Rd Sharma 2018 Solutions for Class 7 Math Chapter 10 Unitary Method are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Unitary Method are extremely popular among Class 7 students for Math Unitary Method Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rd Sharma 2018 Book of Class 7 Math Chapter 10 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rd Sharma 2018 Solutions. All Rd Sharma 2018 Solutions for class Class 7 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 10.2:

Question 1:

20 chocolates cost Rs 320. Find the cost of 35 such chocolates.

Answer:

Cost of 20 chocolates  = Rs. 320
Cost of 1 chocolate    =  Rs. 320 ÷ 20 =  16
So, cost of 35 chocolates = 35  ×  16 = Rs. 560

Page No 10.2:

Question 2:

The cost of 40 metres of cloth is Rs 200. Find the cost of 50 metres of cloth.

Answer:

Cost of 40 metres of cloth = Rs. 200
Therefore, cost of 1 metre of cloth = Rs. 200÷40 = Rs. 5
Hence, cost of 50 metres of cloth = Rs. 5(50) = Rs. 250

Page No 10.2:

Question 3:

A car can cover a distance of 522 km on 36 litres of petrol. How far can it travel on 14 litres of petrol?

Answer:

Distance covered by the car on 36 litres  = 522 km
Distance covered by the car on 1 litre = 522 ÷ 36 
Distance covered by the car on 14 litres = (522 ÷ 36) × 14  = 203 km 

Page No 10.2:

Question 4:

Travelling 900 km by rail costs Rs 280. What would be the fare for a journey of 360 km when a person travels by the same class?

Answer:

Fare for 900 km of rail travel = Rs. 280
Fare for 1 km =  Rs. 280 ÷  900
Therefore, fare for 360 km = (280 ÷ 900) × 360 =  Rs. 112

Page No 10.2:

Question 5:

If 6 oil tankers can be filled by a pipe in 4 12 hours, how long does the pipe take to fill 4 such oil tankers?

Answer:

Time taken by the pipe to fill 6 oil tankers = 4 1/2 = 9/2 hours
Time taken to fill 1 oil tanker =  92×16 = 34hours
Therefore, the pipe will be able to fill 4 oil tankers in 34×4 = 3 hours.

Page No 10.2:

Question 6:

3/4 of the salary per month is Rs 600. What is the salary per month?

Answer:

Let the salary be Rs. x.
Then, 3/4 of the salary per month = Rs. 600.
That is, (3/4) x = 600
⇒ = (4​ × 600) ÷ 3 = Rs. 800
So, the salary = Rs. 800.

Page No 10.2:

Question 7:

The cost of 32 tables is Rs 23520. Find the number of such tables that can be purchased for Rs 51450.

Answer:

With Rs. 23520, we can buy 32 tables.
Therefore, with Re. 1, we can buy 3223520  tables.
Hence, the number of tables that we can purchase with Rs. 51450 = 223520×51450 = 70.

Page No 10.2:

Question 8:

The yield of wheat from 6 hectares is 280 quintals. Find the number of hectares required for a yield of 225 quntals.

Answer:

Yield of wheat from 6 hectares = 280 quintals
Yield of wheat from 1 hectare = 280 ÷ 6 =  46.66 quintals
Number of hectares required for a yield of 225 quintals = 225 ÷ 46.66 = 4.8 hectares
So, 4.8 hectares is required for a yield of 225 quintals.

Page No 10.2:

Question 9:

Fifteen post cards cost Rs 2.25. What will be the cost of 36 post cards? How many postcards can we buy in Rs 45?

Answer:

Cost of 15 postcards = Rs. 2.25
Cost of 1 postcard = Rs. 2.25 â€‹÷ 15  =  Rs. 0.15
Cost of 36 postcards = 36 × (2.25 ÷ 15) =  Rs. 5.4
Number of postcards that can be bought for Rs. 45 = 45 â€‹÷ 0.15 = 300

Page No 10.2:

Question 10:

A rail journey of 75 km costs Rs 215. How much will a journey of 120 km cost?

Answer:

Fare for a rail journey of 75 km = Rs. 215
Fare for 1 km = Rs. 215 ÷ 75 =  Rs. 2.86
Fare for 120 km = Rs. 120  × 2.86 = Rs. 343.2



Page No 10.3:

Question 11:

If the sales tax on a purchase wirth Rs 60 is Rs 4.20. What will be the sales tax on the purchase worth of Rs 150?

Answer:

Sales tax on purchase worth Rs. 60 = Rs. 4.20 
Sales tax on purchase worth Re. 1 = 4.20 ÷  60
Therefore, sales tax on purchase worth Rs. 150 = Rs. 150 × (4.20 ÷ 60) = Rs. 10.5.

Page No 10.3:

Question 12:

52 packets of 12 pencils each, cost Rs 499.20. Find the cost of 65 packets of 10 pencils each.

Answer:

Cost of 52 packets of 12 pencils each = Rs. 499.20
Cost of 1 packet of 12 pencils = Rs. 499.20 â€‹÷ 52 = Rs. 9.6
Therefore, cost of 12 pencils = Rs. 9.6
So, cost of 1 pencil = Rs. 9.6 ÷ 12 = Rs. 0.8
Cost of 10 pencils = Rs. 10 × (9.6 ​÷ 12) = Rs. 8
Therefore, cost of 1 packet of 10 pencils each = Rs. 8
Hence, cost of 65 packets of 10 pencils each =  65  × Rs. 8 = Rs. 520

Page No 10.3:

Question 1:

Mark the correct alternative in the following question:

What distance (in m) will a train cover in 1 minute travelling at 72 km/hr?

(a) 120                                (b) 1200                                (c) 1400                                (d) 720

Answer:

As, the speed of the train=72 km/hrThe distance covered in 1 hr 60 min=72 km The distance covered in 1 min=7260 km=65 km=65×1000 m=6×200=1200 m

Hence, the correct alternative is option (b).

Page No 10.3:

Question 2:

Mark the correct alternative in the following question:

If the cost of 15 mangoes is ₹180, then what is the cost of 25 mangoes?

(a) ₹220                            (b) ₹360                            (c) ₹200                            (d) ₹300

Answer:

As, the cost of 15 mangoes = â‚¹180

⇒ The cost of 1 mango = 18015 = ₹12

So, the cost of 25 mangoes = 25 × 12 = â‚¹300

Hence, the correct alternative is option (d).

Page No 10.3:

Question 3:

Mark the correct alternative in the following question:

If the cost of 25 pencils is â‚¹75, then the cost of 75 pencils is

(a) â‚¹225                            (b) â‚¹150                            (c) â‚¹180                            (d) â‚¹100

Answer:

As, the cost of 25 pencils = â‚¹75

⇒ The cost of 1 pencil = 7525 = â‚¹3

So, the cost of 75 pencils = 3 × 75 = â‚¹225

Hence, the correct alternative is option (a).

Page No 10.3:

Question 4:

Mark the correct alternative in the following question:

The cost of 30 mangoes is less then cost of 40 mangoes by ₹50. Find the cost of 50 mangoes in (₹)

(a) 400                             (b) 300                             (c) 250                             (d) 350

Answer:

As, the cost of 30 mangoes is less than the cost of 40 mangoes by = â‚¹50

⇒ The cost of 10 mangoes = â‚¹50

⇒ The cost of 1 mango = 5010 = â‚¹5

So, the cost of 50 mangoes = 5 × 50 = â‚¹250

Hence, the correct alternative is option (c).

Page No 10.3:

Question 5:

Mark the correct alternative in the following question:

45 cows can graze a field in 12 days. How many cows will graze the same field in 9 days?

(a) 60 cows                                      (b) 3834 cows                                      (c) 54 cows                                      (d) 45 cows

Answer:

As, the number of cows that can graze the field in 12 days = 45

 The number of cows that can graze the field in 1 days = 45 × 12 = 540

So, the number of cows that can graze the field in 9 days = 5409 = 60 cows

Hence, the correct alternative is option (a).

Note: This is a situation of inverse variation. More the number of cows, the faster will they graze the field.

The options given in the book are incorrect. The same has been corrected here.

Page No 10.3:

Question 6:

Mark the correct alternative in the following question:

If 45 of a water tank is filled in 1 hour, then how much time will be required to fill the rest of it?

(a) 20 minutes                                 (b) 15 minutes                                 (c) 12 minutes                                 (d) 10 minutes

Answer:

As, the time taken to fill 45 of the water tank = 1 hr = 60 min

 The time taken to fill the water tank = 60 × 54 = 15 × 5 = 75 min

So, the time required to fill the rest of the water tank = 75  60 = 15 min

Hence, the correct alternative is option (b).

Page No 10.3:

Question 7:

Mark the correct alternative in the following question:

A worker makes a toy every 23 hour. If he works for 713 hours, then how many toys will he make?

(a) 11                                         (b) 16                                         (c) 18                                         (d) 22

Answer:

As, the number of toys made by the worker in 23 hour = 1

 The number of toys made by him in 1 hour = 1×32=32

So, the number of toys made by the worker in 713 223 hours = 32×223 = 11

Hence, the correct alternative is option (a).

Page No 10.3:

Question 8:

Mark the correct alternative in the following question:

6 dozen eggs are bought for ₹108. How much will 108 eggs cost?

(a) ₹171                                  (b) ₹162                                  (c) ₹153                                  (d) ₹180

Answer:

As, the cost of 6 dozen eggs (6 × 12 = 72 eggs) = â‚¹108

 The cost of 1 egg = 10872=32

So, the cost of 108 eggs = 32×108=3×54 = â‚¹162

Hence, the correct alternative is option (b).

Page No 10.3:

Question 9:

Mark the correct alternative in the following question:

8 men can finish a piece of work in 40 days. If 2 more men join them, then the work will be computed in

(a) 30 days                                (b) 32 days                                (c) 36 days                                (d) 25 days

Answer:

As, the number of days computed by 8 men to finish the piece of work = 40 days

 The number of days computed by 1 man to finish the piece of work = 40 × 8 = 320 days

So, the number of days computed by 10 men to finish the piece of work = 32010 = 32 days

Hence, the correct alternative is option (b).

Note: This is the case of inverse variation. More men needs less time to finish the same work.

Page No 10.3:

Question 10:

Mark the correct alternative in the following question:

If 21 cows eat as much as 15 buffaloes, then how many cows will eat as much as 35 buffaloes?

(a) 45                                       (b) 49                                       (c) 56                                       (d) 54

Answer:

As, the number of cows that eat as much as 15 buffaloes = 21

 The number of cows that eat as much as 1 buffalo = 2115=75

So, the number of cows that eat as much as 35 buffaloes = 75×35 = 7 × 7 = 49

Hence, the correct alternative is option (b).

Page No 10.3:

Question 11:

Mark the correct alternative in the following question:

If 6 bowls cost ₹90, then the cost of 10 such bowls is

(a) ₹125                           (b) ₹175                           (c) ₹150                           (d) ₹120

Answer:

As, the cost of 6 bowls = ₹90

 The cost of 1 bowl = 906 = â‚¹15

So, the cost of 10 bowls = 15 × 10 = â‚¹150

Hence, the correct alternative is option (c).

Page No 10.3:

Question 12:

Mark the correct alternative in the following question:

A car can go 150 km with 25 litres of petrol. How for can it go with 30 litres of petrol?

(a) 180 km                                 (b) 150 km                                 (c) 210 km                                 (d) 160 km

Answer:

As, the distance travelled by the car with 25 litres of petrol = 150 km

 The distance travelled by the car with 1 litre of petrol = 15025 = 6 km

So, the distance travelled by the car with 30 litres of petrol = 6 × 30 = 180 km

Hence, the correct alternative is option (a).

Page No 10.3:

Question 13:

Mark the correct alternative in the following question:

If the cost of 12 books is ₹144, then the cost of 18 books is

(a) ₹206                               (b) ₹216                               (c) ₹198                               (d) ₹180

Answer:

As, the cost of 12 books = ₹144

 The cost of 1 book = 14412 = ₹12

So, the cost of 18 books = 12 × 18 = â‚¹216

Hence, the correct alternative is option (b).

Page No 10.3:

Question 14:

Mark the correct alternative in the following question:

If a person travels 150 km in 5 hours, then the time taken by him to travel 180 km is
​
(a) 3 hours                                  (b) 4 hours                                  (c) 8 hours                                  (d) 6 hours

Answer:

As, the time taken by the person to travel 150 km = 5 hours

 The time taken by him to travel 1 km = 5150=130 hours

So, the time taken by him to travel 180 km = 130×180 = 6 hours

Hence, the correct alternative is option (d).



Page No 10.4:

Question 15:

Mark the correct alternative in the following question:

If a person travels 60 km in 4 hours in a car, then the speed of the car is

(a) 12 km/hr                              (b) 15 km/hr                              (c) 20 km/hr                              (d) 24 km/hr

Answer:

As, the distance travelled by the car in 4 hours = 60 km

 The distance travelled by the car in 1 hour = 604 = 15 km

So, the speed of the car is 15 km/hr.

Hence, the correct alternative is option (b).



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7