RS Aggarwal Solutions for Class 6 Math Chapter 17 Quadrilaterals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Quadrilaterals are extremely popular among class 6 students for Math Quadrilaterals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the RS Aggarwal Book of class 6 Math Chapter 17 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s RS Aggarwal Solutions. All RS Aggarwal Solutions for class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 202:

Question 1:

In the adjacent figure, a quadrilateral has been shown.
Name: (i) its diagonals,
           (ii) two pairs of opposite sides,
           (iii) two pairs of opposite angles,
           (iv) two pairs of adjacent sides,
           (v) two pairs of adjacent angles.
Figure

Answer:

(i) The diagonals are AC and BD.
(ii) AB  and CD, and AD and BC are the two pairs of opposite sides.
(iii) ∠A and ∠C, and ∠B and ∠D are the two pairs of opposite angles.
(iv) AB and BC, and AD and DC are the two pairs of adjacent sides.
(v) ​∠A and ∠B, and ∠C and ∠D are the two pairs of adjacent angles.

Page No 202:

Question 2:

Draw a parallelogram ABCD in which AB = 6.5 cm, AD = 4.8 cm and ∠BAD = 70°. Measure its diagonals.

Answer:

Since ABCD is a parallelogram, AB = DC = 6.5 cm and AD = BC = 4.8 cm.
Given:
A = 70°

Steps of construction :
1) Draw AD equal to 4.8 cm.
2) Make an angle of 70° at A and cut an arc of 6.5 cm. Name it B.
3) Cut an arc of 4.8 cm from B and 6.5 cm from D. Name it C.
4) Join AB, BC and CD.
5) Measuring the diagonals AC and BD, we get AC equal to 9.2 cm and BD equal to 6.6 cm.

Page No 202:

Question 3:

Two sides of a parallelogram are in the ratio 4 : 3. If its perimeter is 56 cm, find the lengths of its sides.

Answer:



Two sides of a parallelogram are in the ratio 4:3.
Let the two sides be 4x and 3x.
In a parallelogram, opposite sides are equal and parallel. So, they are also in the ratio of 4:3, i.e. 4x and 3x.
Perimeter = 4x + 3x + 4x +3x 
           56 = 14x
             x = 5614
                        
             x = 4

∴ 4x = 16
3x = 12
Length of its sides are 16cm, 12 cm, 16cm and 12cm.

          

Page No 202:

Question 4:

Name each of the following parallelograms:
(i) The diagonals are equal and the adjacent sides are unequal.
(ii) The diagonals are equal and the adjacent sides are equal.
(iii) The diagonals are unequal and the adjacent sides are equal.

Answer:

(i) Rectangle
(ii) Square
(iii) Rhombus



Page No 203:

Question 5:

What is a trapezium? When do you call a trapezium an isosceles trapezium?
Draw an isosceles trapezium. Measure its sides and angles.

Answer:



A trapezium has only one pair of parallel sides.
A trapezium is said to be an isosceles trapezium if its non-parallel sides are equal.
Following are the measures of the isosceles trapezium:
AB = 5.4 cm
BC = 3 cm
DC = 7.4 cm
AD = 3 cm

A =B =110°D = C = 70°

Page No 203:

Question 6:

Which of the following statements are true and which are false?
(a) The diagonals of a parallelogram are equal.
(b) The diagonals of a rectangle are perpendicular to each other.
(c) The diagonals of a rhombus are equal.

Answer:

(a) False
(b) False
(c) False

Page No 203:

Question 7:

Give reasons for the following:
(a) A square can be thought of as a special rectangle.
(b) A square can be thought of as a special rhombus.
(c) A rectangle can be thought of as a special parallelogram.
(d) a square is also a parallelogram.

Answer:

(a) This is because a rectangle with equal sides becomes a square.
(b) This is because a rhombus with each angle a right angle becomes a square.
(c) This is because a parallelogram with each angle a right angle becomes a rectangle.
(d) This is because in a square opposite sides are parallel.

Page No 203:

Question 8:

A figure is said to be regular if its sides are equal in length and angles are equal in measure. What do you mean by a regular quadrilateral?

Answer:

A square is a regular quadrilateral all of whose sides are equal in length and all of whose angles are equal in measure.

Page No 203:

Question 1:

The sum of all the angles of a quadrilateral is
(a) 180°
(b) 270°
(c) 360°
(d) 400°

Answer:

(c) 360°
The sum of all the angles of a quadrilateral is  360°​.

Page No 203:

Question 2:

The three angles of a quadrilateral are 80°, 70° and 120°. The fourth angle is
(a) 110°
(b) 100°
(c) 90°
(d) 80°

Answer:

(c) 90°

The three angles of a quadrilateral are 80°, 70° and 120°.
Let the fourth angle be x.
We know that the sum of all the angles of a quadrilateral is 360°.
                  80° + 70°​ + 120° + x = 360°
​                         ⇒  270°​ + x = 360°
​                                 ⇒              x = 360° − 270°
​                                   ⇒             x = 90°
Thus, the fourth angle is 90°.

Page No 203:

Question 3:

The angles of a quadrilateral are in the ratio 3 : 4 : 5 : 6. The largest of these angles is
(a) 90°
(b) 120°
(c) 150°
(d) 102°

Answer:

Let the angles of a quadrilateral be (3x)°, (4x)°​, (5x)° and (6x)°.
Sum of all the angles of a quadrilateral is 360°.

∴  3x + 4x + 5x + 6x = 360°
         ⇒              18x  = 360°
         ⇒                  x =  36018
          ⇒                x = 20°
So,
       3x = 60°
      4x =  80°
​      5x = 100°
​      6x = 120°
The largest of these angles is 120°​.
So, the correct answer is given in option (b).

Page No 203:

Question 4:

A quadrilateral having one and only one pair of parallel sides is called
(a) a parallelogram
(b) a kite
(c) a rhombus
(d) a trapezium

Answer:

(d) a trapezium
A trapezium is a quadrilateral that has only one pair of parallel sides.

Page No 203:

Question 5:

A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called
(a) rhombus
(b) a kite
(c) a trapezium
(d) a parallelogram

Answer:

(d) a parallelogram
A parallelogram is a quadrilateral whose opposite sides are parallel.

Page No 203:

Question 6:

An isosceles trapezium has
(a) equal parallel sides
(b) equal nonparallel sides
(c) equal opposite sides
(d) none of these

Answer:

(b) equal nonparallel sides
The non-parallel sides of an isosceles trapezium are equal.

Page No 203:

Question 7:

If the diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angles, then this quadrilateral is
(a) a rectangle
(b) a rhombus
(c) a kite
(d) none of these

Answer:

(b) a rhombus
The diagonals of a rhombus bisect each other at right angle.

Page No 203:

Question 8:

A square has
(a) all sides equal and diagonals unequal
(b) all sides equal and diagonals equal
(c) all sides unequal and diagonals equal
(d) none of these

Answer:

(b) all sides equal and diagonals equal
In a square, all the sides are equal. All of its diagonals are also equal. 

Page No 203:

Question 9:

A quadrilateral having two pairs of equal adjacent sides but unequal opposite sides, is called a
(a) trapezium
(b) parallelogram
(c) kite
(d) rectangle

Answer:

(c) kite

A kite has two pairs of equal adjacent sides, but unequal opposite sides.

Page No 203:

Question 10:

What do you mean by a regular quadrilateral?
(a) A rectangle
(b) A rhombus
(c) A square
(d) A trapezium

Answer:

(c) A square
The only regular quadrilateral is a square. This is because all of its sides and angles are equal.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6