Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Living Organisms And Their Surroundings are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Living Organisms And Their Surroundings are extremely popular among class 6 students for Science Living Organisms And Their Surroundings Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 6 Science Chapter 10 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 113:

Question 1:

Which of the following are producers?
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) green plants
(d) bacteria and fungi

Answer:

(c) green plants

Green plants produce food by photosynthesis. Hence, they are known as producers.

Page No 113:

Question 2:

Which of these enable the nutrients present in the bodies of plants and animals to go back to the soil after they die?
(a) producers
(b) primary consumers
(c) decomposers
(d) secondary consumers

Answer:

(c) decomposers

Decomposers break down the bodies of dead plants and animals, enabling nutrients present in their bodies to be returned to the soil.

Page No 113:

Question 3:

Which of these is not a type of terrestrial habitat?
(a) desert
(b) grassland
(c) fresh water
(d) tundra

Answer:

(c) fresh water

A terrestrial habit means a habit on land. Fresh water is an aquatic habit, and is therefore not terrestrial.

Page No 113:

Question 4:

Choose the incorrect pair.
(a) cactus-desert
(b) germs-air
(c) water lily-sea
(d) frog-pond

Answer:

(c) water lily-sea

A water lily cannot grow in salty water found in seas.



Page No 114:

Question 1:

What do you mean by ecology?

Answer:

The study of the interactions between an organism and its environment is known as ecology. Living organisms interact with their environments for their survival.

Page No 114:

Question 2:

How does hibernation help a dormouse?

Answer:

A dormouse minimises energy wastage by hibernating during winter months so that its food consumption is greatly reduced.

Page No 114:

Question 3:

What prevents grass from breaking in windy conditions?

Answer:

Grasses have flexible stalks that allow them to bend without breaking in windy conditions.

Page No 114:

Question 4:

Give an example of an animal specialized to eat food that few others eat. What adaptation does the animal have to eat that food?

Answer:

A toucan is an example of a bird that is specialized to eat food that few others eat.
The toucan has a strong, curved beak, that it uses to crack the tough shells of nuts.

Page No 114:

Question 5:

Hibernation is an adaptation for
(a) preventing loss of water.
(b) escaping hot weather.
(c) escaping cold weather.
(d) none of these

Answer:

(c) escaping cold weather

Animals hibernate in winter to conserve their energy so that they can survive winter without eating too much.

Page No 114:

Question 6:

Which of these are biotic components of the environment?
(a) plants and animals
(b) soil and minerals
(c) air and water
(d) sunlight and temperature

Answer:

(a) plants and animals

Plants and animals are living or biotic components of the environment.

Page No 114:

Question 7:

Carbon dioxide in air is used by plants to
(a) breathe.
(b) make food.
(c) remove waste.
(d) trap energy of sun for photosynthesis.

Answer:

(b) make food.

Plants use the carbon dioxide from air for making food by the process of photosynthesis.

Page No 114:

Question 8:

Which of these are all aquatic habitats?
(a) freshwater, coastal and rainforest
(b) marine, tundra and desert
(c) mountain, grassland and coastal
(d) marine, freshwater and estuaries

Answer:

(d) marine, freshwater and estuaries

Marine habitat means the sea, freshwater habitats include fresh water rivers, ponds etc. Estuaries are regions where rivers flow into the sea.

Page No 114:

Question 1:

Are biotic components of the environment living or non-living?

Answer:

Biotic components of the environment are living.

Page No 114:

Question 2:

Which living organism help to maintain a constant level of oxygen in the air?

Answer:

Plants help to maintain a constant level of oxygen in the air.

Page No 114:

Question 3:

What is the study of the relationship between living things and their environment called?

Answer:

The study of the relationship between living things and their environment is known as ecology.

Page No 114:

Question 4:

Give another name for 'producers'.

Answer:

Producers are also known as autotrophs.

Page No 114:

Question 5:

Are carnivores primary consumers or secondary consumers?

Answer:

Carnivores eat other animals. Hence, they depend indirectly upon plants for nutrition and are known as secondary consumers.

Page No 114:

Question 6:

Name the living organisms that break down the dead bodies of plants and animals into simple compounds.

Answer:

The living organisms that break down the dead bodies of plants and animals into simple compounds are known as decomposers.

Page No 114:

Question 7:

Where do marine animals live−in salt water or in fresh water?

Answer:

Marine animals live in salt water.

Page No 114:

Question 8:

A desert habitat is a terrestrial habitat. True or false?

Answer:

True. A desert habitat is a terrestrial habitat as its a land habitat.

Page No 114:

Question 9:

Plants with fleshy stems that store water are called ___________ plants.

Answer:

Plants with fleshy stems that store water are called succulent plants.

Page No 114:

Question 10:

What is the name given to the shape because of which fish are able to move in water without too much resistance?

Answer:

The name used to describe the shape of fish, which allows them to move in water without too much resistance is "streamlined".

Page No 114:

Question 11:

Dolphins breathe in water through gills. True or false?

Answer:

False. Dolphins are mammals and have lungs. They breathe through a blowhole on the top of their heads.

Page No 114:

Question 12:

Trees growing on mountains have shapes to allow ___________ to slide off easily.

Answer:

Trees growing on mountains have shapes to allow snow to slide off easily.

Page No 114:

Question 13:

Give another name for the winter sleep that extends throughout the winter.

Answer:

The winter sleep that extends throughout the winter is known as hibernation.

Page No 114:

Question 14:

Give one word for 'hiding by merging with the surroundings'.

Answer:

'Hiding by merging with the surroundings' is also known as camouflage.

Page No 114:

Question 15:

Vegetation growing in lower levels in tropical rainforest have _____________ leaves.

Answer:

Vegetation growing in lower levels in tropical rainforest have large leaves.



Page No 115:

Question 5:

Why are only green plants called producers?

Answer:

Green plants do not depend upon other organisms for food. They produce their own food using sunlight, carbon dioxide from the air and water from the soil. Hence, green plants are known as producers.

Page No 115:

Question 6:

Lions have strong claws that can be withdrawn inside their toes. How doess this help the lion?

Answer:

The strong, retractable claws of a lion helps the lion in stalking its prey silently and to attack it without being heard.

Page No 115:

Question 7:

Mention two adaptations in plants growing in deserts that help them survive in scarcity of water.

Answer:

The two adaptations of desert plants that enable them to survive a scarcity of water are:

  1. Desert plants have fleshy stems, known as succulent stems, that can store water.
  2. The leaves of many desert plants, such as cacti are modified into spines to reduce loss of water.

Page No 115:

Question 8:

How do streamlined bodies help water animals?

Answer:

Streamlined bodies of water animals reduce the resistance from water during swimming and enable them to swim fast.

Page No 115:

Question 1:

Explain the difference between herbivores, carnivores and omnivores.

Answer:

Herbivore Carnivore   Omnivore
Herbivorous animals  feed on plants. Carnivorous animals eat the flesh of other animals. An omnivorous animal can eat both plants and also other animals.
Herbivorous animals have sharp cutting teeth in front of their mouths and flat grinding teeth at the rear of their mouths Carnivorous animals have well developed sharp teeth, known as canines to help tear the flesh of prey. Carnivorous animals also have claws to hold on to prey. Omnivorous animals have teeth in between that of herbivores and carnivores. They have sharp teeth to tear meat, but also posses flat grinding teeth to crush plants.
Examples of herbivores include cows, goats, buffaloes, deer, zebra etc. Examples of carnivores include lions, tigers, eagles, leopards etc. Examples of omnivores include humans, pigs, bears etc.

Page No 115:

Question 2:

Mention two ways in which plants are useful to animals and vice versa.

Answer:

Plants are useful to animals in following ways:

  1. A source of food: All animals depend upon plants, either directly or indirectly, for food.
  2. A source of oxygen: The oxygen required for the respiration of animals is generated by plants.
Animals are useful to plants in following ways:
  1. Dispersal of seeds: Plants depend upon animals for the dispersal of seeds.
  2. Manure: The excreta of animals and also their dead bodies add nutrients to the soil that plants use for their growth.

Page No 115:

Question 3:

What is the difference between biotic and abiotic components of the environment? Explain with examples.

Answer:

 

Biotic components Abiotic components
These include the biological environment or living organisms. These include the physical environment.
Examples: Plants and animals such as deer, lions, hyenas etc Examples: Minerals, air, water, sunlight, humidity etc.

Page No 115:

Question 4:

What is adaptation? What is its importance? Explain with the help of two examples.

Answer:

Living organisms (plants and animals) exhibit particular features that enable them to survive and thrive in their habitats. Such features are known as adaptations. Two examples of adaptation are:

  1. To prevent water loss from leaves by transpiration in the hot climates of deserts, cacti have leaves modified into spines.
  2. Animals living in extremely cold climates, such as polar bears have thick coats of fur and large deposits of fat to insulate them against the cold.

Page No 115:

Question 5:

Give an example of an animal that uses camouflage to escape from enemies, and another that uses camouflage to catch its prey. Explain how the camouflage helps each of them.

Answer:

Camouflage is an adaptation by which an animal shows coloration or body features that allows it to blend with the environment. This can be useful to either evade predators, or to capture prey.

  1. Stick insects are coloured and patterned like twigs on a tree. This makes it very hard for predators to see them.
  2. Tigers have a striped, orange pelt. This enables the tiger to camouflage itself, enabling it to sneak up to its prey.

Page No 115:

Question 6:

List three adaptations each that the following have to survive in the environment they live in.
(a) camel
(b) water lily
(c) fish

Answer:

(a) Camel:

  1. A camel has a hump where fat is stored, which enables a camel to survive food scarcity.
  2. A camel can drink a lot of water at a time and then survive for a long time without water.
  3. A camel does not sweat, excretes little water as urine and passes very dry dung to help minimize the wastage of water.
(b) Water lily:
  1. It has long, narrow stems that are not damaged by water currents.
  2. It has air spaces to enable the plant to float.
  3. Water lilies have large flat leaves with waxy, waterproof upper surfaces.
(c) Fishes:
  1. They have a streamlined shape to help reduce water resistance.
  2. Fishes have gills to respire under water.
  3. Fishes have scales and mucous on their bodies to make them waterproof and reduce water resistance while swimming.

Page No 115:

Question 7:

Lions have eyes in front while deer have eyes on the side. How do these adaptations help the lion and the deer?

Answer:

Lions are predators. Their eyes are therefore located on the front of their heads. This enables the lion to estimate accurately the distance to their prey while attacking it.
Deer have eyes on the sides of their heads. This enables them to look out for approaching predators over a wider range and escape.

Page No 115:

Question 1:

Suppose a scientist came up with a medicine that could kill all bacteria and fungi, and gave it to you to use. Would you use it or not? Why?

Answer:

I would prefer not to use such a medicine. The human body contains many bacteria such as lactobacillus in the intestine that are useful for various functions such as the digestion of milk. Using a medicine that kills all bacteria and fungi will kill even the useful bacteria and fungi and could adversely affect the health of the user of the medicine.

Page No 115:

Question 2:

Do all aquatic animals breathe oxygen dissolved in water?

Answer:

No aquatic animals such as dolphins and whales have lungs and cannot breathe oxygen dissolved in water. They breathe oxygen from the air using blowholes on the top of their heads.

Page No 115:

Question 3:

Animals that hibernate eat a lot before hibernating. Why?

Answer:

When animals hibernate, they derive energy for basic bodily functions from the fat stored in their bodies. Therefore, animals eat a lot to build up their fat reserves before hibernation.

Page No 115:

Question 4:

In a habitat, which are expected to be greater in number−herbivores or carnivores? Why

Answer:

In a habitat, herbivores are expected to outnumber carnivores. This is because carnivores depend upon herbivores for their food and get energy by consuming herbivores. Some energy is wasted during the transfer from herbivores to carnivores. Consequently, less energy exists at the level of a secondary consumer. This leads to a reduction in the number of carnivores compared to herbivores.

Page No 115:

Question 5:

All organisms including bacteria and fungi feed on dead plants and animals. Then why are only bacteria and fungi known as decomposers?

Answer:

Bacteria and fungi break down the dead bodies of plants and animals and return the nutrients back to the soil. This is not the case with other organisms such as scavengers. For example, if a vulture eats a dead animal, the vulture uses the nutrients in its body and the nutrients are not returned to the soil. Since, bacteria and fungi return the nutrients back to the soil, they are known as decomposers.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6