Science In Everyday Life Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Air Around Us are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Air Around Us are extremely popular among Class 6 students for Science Air Around Us Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Science In Everyday Life Book of Class 6 Science Chapter 16 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Science In Everyday Life Solutions. All Science In Everyday Life Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 206:

Question 1:

Write a short note on the composition of air.

Answer:

Air is a mixture of various gases like nitrogen (78%), oxygen (21%) and carbon dioxide (0.03%). Other than these gases, air also contains traces of noble gases, water vapour, dust and smoke.

Page No 206:

Question 2:

How is the balance of oxygen and carbon dioxide maintained in air?

Answer:

Plants utilise carbon dioxide and produce oxygen during photosynthesis, whereas animals and humans consume oxygen and release carbon dioxide during respiration. In this way, a balance between carbon dioxide and oxygen is maintained in the air.

Page No 206:

Question 3:

Define pollution. How does air get polluted?

Answer:

The undesirable state of the environment due to the presence of harmful substances in it is known as pollution.
Air gets polluted by various human activities like burning of coal, petroleum and wood. Smoke and harmful gases released from factories, vehicles and machines also lead to air pollution.

Page No 206:

Question 4:

What are the major effects of air pollution on plants and animals?

Answer:

The major effects of air pollution on plants and animals are as follows:
1) Harmful gases present in the air make breathing difficult.
2) Air pollution leads to various kinds of lung diseases, including lung cancer and asthma.
3) Air pollution damages crops.

Page No 206:

Question 5:

Name some of the ways by which we can reduce air pollution.

Answer:

Some of the ways by which air pollution can be reduced are:
- Planting more and more trees
- Recycling plastic products
- Checking vehicles regularly to prevent emission of harmful gases

Page No 206:

Question 1:

Write one word for the following.

1. A thick blanket of air ....................................
2. A gas that supports burning ....................................
3. A gas that does not support burning ....................................
4. Special organs for respiration in fish ....................................
5. Addition of harmful gases and substances in air ....................................

Answer:

1. Atmosphere
2. Oxygen
3. Nitrogen
4. Gills
5. Air pollution

Page No 206:

Question 1:

Air is made up of
(a) one gas
(b) three gases
(c) several gases
(d) none of them

Answer:

(c) several gases
Air is a mixture of several gases like nitrogen, oxygen and carbon dioxide.

Page No 206:

Question 2:

Gas with the highest percentage in air is
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carbon dioxide
(d) water vapour

Answer:

(b) nitrogen
Air contains 78% nitrogen.

Page No 206:

Question 3:

Air contains
(a) oxygen
(b) water vapour
(c) dust and smoke
(d) all of these

Answer:

(d) all of these
 Various forms of gases, water vapour, dust and smoke are present in air.

Page No 206:

Question 4:

For photosynthesis, plans need
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) carbon dioxide
(d) none of them

Answer:

(c) carbon dioxide
Plants absorb carbon dioxide and release oxygen during photosynthesis.

Page No 206:

Question 5:

Main causes of air pollution are
(a) excessive burning of fuels
(b) burning of wood
(c) vehicles releasing smoke
(d) all of these

Answer:

(d) all of these
The burning of fuel and wood and the release of smoke from vehicles are the main causes of air pollution.

Page No 206:

Question 1:

Match the following.

Column A Column B
Noble gases Less than 1%
Oxygen Gills
Nitrogen Spiracles
Fish 21%
Insects 78%

Answer:

Column A Column B
Noble gases Less than 1%
Oxygen 21%
Nitrogen 78%
Fish Gills
Insects Spiracles



Page No 207:

Question 1:

Discuss how you can show the presence of air in a bottle that looks empty.

Answer:

Objective: To show the presence of air in an empty bottle
Materials required: An empty glass bottle and a tub of water
Method: Take the empty bottle and open its cap. Now, immerse the bottle in the tub containing water, with its open end inside the water. Tilt the bottle.
Observation: Bubbles at the mouth of the bottle will be observed. This is because when the bottle is tilted, the air inside it comes out in the form of bubbles. Before tilting, the space inside the bottle gets filled with air, but as the bottle is tilted, the air rushes out.
Conclusion: This activity proves that air is present in an empty bottle.

Page No 207:

Question 2:

Explain how air supports life. Give examples.

Answer:

Air contains oxygen and carbon dioxide required by plants and animals for their survival.
Examples:
1) Oxygen and carbon dioxide are absorbed by animals (for respiration) and plants (for photosynthesis), respectively.
2) All animals require oxygen for respiration. Aquatic animals respire through gills and birds and mammals respire through lungs.

Page No 207:

Question 3:

Describe an activity to show the presence of air in soil.

Answer:

Objective: To show the presence of air in soil
Materials required: A jar, soil and water
Method: Take some soil in a jar and pour some water in it.
Observation: Bubbles start coming out from the water present in the jar. This shows the presence of air in the soil.
Conclusion: This proves that air is present in soil.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6