NCERT Solutions for Class 12 Commerce Business studies Chapter 1 Financial Management are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Financial Management are extremely popular among Class 12 Commerce students for Business studies Financial Management Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 12 Commerce Business studies Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 12 Commerce Business studies are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 263:

Question 1:

The cheapest source of finance is

(a) debenture

(b) equity share capital

(c) preference share

(d) retained earning

Answer:

The cheapest source of finance is retained earnings. Retained income refers to that portion of net income or profits of an organisation that it retains after paying off dividends. An organisation can reinvest its retained earnings or profits for the purpose expansion, modernisation, etc. It neither involves any fund raising cost nor any risk. Also, unlike other sources of finance it does not involve any obligation in terms of repayment.

Page No 263:

Question 2:

A decision to acquire a new and modern plant to upgrade an old one is a

(a) financing decision

(b) working capital decision

(c) investment decision

(d) None of the above

Answer:

The decision to acquire a new and modern plant to upgrade an old one is an Investment decision. Investment decision refers to the decision regarding where the funds are to be invested so as to earn the highest possible return. The decision to acquire a new plant is a long term investment decision and affects long run working and earning capacity of the business.

On the other hand, working capital decisions refer to those investment decisions that influence the day to day working of the business. While, financing decision refers to the decisions regarding the sources from where the funds can be raised.

Page No 263:

Question 3:

Other things remaining the same, an increase in the tax rate on corporate profit will

(a) make the debt relatively cheaper

(b) make the debt relatively the dearer

(c) have no impact on the cost of debt

(d) we can't say

Answer:

When there is an increase in the tax on corporate profit, the debt becomes relatively cheaper. This is because interest that is to be paid to the debtors is deducted from the total income before calculating the value of tax. Thus, as the value of tax increases, the debt becomes relatively cheaper.



Page No 264:

Question 4:

Companies with a higher growth potential are likely to

(a) pay lower dividends

(b) pay higher dividends

(c) dividends are not affected

(d) none of the above

Answer:

Companies which have higher growth potential are likely to pay lower dividends. This is because the companies having higher growth potential have greater investment plans and require larger funds for investment. Thus, they retain a greater portion of their earnings to finance the required investment and thereby, pay lower dividends.

Page No 264:

Question 5:

Financial leverage is called favourable if

(a) Return on investment is lower than the cost of debt

(b) ROI is higher than the cost of debt

(c) Debt is easily available

(d) If the degree of existing financial leverage is low

Answer:

Financial Leverage refers to the proportion of debt in the overall capital. It is said to be a favourable situation when the return on investment becomes higher than the cost of debt. In other words, as the Return on investment becomes greater, the earning per share also increases and the financial leverage is said to be favourable.

Page No 264:

Question 6:

Higher debt-equity ratio results in

(a) lower financial risk

(b) higher degree of operating risk

(c) higher degree of financial risk

(d) higher EPS

Answer:

Higher debt- equity ratio refers to a situation where the proportion of debt in total capital is higher. This implies higher degree of financial risk. This is because in case of debt, it is obligatory for a business to make interest payments and the return of principal to the debtors. Thus, higher debt increases the financial risk for the business.

Page No 264:

Question 7:

Higher working capital usually results in

(a) higher current ratio, higher risk and higher profits

(b) lower current ratio, higher risk and profits

(c) higher equity, lower risk and lower profits

(d) lower equity, lower risk and higher profits

Answer:

Working capital of a firm refers to the amount of current assets which are in excess over current liabilities. If a company has a higher working capital then there will be a higher current ratio (i.e. current assets over current liabilities), higher risk and higher profits.

Page No 264:

Question 8:

Current assets are those assets which get converted into cash

(a) within six months

(b) within one year

(c) between one year and three years

(d) between three and five years

Answer:

Current assets are those assets which can be converted into cash or can be used to pay off liabilities within a time span of 12 months, i.e. one year. Some of the examples of current assets are cash, cash equivalents, inventories, debtors, bills receivables, etc.

Page No 264:

Question 9:

Financial planning arrives at

(a) minimising the external borrowing by resorting to equity issues

(b) entering that the firm always have significantly more fund than required so that there is no paucity of funds

(c) ensuring that the firm faces neither a shortage nor a glut of unusable funds

(d) doing only what is possible with the funds that the firms has at its disposal

Answer:

Financial Planning aims at ensuring that the firm faces neither a shortage nor a glut (excess) of unusable funds. If there is a shortage of funds then the firm will not be able to carry out its planned activities and commitments. On the other hand, if there are excess funds available then it adds to the cost of business and also encourages wastage of funds. Thus, financial planning focuses on ensuring the availability of just enough funds at the right time.



Page No 265:

Question 10:

Higher dividend per share is associated with

(a) high earnings, high cash flows, unstable earnings and higher growth opportunities

(b) high earnings, high cash flows, stable earnings and high growth opportunities

(c) high earnings, high cash flows, stable earnings and lower growth opportunities

(d) high earnings, low cash flows, stable earnings and lower growth opportunities

Answer:

If a company gives higher dividend per share then it gets associated with high amount of earnings as only if they will earn higher, they will be able to give higher dividends; higher cash flow as the payment of dividend involves cash outflow; stable earnings as stable earnings means that the company is confident of its future earning potentials; and lower growth opportunities because it requires less requirement of retained earnings and their retained earnings while lowering the amount of dividends paid.

Page No 265:

Question 11:

A fixed asset should be financed through

(a) a long term liability

(b) a short term liability

(c) a mix of long and short term liabilities

Answer:

Fixed assets are those assets which are invested in a company for a longer time period, generally more than one year. As these assets have long term implication on the business in terms of growth and profitability, they should be financed through long term liabilities such as long term loans, preference shares, retained earnings, etc.

Page No 265:

Question 12:

Current assets of a business firm should be financed through

(a) current liability only

(b) long-term liability only

(c) both types (i.e. Long and short liabilities)

Answer:

Current assets are those assets which get converted in cash or cash equivalents within a short span of time and provide liquidity to a business. For financing the current assets of a business, both types of liabilities (short and long) can be used.

Page No 265:

Question 1:

What is meant by capital structure?

Answer:

Capital structure refers to the combination of borrowed funds and owners’ fund that a firm uses for financing its fund requirements. Herein, borrowed funds comprise of loans, public deposits, debentures, etc. and owners’ fund comprise of preference share capital, equity share capital, retained earning etc. Generally, capital structure is simply referred as the combination of debt and equity that a firm uses for financing its funds. It is calculated as the ratio of debt and equity or the proportion of debt in the total capital used by the firm. Algebraically,

The proportion of the debt and equity used by the firm affects its financial risk and profitability. While on one hand, debt is a cheaper source of finance than equity and lowers the overall cost of capital but on the other hand, higher use of debt, increases the financial risk for the firm. Thus, the decision regarding the capital structure should be taken with utmost care. Capital structure is said to be optimal when the proportion of debt and equity used is such that the earnings per share increases.

Page No 265:

Question 2:

Discuss the two objective of Financial Planning.

Answer:

Financial Planning involves designing the blueprint of the financial operations of a firm. It ensures that just the right amount of funds are available for the organisational operations at the right time. Thereby, it ensures smooth functioning. Taking into consideration the growth and performance, through financial planning, firms tend to forecast what amount of fund would be required at what time. The following are the two highlighted objectives of financial planning.

i) Ensure Availability of Funds

Ensuring that the right amount of funds are available at the right time is one of the main objectives of financial planning. It involves estimating the right amount of funds that are required for various business operations in the long term as well for day to day operations. In addition, it also involves estimating the time at which the funds would be required. Thus, financial planning ensures that right amount of funds are available at the right time. Financial planning also points out the probable sources of funds.

ii) Proper Utilisation of Funds

Financial Planning aims at full utilisation of funds. It ensures that both inadequate funds as well as excess funds are avoided. Inadequate funds hinders the smooth operations and the firm is unable to carry its commitments. On the other hand, excess funds add to the cost of business and encourage unnecessary wasteful expenditure. Thus, financial planning ensures that the funds are properly and optimally utilised.

Page No 265:

Question 3:

What is financial risk? Why does it arise?

Answer:

Financial risk refers to a situation when a company is not able to meet its fixed financial charges such as interest payment, preference dividend and repayment obligations. In other words, it refers to the probability that the company would not be able to meet its fixed financial obligations. It arises when the proportion of debt in the capital structure increases. This is because it is obligatory for the company to pay the interest charges on debt along with the principle amount. Thus, higher the debt, higher will be its payment obligations and thereby higher would be the chances of default on payment. Hence, higher use of debt leads to higher financial risk for the company.

Page No 265:

Question 4:

Define a 'current asset'. Give four examples of such assets.

Answer:

Current asset of a firm refers to those assets which can be converted into cash or cash equivalents in a short period of time, i.e. less than one year. Such assets are used to facilitate the day to day business operations. As they can be easily converted into cash or cash equivalents, these assets provide liquidity to the company. Firms acquire such assets to meet its various payment obligations. However, such assets provide very little return and are thereby, less profitable. Current assets can be financed through short-term as well as long term sources.

Some of the examples of current assets are short term investment, debtors, stocks and cash equivalents.

Page No 265:

Question 5:

Financial management is based on three broad financial decisions. What are these?

Answer:

Financial management refers to the efficient acquisition, allocation and usage of funds of the company. It deals in three main dimensions of financial decisions namely, Investment decisions, Financial decisions and Dividend decisions.

Investment Decisions

Investment decisions refer to the decisions regarding where to invest so as to earn the highest possible returns on investment. Investment decisions can be taken for both long term as well as short term.

Long term investment decisions also known as Capital Budgeting decisions affect a business’ long term earning capacity and profitability. For example, investment in a new machine, purchase of a new building, etc. are long term investment decisions.

Short term investment decisions also known as working capital decisions affect a business’ day to day working operations. For example, decisions regarding cash or bill receivables are short term investment decisions.

Financial Decisions

Such decisions involve identifying various sources of funds and deciding the best combination for raising the funds. The main sources for raising funds are shareholders' funds (referred as equity) and borrowed funds (referred as debt). Based on the cost involved, risk and profitability a company must judiciously decide the combination of debt and equity to be used. For example, while debt is considered to be the cheapest source of finance, higher debt increases the financial risk. Financial decisions taken by a company affects its overall cost of capital and the financial risk.

Dividend Decisions

The decision involves the decision regarding the distribution of profit or surplus of the company. A company can distribute its profit to the equity share holders in the form of dividends or retain it with itself. Under dividend decision, a company decides what proportion of the surplus to distribute as dividends and what proportion to keep as retained earnings. It is aimed at maximising the shareholders' wealth while keeping in view the requirement of retained earnings that are needed for re-investment.

Page No 265:

Question 6:

What are the main objectives of financial management? Briefly explain

Answer:

The paramount objective of the financial management is maximising the shareholders' wealth. That is, the basic objective of financial management for a company is to opt for those financial decisions that prove gainful from the point of view of the shareholders. The share holders are said to gain when the market value of their shares rise. The market value of shares increase when the benefits from a financial decision exceed the cost involved in taking them. In other words, a financial decision raises the market value of share if it results in some value addition. Thus, financial decisions should be taken such that some value addition takes place and ultimately the price of the equity share increases. When a financial decision is able to fulfil the primary objective of wealth maximisation, other objectives such as proper utilisation of funds, maintenance of liquidity etc. are automatically fulfilled.

Page No 265:

Question 7:

How does working capital affect both the liquidity as well as profitability of a business?

Answer:

Working capital of a business refers to the excess of current assets (such as cash in hand, debtors, stock, etc.) over current liabilities. Working capital affects both the liquidity as well as profitability of a business. As the amount of working capital increases, the liquidity of the business increases. However, since current assets offer low return, with the increase in working capital the profitability of the business falls. For example, an increase in the inventory of the business increases its liquidity but since the stock is kept idle, the profitability falls. On the other hand, low working capital, hinders the day to day operations of the business. Thus, the working capital should be such that a balance is maintained between the profitability and liquidity.

Page No 265:

Question 1:

What is working capital? How is it calculated? Discuss five important determinants of working capital requirement.

Answer:

Every business needs to take the decision regarding the investment in current assets i.e. the working capital. Current assets refer to the assets that are converted into cash or cash equivalents in a short period of time (less than or equal to one year). There are two broad concepts of working capital namely, Gross working capital and Net working capital.

Gross working capital (or, simply working capital) refers to the investment done in the current assets. Net working capital, on the other hand, refers to the amount of current assets that is in excess of current liabilities. Herein, current liabilities are those obligatory payments which are due for payment such as bills payable, outstanding expenses, creditors, etc. Net Working Capital is calculated as the difference of current assets over current liabilities. i.e.

NWC = Current Assets − Current Liabilities

The following are five determinants of working capital requirement.

i) Type of Business: Working capital requirement of a firm depends on its nature of business. An organisation that deals in services or trading will not require much of working capital. This is because such organisations involve small operating cycle and there is no processing done. Herein, the raw materials are the same as the outputs and the sales transaction takes place immediately. In contrast to this, a manufacturing firm involves large operating cycle and the raw materials need to be converted into finished goods before the final sale transaction takes place. Thereby, such firms require large working capital.

ii) Scale of Operations: Another factor determining the working capital requirement is the scale of operations in which the firm deals. If a firm operates on a big scale, the requirement of the working capital increases. This is because such firms would need to maintain high stock of inventory and debtors. In contrast to this, if the scale of operation is small, the requirement of the working capital will be less.

iii) Fluctuations in Business Cycle: Different phases of business cycle alter the working capital requirements by a firm. During boom period, the market flourishes and thereby, there is higher sale, higher production, higher stock and debtors. Thus, during this period the need for working capital increases. As against this, in a period of depression there is low demand, lesser production and sale, etc. Thus, the working capital requirement reduces.

iv) Production Cycle: The time period between the conversion of raw materials into finished goods is referred as production cycle. The span of production cycle is different for different firms depending on which the requirement of working capital is determined. If a firm has a longer span of production cycle, i.e. if there is a long time gap between the receipt of raw materials and their conversion into final finished goods, then there will be a high requirement of working capital due to inventories and related expenses. On the other hand, if the production cycle is short then requirement of working capital will be low.

v) Growth Prospects: Higher growth and expansion is related to higher production, more sales, more inputs, etc. Thus, companies with higher growth prospects require higher amount of working capital and vice versa.

Page No 265:

Question 2:

''Capital structure decision is essentially optimisation of risk-return relationship''. Comment.

Answer:

Capital Structure refers to the combination of different financial sources used by a company for raising funds. The sources of raising funds can be classified on the basis of ownership into two categories as borrowed funds and owners’ fund. Borrowed funds are in the form of loans, debentures, borrowings from banks, public deposits, etc. On the other hand, owners’ funds are in the form of reserves, preference share capital, equity share capital, retained earnings, etc. Thus, capital structure refers to the combination of borrowed funds and owners’ fund. For simplicity, all borrowed funds are referred as debt and all owners’ funds are referred as equity. Thus, capital structure refers to the combination of debt and equity to be used by the company. The capital structure used by the company depends on the risks and returns of the various alternative sources.

Both debt and equity involve their respective risk and profitability considerations. While on one hand, debt is a cheaper source of finance but involves greater risk, on the other hand, although equity is comparatively expensive, they are relatively safe.

The cost of debt is less because it involves low risk for lenders as they earn an assured amount of return. Thereby, they require a low rate of return which lowers the costs to the firm. In addition to this, the interest on debt is deductible from the taxable income (i.e. interest that is to be paid to the debt security holders is deducted from the total income before paying the tax). Thus, higher return can be achieved through debt at a lower cost. In contrast, raising funds through equity is expensive as it involves certain floatation cost as well. Also, the dividends are paid to the share holders out of after tax profits.

Though debt is cheaper, higher debt raises the financial risk. This is due to the fact that debt involves obligatory payments to the lenders. Any default in payment of the interest can lead to the liquidation of the firm. As against this, there is no such compulsion in case of dividend payment to shareholders. Thus, high debt is related to high risk.

Another factor that affects the choice of capital structure is the return offered by various sources. The return offered by each source determines the value of earning per share. A high use of debt increases the earning per share of a company (this situation is called Trading on Equity). This is because as debt increases the difference between Return on Investment and the cost of debt increases and so does the EPS. Thus, there is a high return on debt. However, even though higher debt leads to higher returns but it also increases the risk to the company.

Therefore, the decision regarding the capital structure should be taken very carefully, taking into consideration the return and risk involved.

Page No 265:

Question 3:

''A capital budgeting decision is capable of changing the financial fortunes of a business''. Do you agree? Why or why not?

Answer:

Yes, capital budgeting decision is a very essential decision which needs to be taken carefully. It has the capability of changing the financial fortunes of a business. Capital budgeting decision refers to the decisions regarding the allocation of fixed capital to different projects. Such decisions involve investment decisions regarding attainment of new assets, expansion, modernisation and replacement. Such long term investments include purchasing plant and machinery, furniture, land, building, etc. and also expenditure as on launch of a new product, modernisation and advertising, etc. They have long term implications on the business and are irrevocable except at a huge cost. They affect a business’ long term growth, profitability and risk.

The following are the factors that highlight the importance of capital budgeting decisions.

i) Long Term Implications: Investment on capital assets (long term assets) yield return in the future. Thereby, they affect the future prospects of a company. A company’s long term growth prospects depend on the capital budgeting decisions taken by it.

ii) Huge Amount of Funds: Investing in fixed capital involves a large amount of funds. This makes the capital budgeting decisions all the more important as huge amount of funds remain blocked for a longer period of time. These decisions once made are difficult to change. Thus, capital budgeting decisions need to be taken carefully after a detailed study of the total requirement of funds and the sources from which they are to be raised.

iii) High Risk: Fixed assets involve huge amount of money and thereby, involve huge risk as well. Such decisions are risky as they have an impact on the long term existence of the company. For example, decision about the purchase of new machinery involves a risk in terms of whether the return from the machinery would be greater than the cost incurred on it.

iv) Irreversible Decisions: These decisions once made are irrevocable. Reversing a capital budgeting decision involves huge cost. This is because once huge investment is made on a project, withdrawing it would mean huge losses.

Page No 265:

Question 4:

Explain the factors affecting the dividend decision.

Answer:

Dividend decision of a company deals with what portion of the profits is to be distributed as dividends between the shareholders and what portion is to be kept as retained earnings. The following are the factors that affect the dividend decision.

i) Amount of Earning: A firm pays dividends out of its current and the past earnings. This implies that earnings play a key role in the dividend decision. A company having higher earnings will be in a position to pay a higher amount of dividend to its shareholders. In contrast to this, a company having low or limited earnings would distribute low dividends.

ii) Stable Earnings: When a company has a stable and a smooth earning, they are in a position to distribute higher dividend as compared to the companies who have an unstable earning. In other words, a company having consistent and stable earnings can distribute higher amount of dividends.

iii) Stable Dividends: Companies generally follow the practice of stabilising their dividends. They try to avoid frequent fluctuations in dividend per share and opt for increasing (or decreasing) the value only when there is a consistent rise (or fall) in the earnings of the company.

iv) Growth Prospects: Companies aiming for a higher growth level or expansion of operations retain a higher portion of the earnings with itself for re-investment. Thus, dividend of such a company is smaller as compared to the companies with lower growth opportunities.

v) Cash Flow Position: Dividend payments require cash outflow. If a company is low on cash then the dividend will be lower as compared to the company which has more liquidity. Even if a company has higher profits, it will not be able to distribute high dividends if it does not have enough cash.

vi) Preference of the Shareholders: A company must keep in mind the preferences of the share holders while distributing the dividends. For instance, if the share holders prefer at least a certain amount of dividend, then the company is likely to declare the same.

vii) Taxation Policy: Taxation policy plays an important role in deciding the dividends. If the taxation policy is such that a high rate of tax is levied on dividend distribution, then the companies are likely to distribute lower dividends. On the other, it might prefer to distribute higher dividends if the tax rate is low.

viii) Stock Market Reactions: The amount of dividend that a company distributes affects its stock market prices. An increase in dividend by a company is viewed as a good sign by the investors and the stock price of the company goes up. On the other hand, a fall in the dividends adversely affects the stock prices. Thus, while taking the dividend decision, a company must consider the probable stock market reactions.

ix) Contractual Constraints: Sometimes, while giving out loans to a company, the lender may impose some restrictions in the form of agreement. These restrictions may be related to the dividend paid in the future. In such cases, the company has to keep such agreements in mind when distributing the dividends.

x) Access to Capital Market: The companies that have a greater access to the capital market tend to pay higher dividends. This is because they can rely less on retained earnings and more on other sources due to the market access. The smaller companies who have lower access to capital markets tend to pay lower dividends.

xi) Legal Constraints: Companies have to adhere to the rules and policies laid out by the Companies Act. Thus, any company needs to take care of such restrictions and policies before declaring the dividends.



Page No 266:

Question 5:

Explain the term ''Trading on Equity''. Why, when and how it can be used by a company?

Answer:

Trading on equity refers to a practice of raising the proportion of debt in the capital structure such that the earnings per share increases. A company resorts to Trading on Equity when the rate of return on investment is greater than the rate of interest on the borrowed fund. That is, the company resorts to Trading on Equity in situation of favourable financial leverage. As the difference between the return on investment and the rate of interest on debt increases, the earnings per share increase.

The use of Trading on Equity is explained in detail with the help of the following example.

Suppose there are two situations for a company. In situation I it raises a fund of Rs 5,00,000 through equity capital and in situation II, it raises the same amount through two sources- Rs 2,00,000 through equity capital and the remaining Rs3,00,000 through borrowings.

Also suppose the tax rate is 30% and the interest on borrowings is 10%. The earnings per share (EPS) in the two situations is calculated as follows.

 

Situation I

Situation II

Earnings before interest and tax (EBIT)

1,00,000

1,00,000

Interest

­

30,000

Earnings Before Tax (EBT)

1,00,000

70,000

Tax

30,000

21,000

Earnings After Tax (EAT)

70,000

79,000

No. Of equity shares

50,000

20,000

Clearly, in the second situation the EPS is greater than in the first situation. In the second situation the company takes advantage of the Trading on Equity and raises the EPS. Here, the return on investment calculated as is 20% while the interest on the borrowings is 10%. Thus, the Trading on Equity is profitable.

However, it should be noted that Trading on Equity is profitable and should be used only when the return on investment is greater than the interest on borrowed funds. In case the return on investment is less than the rate of interest to be paid, the Trading on Equity should be avoided.

Suppose instead of Rs 1,00,000 the company earns just Rs 25,000. In such a case the EPS are calculated as follows.

 

Situation I

Situation II

Earnings before interest and tax (EBIT)

40,000

40,000

Interest

­

10,000

Earnings Before Tax (EBT)

25,000

10,000

Tax

30,000

3,000

Earnings After Tax (EAT)

70,000

7,000

No. Of equity shares

50,000

20,000

 

Clearly in this case, the EPS in Situation II falls. Here the return on investment is only 8% while the interest on the borrowings is 10%. Thus, in this situation the Trading on Equity is not favourable and should be discouraged.

Hence, it can be said that a firm can use Trading on Equity if it is earning high profits and can increase the EPS by raising more funds through borrowings.

Page No 266:

Question 1:

‘S’ Limited is manufacturing steel at its plant in India. It is enjoying a buoyant demand for its products as economic growth is about 7%-8% and the demand for steel is growing. It is planning to set up a new steel plant to cash on the increased demand. It is estimated that it will require about Rs 5000 crores to set up and about Rs 500 crores of working capital to start the new plant.

Questions

1. Describe the role and objectives of financial management for this company.

2. Explain the importance of having a financial plan for this company. Give an imaginary plan to support your answer.

3. What are the factors which will affect the capital structure of this company?

4. Keeping in mind that it is a highly capital-intensive sector, what factors will affect the fixed and working capital. Give reasons in support of your answer.

Answer:

1. The role of financial management in this company is to ascertain:

i. The amount and structure of fixed assets: A decision to invest more in a particular type of fixed asset would increase its share in the overall composition of fixed assets. For instance, a financial management decision to invest more in fixed assets would directly increase the size of the fixed assets held by the business.

ii. The composition of funds used: The composition of funds used by a company refers to the short-term and long-term financing sources used by that company. It is determined by the company’s decisions regarding liquidity and profitability. For instance, a company aiming at higher liquidity would rely more on long-term financing and vice versa.

iii. The proportion of debt, equity, etc. in long-term financing: What proportion of the long-term finance is to be raised by the way of debt or equity is a financial decision, which in itself is a part of financial management.

iv. The quantum and composition of current assets: The amount of current assets (i.e. working capital) that the organisation holds depends on the financial decisions pertaining to the amount of fixed assets to be held. A decision to increase the quantum of fixed assets directly increases the working capital requirements of the business and vice versa.

The basic objective of the financial management in this company would be to maximise the shareholders' wealth. The company must opt for those financial decisions that prove gainful from the point of view of the shareholders (i.e. increase in the market value of the shares). The market value of shares increase when the benefits from a financial decision exceed the cost involved in taking them.

2. The following points highlight the importance of financial planning for the company.

i. Financial plan would enable the company to forecast the future in a better manner. For instance, it would be able to forecast the sales return that it would be able to earn through the expansion.
ii. Proper planning would help to avoid any shortage or surplus of funds, thereby ensuring optimum utilisation of funds.
iii. Planning would help in better coordination of the production and sales activities.
iv. Financial planning would help in avoiding wastages of time, effort and money.
v. With a clear definition of targets and policies, financial planning helps in evaluating current performance in a better way.

Financial Plan

It is given that the company requires Rs 5000 crore fixed capital and Rs 500 crore working capital. Of this the company can collect 50 % through issue of shares and the remaining 50% can be collected through borrowed funds.

3. The following are the factors affecting the choice of capital structure.

i. Cash flow: The company should opt for debt capital only in case of strong cash flow position. This is because debt cash is required to pay the principle as well as the interest on the debt.

ii. Debt-service coverage ratio (DSCR): This ratio shows the cash payment obligations of a company as against the availability of cash. In case of high DSCR, the company can opt for debt.

iii. Equity cost: Cost of equity is directly related to the financial risk faced by the company. With higher financial risk, shareholders expectations of return increases. This in turn implies that the cost of equity rises. With high cost of equity it becomes difficult for the company to opt for equity.

iv. Condition of stock market: It is easy to opt for equity capital in case of good stock market conditions. On the other hand, in case of poor stock market conditions it becomes difficult to opt for equity capital.

v. Interest coverage Ratio: This ratio refers to the number of times ‘earnings before interest and tax’ is able to meet the interest rate obligations. Higher interest coverage ratio implies lower risk for the company, thereby the company can opt for higher portion of debt in the capital structure.

vi. Floatation cost: Higher the floatation cost of a particular source (in terms of broker’s commission, underwriting commission), lower is its component in the capital structure. For instance, if the floatation cost involved in equity is high, its component in the capital structure would be low.

vii. Rate of interest on debt: High rate of interest on debt implies higher cost of debt, thereby, it becomes difficult to opt for debt in the capital structure.

4. The factors that will affect the fixed capital requirements of the company are as follows:

1. Type of business: The amount of fixed capital required by a company depends, to a large extent, on the type of business that it deals in. Since 'S' Limited is a manufacturing firm (having a large operating cycle), thus it requires large fixed capital.

2. Scale of operations: The scale of operations of the company is high implying that a larger amount needs to be invested in plants, land, building, etc. Thus, it requires large fixed capital.

3. Growth prospects: Since the company is growing and expanding, thus it requires higher amount of fixed capital.

The factors that will affect the working capital requirements of the company are as follows:

1. Type of business: The company would require large working capital as it is a manufacturing firm and involves a large operating cycle. That is, in this company the raw materials need to be converted into finished goods before they are finally sold. Therefore, it requires large working capital.

2. Scale of operations: Since the company is operating on a large scale, thus it requires large working capital. This is because it need to maintain high stock of inventory and debtors.

3. Growth Prospects: The company would require higher amount of working capital as it has higher growth prospects.

4. Seasonal factors related to operation: The company would require high working capital as the demand for its product (i.e steel) is growing.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 15