Select Board & Class

Login

Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 13 - Electricity And Circuits

Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Electricity And Circuits are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Electricity And Circuits are extremely popular among class 6 students for Science Electricity And Circuits Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 6 Science Chapter 13 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 149:

Question 1:

Which of these does not conduct electricity?
(a) brass spoon
(b) silver jewellery
(c) steel tumbler
(d) plastic jug

Answer:

(d) plastic jug
Plastic is an insulator which does not conduct electricity.

Page No 149:

Question 2:

Which of the following is a good conductor of electricity?
(a) wood
(b) paper
(c) iron
(d) pure water

Answer:


(c) Iron
Iron is a metal and all metals are good conductors of electricity.



Page No 150:

Question 1:

Name the circuit component that is used to start or stop the flow of current in a circuit.

Answer:

A switch is a component in a circuit which is used to start or stop the flow of current in a circuit.

Page No 150:

Question 3:

Metals are ___________ of electricity.

Answer:

 Metals are good conductors of electricity.

Page No 150:

Question 4:

An electric cell makes current in a circuit flow from the ___________ terminal to the _______________ terminal.

Answer:

An electric cell makes current in a circuit flow from the positive terminal to the negative terminal.

Page No 150:

Question 5:

Current can only flow in a closed circuit. True or false?

Answer:

True. Current can only flow in a closed circuit. A circuit is closed when there is no obstruction to the flow of electric current through the circuit. 

Page No 150:

Question 6:

A dry cell is source of ___________ energy.

Answer:

A dry cell is a source of electrical energy.

Page No 150:

Question 7:

In a dry cell, the end with the metal cap is the ______________ terminal.

Answer:

In a dry cell, the end with the metal cap is the positive terminal.

Page No 150:

Question 8:

All button cells can be charged again and again. True or false?

Answer:

 False. Not all button cells can be charged again and again. Only few can be charged again and again while the other few have to be thrown away after a single use.

Page No 150:

Question 9:

Can the current supplied by a dry cell give you an electric shock?

Answer:

 Yes. The current supplied by a dry cell can generate an electric shock. However, the current is small so, the shock will be weak.

Page No 150:

Question 2:

Will electric current flow in a circuit in which there is a gap between two wires?

Answer:

No. Electric current will not flow in a circuit in which there is a gap between them. This is because gap contains air and air does not conduct electricity.

Page No 150:

Question 10:

A car battery contains many cells. True or false?

Answer:

True. A car battery normally contains six cells. The battery can be recharged with the help of an electric charger once the chemicals within the cells are exhausted.

Page No 150:

Question 11:

An electric bulb with a broken filament is ___________, and will not glow in an electric circuit.

Answer:

 An electric bulb with a broken filament is a fused bulb, and will not glow in an electric circuit.

Page No 150:

Question 12:

Does air conduct electricity?

Answer:

No. Air is an insulator and does not conduct electricity.



Page No 151:

Question 2:

Why do you think electric wires are made out of copper or aluminium though silver is a better conductor of electricity?

Answer:

 We know that silver is a very good conductor of electricity but it is a very expensive metal. Aluminium and copper are nearly as good conductors of electricity as silver but they are much cheaper. Therefore, electric wires are made of copper or aluminium.

Page No 151:

Question 3:

A bare wire carrying an electric current can give you an electric shock. Based on this, can you say if your body is a conductor or an insulator?

Answer:

The human body is made up of more than 70% water, and is a good conductor of electricity. As a result, you will get a shock when you come into contact with a bare, current carrying wire. 

Page No 151:

Question 4:

As a safety measure, you are advised to wear rubber slippers or shoes when handling electrical appliances. Why?

Answer:

Electrical appliances carry large amounts of electrical current. Human body is a good conductor of electricity and current can easily pass through the body to the ground leading to electric shocks. Hence, it is advised to wear rubber gloves, slippers or shoes when dealing with electrical appliances as rubber acts as an insulator and breaks the circuit to the ground. This prevents current from flowing through the body.

Page No 151:

Question 5:

Current in a circuit flows from the positive terminal of a cell to the negative terminal. In which direction does the current flow inside the cell?

Answer:

In a circuit, electric conventional current flows from the positive terminal of the cell to the negative terminal. You can think of this as a positive cell moving from the positive terminal of the cell to the negative terminal. Once the positive charge reaches the negative terminal, it moves inside the cell from the negative terminal, back to the positive terminal.
Therefore, conventional current is assumed to flow from the negative terminal to the positive terminal inside the cell.

Page No 151:

Question 6:

Why are only solar cels used as a source of power in satellites?

Answer:

Satellites are artificial machines which orbit around celestial bodies to gather information or for communication. Satellites get their power from solar panels. A solar panel is a collection of solar cells which generates electricity directly from the light of the sun. As long as a satellite gets sufficient sunlight, it will keep producing enough electricity to power its onboard systems and there is no need to replenish batteries, which cannot be done easily once the satellite is launched.

Page No 151:

Question 1:

A student, while making a circuit to make a bulb glow using a dry cell, conected the plastic covering of the wire to the cell, instead of the metal wire inside it. Will current flow in the circuit? Why?

Answer:

No, the current will not flow in the circuit. For the current to flow in the circuit, the metal wires should be connected to the cell and not the plastic covering. Plastic is an insulator which obstructs the current flow. Therefore, it should be ensured that only the metal portions of wires are connected to the cell because metals are good conductors, which allow the easy flow of current in the circuit.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6

What are you looking for?

Syllabus