentage of Coffee Drinkers and Non-Coffee Drinkers in City A and City B

Attribute City A City B
Male
(%)
Female
(%)
Total
(%)
Male
(%)
Female
(%)
Total
(%)
Coffee drinkers 40 5 45 25 15 40
Non-coffee drinkers 20 35 55 30 30 60
Total 60 40 100 55 45 100

Page No 5.22:

Question 6:

Out of total number of 620 parents, who applied for admission of their child in a school, 130 belong to EWS (Economically Weaker Section) category. In the general category, 40 parents are of service class, 190 are self-employed and remaining are of business class. In the EWS category, 94 parents belong to service class. If total business class applicants are 300, then tabulate the given information.

Answer:

      Distribution of Applicants (for admission)
        (according to category and job profile)

Category Job Profile Total
Self employed Service Business
General
EWS
180
6
40
94
270
30
490
130
Total 186 134 300 620

Page No 5.22:

Question 7:

Present the following information in a suitable tubular form, supplying the figures not directly given.

(i) In 2015, out of 3,200 union workers, 2,700 were men. The number of non-union workers was 700, of which, 350 were women.
(ii) In 2016, out of a total 5,000 workers, 3,400 were members of union. The number of women workers employed was 650, out of which 500 did not belong to any trade form.

Answer:

                             Distribution of Workers in a Factory
                      (according to member of trade union and sex)

Category 2015 2016 Total
Male Female Total Male Female Total Male Female Total
Union
Non-Union
2700
350
500
350
3200
700
3250
1100
150
500
3400
1600
5950
1450
650
850
6600
2300
Total 3050 850 3900 4350 650 5000 7400 1500 8900

Page No 5.22:

Question 8:

8. Present the following information in a suitable tabular form:

(i) In 2015, the number of workers in Trade Union was 3,450 of which 3,200 were men. The number of non-union workers was 760 of which 330 were women.
(ii) In 2016, out of a total 4,000 workers in a factory, 3,300 were members of a trade union. The number of women workers employed was 500, out of which 400 did not belong to any trade union.

Answer:

                             Distribution of Workers in a Factory
                      (according to member of trade union and sex)

Category 2015 2016 Total
Male Female Total Male Female Total Male Female Total
Union
Non-Union
3200
430
250
330
3450
760
3200
300
100
400
3300
700
6400
730
350
730
6750
1460
Total 3630 580 4210 3500 500 4000 7130 1080 8210

Page No 5.22:

Question 9:

In 2015, out of total 1,250 workers in a factory, 775 were members of a trade union. The number of women workers employed was 125, out of which 70 did not belong to any trade union. In 2016, the number of union workers was 1,390 of which 825 were men. The number of non-union workers was 270, among which 110 were women. Present the given information in a suitable tabular form.

Answer:

                        Distribution of Workers in a Factory
                 (according to member of trade union and sex)
Category 2015 2016 Total
Male Female Total Male Female Total Male Female Total
Union
Non-Union
720
405
55
70
775
475
825
160
565
110
1390
270
1545
565
620
180
2165
745
Total 1125 125 1250 985 675 1660 2110 800 2910

Page No 5.22:

Question 10:

Tabulate the given information:

(i) In 2015, out of a total of 1,500 applicants in a college, 900 were from Commerce background. The number of girls was 600, out of which 230 were from Science stream.
(ii) In 2016, the total number of applicants was 2,500 of which 1,800 were boys. The number of students from Science stream was 1,600 of which 450 were girls.

Answer:


                   Distribution of Applicants in College
                          (according to stream and sex)

Stream 2015 2016 Total
Boys Girls Total Boys Girls Total Boys Girls Total
Science
Commerce
370
530
230
370
600
900
1150
650
450
250
1600
900
1520
1180
680
620
2200
1800
Total 900 600 1500 1800 700 2500 2700 1300 4000

Page No 5.22:

Question 11:

Out of a total number of 1,650 persons interviewed for appointment in a factory, 450 were from textile areas and the rest were from non textile areas. Among the married men who belonged to textile areas, 210 were experienced and 65 inexperienced, while for non-textile areas, the corresponding figures are 46 and 505 respectively. The total number of inexperienced persons was 900 of whom 91 resided in textile areas. Present the given data in a suitable table.

Answer:

                                           
                                                             Distribution of Persons Interviewed
                                                            (according to qualification and areas)

Qualification Textile Areas Non-textile Areas Total
Married Non-married Total Married Non-married Total   Married   Non-married Total
Experienced
Non-experienced
210
65
149
26
359
91
46
505
345
304
391
809
256
570
494
330
750
900
Total 275 175 450 551 649 1200 826 824 1650



View NCERT Solutions for all chapters of Class 13