Active Science Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Food Adaily Need are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Food Adaily Need are extremely popular among class 6 students for Science Food Adaily Need Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Active Science Book of class 6 Science Chapter 2 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Active Science Solutions. All Active Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 15:

Question 1:

Which part of the banana plant is eaten?
(a) fruit
(b) fruit and stem
(c) fruit and leaves
(d) fruit, stem and leaves

Answer:

(b) fruit and stem
We eat the stem and fruit of a banana (its flower is also edible).

Page No 15:

Question 2:

Which of the following group of animals contains only omnivores?
(a) man, sparrow, cow, buffalo
(b) tiger, lizard, deer, cat
(c) sparrow, dog, man, insects
(d) deer, man, dog, cat

Answer:

(c) sparrow, dog, man, insects
Animals which eat both plants and animals are called omnivores. Sparrow, dog, man and insects are omnivores.



Page No 16:

Question 3:

Study the table carefully and answer the question.

Food from plants Food from animals
carrot cheese
milk eggs
tea meat
dal fish

Which of these have been put under the wrong heading in the table?
(a) tea
(b) cheese
(c) milk
(d) dal

Answer:

(c) milk
Milk is obtained from cows, buffaloes and goats. Therefore, it is an animal product.

Page No 16:

Question 4:

Some examples of plant roots that we eat are turnip, carrot and _____________ .
(a) beans
(b) spinach
(c) radish
(d) lady's finger

Answer:

(c) radish
Some examples of plant roots that we eat are turnip, carrot and radish

Page No 16:

Question 5:

Which of the following has different eating habits compared to the others?
(a) elephant
(b) cow
(c) dog
(d) giraffe

Answer:

(c) dog
Elephants, cows and giraffes are herbivores, while dogs are omnivores.

Page No 16:

Question 6:

Which of these is not a cereal?
(a) wheat
(b) rice
(c) turmeric
(d) corn

Answer:

(c) turmeric
Turmeric is a spice. Wheat, rice and corn are cereals.

Page No 16:

Question 7:

Both the seeds and the leaves of this plant are edible. Which plant is this?
(a) potato
(b) cabbage
(c) radish
(d) mustard

Answer:

(d) mustard
The seeds of mustard are crushed to obtain mustard oil. The leaves of mustard are also eaten and made into a popular dish called sarson da saag.

Page No 16:

Question 8:

Match the items in column I to those in column II to find the correct set of answers.

Column I Column II
(A) flower (i) can grow without seeds
(B) potato (ii) contains many seeds
(C) mango (iii) grows into fruit
(D) pea (iv) contains one seed

(a) A- iii; B- i; C- iv; D- ii
(b) A- i; B- iii; C- iv; D- ii
(c) A- iii; B- i; C- ii; D- iv
(d) A- iv; B- ii; C- iv; D- i

Answer:

(a) A- iii; B- i; C- iv; D- ii
Flowers grow into fruit. Potatoes can be grown without using its seed. A mango contains one big seed inside it. A pea pod contains many seeds.

Page No 16:

Question 9:

In which cell of the table should we place Paneer?

  Animal
product
plant
product
edible a. b.
inedible c. d.

Answer:

We should place paneer in cell 'a' as it is edible and is made from milk, which is an animal product.

Page No 16:

Question 10:

Name the edible parts of the following:
(a) spinach
(b) coconut
(c) chilli
(d) cabbage

Answer:

(a) A spinach's leaves are edible.
(b) A coconut's seed is the edible part.
(c) The edible part in chilli is its fruit.
(d) A cabbage's leaves are edible.

Page No 16:

Question 11:

Mark these statements true or false and correct the wrong statements.
(a) Chickens are carnivores because they are eaten by human beings.
(b) We eat the seeds and leaves of spinach.
(c) Human beings eat all plants and animals.
(d) All birds are herbivores.
(e) Plants and animals are our only sources of food.

Answer:

(a) False. Chickens are herbivores because they only eat seeds and other parts of plants.
(b) False. We eat only the leaves of spinach.
(c) True.
(d) False. All birds are not herbivores; some carnivorous birds are eagles and owls.
(e) True. Plants and animals are our only sources of food.

Page No 16:

Question 12:

Find the odd one in each group. Give reasons for your answers.
(a) deer, sheep, cow rabbit, rat
(b) lion, tiger, shark, vulture, elephant
(c) atta, rice, butter, tomato, spices
(d) coconut oil, butter, cheese, meat curds

Answer:

(a) Rat, as it is an omnivore. All others are herbivores.
(b) Elephant, because it is a herbivore. All others are carnivores.
(c) Butter, as it is an animal product. All others are plant products.
(d) Coconut oil, because it is a plant product. All others are animal products.

Page No 16:

Question 13:

Match the terms in column I to corresponding phrases in column II.

Column I Column II
(a) herbivore (i) a plant product
(b) soyabean oil (ii) an animal that eats animals
(c) omnivore (iii) an animal that eats plants
(d) egg (iv) an animal that eats both plants and animals
  (v) an animal product

Answer:

Column I Column II
(a) herbivore (iii) an animal that eats plants
(b) soyabean oil (i) a plant product
(c) omnivore (iv) an animal that eats both plants and animals
(d) egg   (v) an animal product

                                   
                      
                   
                       
                              

Page No 16:

Question 14:

Differentiate between the following:
(a) herbivores and carnivores (with examples)
(b) atta and maida

Answer:

(a)

Herbivores Carnivores
They eat only plants. They eat only flesh of other animals.
Examples: cow, deer Examples: tiger, lion

(b) 
Atta Maida
When whole-wheat seeds are grounded, it is called atta. When the husk is removed before grinding the seeds of wheat, we get white flour or maida.



Page No 17:

Question 15:

Name the following:
(a) two edible seeds from which oil is extracted
(b) the dal used in making idlis
(c) an animal product used to make omelettes
(d) a bird that eats only plant products
(e) a cereal used in making kheer
(f) a spice obtained from the bark of a tree
(g) a stem that is eaten
(h) a seed that is eaten
(i) an edible root
(j) an edible leaf

Answer:

(a) Mustard and groundnut seeds
(b) Urad dal
(c) Egg 
(d) Hen
(e) Rice
(f) Cinnamon
(g) Potato
(h) Wheat
(i) Carrot
(j) Spinach

Page No 17:

Question 16:

Find the names of seventeen common food items in the word square given here. Clues are given to help you. The words may be in English or an indian language. They may be horizontal, vertical or even diagonal. After you have found them, list them in your notebook and write down whether these foods are made from plants, animals or both.
CLUES
1 Hindi word for a sweet rice pudding made with milk
2 drink at least one glass of this liquid every day
3 Do you like to spread it on your toast?
4 They add taste to your food.
5 a sour substance-usually used in sambhar
6 dish made by mixing uncooked vegetables
7 used to make sandwiches
8 a sweetener
9 Hindi word for yoghurt
10 South Indian pancake, now made all over India
11 used for frying
12 the Hindi word for pulses
13 a bird which non-vegetarians eat
14 soft, white, cooked grain
15 popular vegetable; it grows underground
16 used to make omlettes
17 white, soft and fluffy-a popular South Indian breakfast food

K H E E R B X P Q C R E
Y K N M I L K Z T H U G
B E X F C P R T U I V G
S P I C E S A B L C O S
G O F E Y U S D T K P Q
X T Y Z A G I B R E A D
O A D Y S A L T G N I A
H T A M A R I N D T U H
B O L F R G H D O S A I
M B U T T E R R N Y O R
D O I L S O P G H E P T
E F G S A L A D H I J K

Answer:



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6