Active Science Solutions for Class 6 Science Chapter 10 How Animals And Plants Live are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for How Animals And Plants Live are extremely popular among class 6 students for Science How Animals And Plants Live Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Active Science Book of class 6 Science Chapter 10 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Active Science Solutions. All Active Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 131:

Question 1:

Plants or animals become extinct when
(a) there is a sudden change in the climate.
(b) their habitat is destroyed by human beings.
(c) animals are hunted for sport.
(d) all of the above

Answer:

(d) all of the above
A sudden change in environment, loss of habitat and hunting cause threat to the life of animals. These factors cause them to get killed in large numbers and thereby posing an extinction risk.

Page No 131:

Question 2:

Which of the following statements in not true for forests?
(a) Forests are the green lungs of the environment.
(b) All life forms exist in the forest for long if left undisturbed.
(c) All animals are found in forests.
(d) Forests are sources of food and clothing.

Answer:

(c) All animals are found in forests.
Aquatic animals are found in water bodies and not in forests.

Page No 131:

Question 3:

Some animals protect themselves from their enemies by developing protective colouring or camouflage. This can be seen in the
(a) cow.
(b) water buffalo.
(c) chameleon.
(d) dog.

Answer:

(c) chameleon
Chameleons change their skin colours according to the surroundings. This protects them from their enemies by developing a protective colouring or camouflage.

Page No 131:

Question 4:

Some plants protect themselves from their enemies by _____________________ .
(a) growing spines
(b) developing poisonous substance within themselves
(c) growing thorns
(d) all the above

Answer:

(d) all the above
Thorns, spines and poisonous substances (present within) provide protection to plants from their enemies.

Page No 131:

Question 5:

Animals develop thick fur on their body
(a) to look attractive.
(b) to protect themselves from the cold.
(c) so that human being can make woollen items from them.
(d) to hide themselves from their enemies.

Answer:

(b) to protect themselves from the cold.
Thick fur coating of the animals traps the air and does not let the body heat to escape. Thus, it protects animals from cold.

Page No 131:

Question 6:

A plant has broad leaves. In which kind of climate will such leaves be found?
(a) hot and dry place
(b) warm place. sandy soil with very little rainfall
(c) warm place with plenty of rainfall
(d) slopes of mountains

Answer:

(c) warm place with plenty of rainfall
Plants with broad leaves are found in warm places with good rainfall. Broad leaves allow the plants to lose the extra water from their leaves.

Page No 131:

Question 7:

Which of these animals is endangered?
(a) rabbit
(b) tiger
(c) monkey
(d) squirrel

Answer:

(b) tiger
Tiger is endangered because of excessive hunting.

Page No 131:

Question 8:

Animals are considered endangered when
(a) they disappear from the earth.
(b) the number of predators increase.
(c) they are in plenty, but their number starts decreasing.
(d) their numbers reach a dangerously low level.

Answer:

(d) their numbers reach a dangerously low level.
When the population of an animal reaches a dangerously low level, it is considered endangered. â€‹Endangered animals are at the edge of disappearing from earth.

Page No 131:

Question 9:

Human beings can change the abiotic factors by
(a) cutting down trees indiscriminately.
(b) adding harmful substances to the atmosphere.
(c) increasing construction activities.
(d) all the above.

Answer:

(d) all the above
Human beings change their abiotic factors through a series of activities such as cutting down trees, increasing construction activities and adding harmful substances like wastes and polluted air in the atmosphere.

Page No 131:

Question 10:

Animals are kept in wildlife  sanctuaries so that
(a) hunting can be done easily.
(b) animals can play safely.
(c) endangered animals can live safely as hunting is prohibited.
(d) it creates recreational camp for humans.

Answer:

(c) endangered animals can live safely as hunting is prohibited.
Wildlife sanctuaries are made for the protection of animals.



Page No 132:

Question 11:

Mark the following statements as true or false.
(a) Air and water are the abiotic components of the environment.
(b) A leaf insect merging with the surroundings is an example of adaptation.
(c) During winter, polar bears make use of food stored in their thick layer of fat.
(d) Water plants have leaves reduced to spines.
(e) There are lots of air spaces in the stem of the cactus.
(f) Lions have eyes on the sides of their head to see all around.

Answer:

(a) Air and water are the abiotic components of the environment.
True.

(b) A leaf insect merging with the surroundings is an example of adaptation.
True.

(c) During winter, polar bears make use of food stored in their thick layer of fat.
True.

(d) Water plants have leaves reduced to spines.
False. Desert plants have leaves reduced to spines.

(e) There are lots of air spaces in the stem of the cactus.
False. The stems are thick and fleshy to store water.

(f) Lions have eyes on the sides of their head to see all around.
False. Lions have eyes in front of their head. This allows them to see the prey at a large distance.
  

Page No 132:

Question 12:

Why do animals need shelter?

Answer:

Animals need shelter to protect themselves from bad weather and enemies.

Page No 132:

Question 13:

Differentiate clearly between the following pairs.
(a) adaptation and acclimatisation
(b) roots of cacti and roots of lotus plant

Answer:

(a)

Adaptation Acclimatisation
It is a modification trait that allows organisms to survive in a particular habitat. It is a temporary adaptation that allows organisms to survive to the changes in the environment.

(b)
Roots of cacti Roots of lotus
Roots of cacti are long and deep. This allows them to search water. Roots of lotus are attached to the base of shallow water body.

Page No 132:

Question 14:

How do modifications or adaptations help an organism? Give two examples.

Answer:

Modifications or adaptations help organisms to survive in a particular habitat by changing their body parts or structures to suit the environment.
Examples:
Polar animals have thick fur coat that safeguards them from cold.
Desert plants have long and deep roots that allow them to search water deep in the soil.

Page No 132:

Question 15:

Explain how camels are adapted to living in deserts.

Answer:

Adaptations of camels  which help them to live in deserts are as follows:

  • They have large, thick soles that allow them to walk easily on sand.
  • They pass very little urine and perspire little to save water.
  • They drink a lot of water when it is available and store it in the body fat. Thus, they can live without water for many days.
  • They are not affected by the heat from the ground, as they have long legs.
  • They have long eyelashes which prevent their eyes from sand and dust particles.

Page No 132:

Question 16:

Explain the following terms: abiotic, biotic, camouflage, acclimatisation, adaptation.

Answer:

Abiotic: The non-living component of the environment are termed as abiotic, e.g., air and water.

Biotic: The living component of the environment are termed as biotic components, e.g., plants and animals.

Camouflage: The change of skin colour by an organism for its protection is called camouflage.

Acclimatisation: It is a type of adaptation that is temporary and enables the organism to survive the changes in the environment.

Adaptation: The modification that enables the organism to survive its environment and makes the environment best suited for its habitat is termed as adaptation.

Page No 132:

Question 17:

How are fish adapted for living in water?

Answer:

Fishes have streamlined body that allows them to swim easily in water. They have gills for taking up oxygen from water.

Page No 132:

Question 18:

Give a scientific explanation for the following statements.
(a) Leaf insects are green in colour.
(b) Submerged water plants have thin and narrow leaves.
(c) Lions have eyes in front of their head.
(d) Leaves are reduced to spines in desert plants.
(e) Pine trees are conical in shape.

Answer:

(a) Leaf insects are green in colour to allow them to blend with the surrounding and be protected from their predators.

(b) Submerged water plants have thin and narrow leaves to allow them to float freely in water current.

(c) Lions have eyes in front of their head to allow them to see the prey at large distances.

(d) Leaves are reduced to spines in desert plants to prevent water loss.

(e) Pine trees are conical in shape to allow snow to slide off easily.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6