Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Garbage In, Garbage Out are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Garbage In, Garbage Out are extremely popular among Class 6 students for Science Garbage In, Garbage Out Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of Class 6 Science Chapter 17 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 192:

Question 1:

Distinguish between biodegradable and nonbiodegradable waste, giving two examples of each.

Answer:

 

Biodegradable wastes Non biodegradable wastes
The wastes which can be decomposed naturally. The wastes which cannot be decomposed naturally.
Examples include fruit and vegetable peels, paper etc. Examples include metals, plastics etc.

Page No 192:

Question 2:

Why is there a need to segregate the two types of waste?

Answer:

There is a need to segregate the two types of waste because both the biodegradable wastes and non-biodegradable wastes require different methods of disposal.

Page No 192:

Question 1:

We can recycle
(a) only biodegradable waste.
(b) only nonbiodegradable waste.
(c) both biodegradable and nonbiodegradable waste.
(d) neither of them

Answer:

(c) Both biodegradable and non biodegradable waste.
Both biodegradable and non biodegradable wastes can be recycled by different methods.

Page No 192:

Question 2:

Which of these wastes is causing the most harm to the environment today?
(a) plastic bags
(b) biodegradable waste
(c) waste paper
(d) poisonous waste

Answer:

(a) Plastic bags.
The plastic bags thrown into the environment is causing the most harm to the environment today.

Page No 192:

Question 3:

A mixture of orange peels, dried leaves, bones and sawdust contains
(a) biodegradable waste only.
(b) nonbiodegradable waste only.
(c) both of these
(d) none of these

Answer:

(a) Biodegradable waste only.
The wastes that are derived from the living matter are biodegradable wastes.

Page No 192:

Question 4:

If you have to reuse plastic bottles and metal cans, you will
(a) make compost from them.
(b) melt them to make new prodects.
(c) use them to store water at home.
(d) do either of these

Answer:

(c) Use them to store water at home.
Plastic bottles and metal cans can be reused by storing water at home.

Page No 192:

Question 5:

If you have to recycle vegetable waste, fruit peels, bones and dry flowers, you will
(a) make compost from them.
(b) burn them.
(c) use them in landfills.
(d) throw them in a lake, river or sea.

Answer:

(a) Make compost from them.
Composting is one of the methods of recycling the biodegradable wastes.

Page No 192:

Question 1:

Give one word for
(a) using waste to make new products: __________
(b) low-lying land used to dispose garbage: __________

Answer:

(a) Recycling is a process where the wastes are recycled to make new products.
(b) Landfills are the low lying areas used to dispose garbage.

Page No 192:

Question 2:

Classify each of these as biodegradable or nonbiodegradable.
(a) banana peel: __________
(b) sawdust: __________
(c) broken glass: __________
(d) paper: __________
(e) dried flowers: __________
(f) plastic flowers: __________

Answer:

Biodegradable Non biodegradable
(a) Banana peel (c) Broken glass
(b) Sawdust (f) Plastic flowers
(d) Paper  
(e) Dried flowers  

Page No 192:

Question 3:

Biodegradable waste can be recycled by __________

Answer:

Biodegradable waste can be recycled by composting.

Page No 192:

Question 4:

Biodegradable substances __________ and mix with the soil, whereas __________ waste does not.

Answer:

Biodegradable substances decay and mix with the soil, whereas non-biodegradable waste does not.

Page No 192:

Question 5:

To make manure from biodegradable waste, you will make a __________ pit.

Answer:

To make manure from biodegradable waste, you will make a compost pit.

Page No 192:

Question 6:

Redworms are used for __________

Answer:


Red worms are used for vermicomposting.

Page No 192:

Question 7:

If we reuse plastic bottles for storing water in the refrigerator, it means we are recycling plastic. True or false?

Answer:

False. Recycling of plastic bottles means melting the plastic bottles to form new plastic bottles. 

Page No 192:

Question 8:

The kabadiwala buys waste materials from us for recycling. True or false?

Answer:

True. The kabadiwala buys waste materials from us and sells them to the factories where they are recycled.



Page No 193:

Question 3:

Why do we say that composting results in 'recycling' of biodegradable waste?

Answer:

Composting is a natural process of recycling the biodegradable waste because it reuses the nutrients present in the wastes and restores them to the soil, thus increasing the productivity of the soil.

Page No 193:

Question 4:

Why can compost not be made from nonbiodegradable waste?

Answer:

Composting is possible with the wastes which can decay by itself, like fruit and vegetable peels, leaves, flowers etc. Non biodegradable wastes will not decay by itself. Hence, compost cannot be made from non biodegradable wastes.

Page No 193:

Question 5:

What is vermicomposting?

Answer:

Vermicomposting is a method of yielding manure, in which the biodegradable wastes are decomposed with the help of red worms, which is a species of earthworm.

Page No 193:

Question 6:

How are metals recycled?

Answer:

Metals are recycled by smelting them to make fresh metal, which are then used to make other articles.

Page No 193:

Question 1:

What concerns does disposing off garbage raise?

Answer:

One of the greatest problems that the cities and towns are facing today is the disposal of the garbage. The garbage collected from the entire city or town is so huge that it can neither be disposed to the river as this causes water pollution, nor it can be burnt as this releases poisonous smoke and gases which causes harm to the living beings.

Page No 193:

Question 2:

Why has recycling of nonbiodegradable waste become so essential these days?

Answer:

The use of plastic bags, packaged cans and other non biodegradable substances has been increased over a few decades. A major part of the garbage collected consists of these non biodegradable substances. Hence, it is very essential to recycle the non biodegradable wastes these days to reduce their accumulation in nature.

Page No 193:

Question 3:

Why is recycling considered to be an efficient method of disposing off biodegradable waste?

Answer:

The process in which the waste materials are collected and processed to make new products for future use is called as recycling. Recycling of biodegradable wastes reduces the amount of wastes and helps to maintain the environment neat and clean. It also helps to restore the nutrients from the waste back to the soil.

Page No 193:

Question 4:

How can we reuse and recycle paper?

Answer:

Paper is a biodegradable waste which is made out of wood. Paper can be reused to make paper carry bags, for wrapping books, for making paper mache products, etc. Other than this, paper can also be recycled for future use. By doing so, we can reduce the accumulation of garbage and simultaneously conserve trees.

Page No 193:

Question 5:

Why are plastics such a cause of concern for the environment?

Answer:

Over a few decades, the use of plastics has been increased extensively and has become a cause of concern for the environment. Since, it is a non biodegradable substance, it can neither be thrown off nor can be burnt. In addition to this, the foodstuffs are getting contaminated due to the absorption of the dyes from the plastic bags.

Page No 193:

Question 6:

List five ways in which you can contribute to a better disposal of waste.

Answer:

Following are the ways by which we can contribute to a better disposal of waste:
(i) Segregating the biodegradable wastes and non biodegradable wastes in separate dustbins.
(ii) Composting the biodegradable wastes.
(iii) Reducing the aggregation of plastic/metal cans and bags, replacing the plastic bags by jute bags and reusing the plastic/metal cans for storing things.
(iv)Reducing the accumulation of paper either by reusing it or recycling it.
(v) Recycling the non biodegradable wastes wherever necessary.

Page No 193:

Question 7:

What are the four Rs of waste disposal? Explain each in a sentence.

Answer:

The four Rs of waste disposal are:
(i) Refuse: Say no to the non biodegradable wastes such as plastic bags, packaging cans, metal wastes, etc.
(ii) Reduce: Decreasing the accumulation of wastes consuming less and throwing less.
(iii) Reuse: Instead of throwing the substances as waste, reusing them wherever possible.
(iv) Recycle: Recycling the wastes whenever necessary and possible.

Page No 193:

Question 1:

Why do we refer to earthworms as 'farmer's friends'?

Answer:

Composting is a process where the biodegradable wastes are decomposed naturally and the nutrients are restored to the soil. Earth worms help in the process of decomposition by the process of vermicomposting. Since, they help to increase the productivity of the soil, we call them 'farmer's friends'.

Page No 193:

Question 2:

Would you prefer to dispose off dry leaves in your garden by burning them or by composting them? Give reasons.

Answer:

Burning the dry leaves destroys the essential nutrients which can be restored to the soil and also causes air pollution by the release of smoke. Composting the dry leaves along with the other biodegradable substances, recycles the nutrients present in the leaves and restore them in the soil. In this way, the soil becomes more fertile. Hence, it would be a wise option to dispose off the dry leaves by composting them.

Page No 193:

Question 3:

Can you call a kabadiwala a 'friend of the environment'? Why?

Answer:

A 'kabadiwala' is a person who deals with the waste materials. He collects all the non biodegradable waste and unused materials like plastics, metals, papers etc. and use them for recycling. In this way, a 'kabadiwala' removes all the non biodegradable wastes from his surroundings. Hence, he can be called as a 'friend of the environment'.

Page No 193:

Question 4:

When we discuss about plastics as being a danger to the environment, we normally talk about plastic bags, and not other plastic products like TV cabinets, buckets, etc. Why?

Answer:

Plastic in the form of plastic bags are enormously used and thrown as waste materials into the environment. These when disposed off, block the drains and the soil, kills the animals when animals eat them and contaminate the foodstuffs. Hence, they cause harm to the living beings. The other plastic materials like TV cabinets, buckets are not frequently disposed off into the environment like plastic bags and are not as dangerous as plastic bags.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6