Living Science Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Reproduction In Plants are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Reproduction In Plants are extremely popular among class 7 students for Science Reproduction In Plants Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 7 Science Chapter 13 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 7 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 146:

Question 1:

In plants, sexual reproduction occurs in which of the following?

(a) leaf
(b) flower
(c) fruit
(d) stem

Answer:

(b) flower
Flowers are the reproductive parts of a plant. Leaf and stem are vegetative parts of a plant. The fruit is the ripened ovary.



Page No 147:

Question 1:

Why is reproduction important?

Answer:

Reproduction is the process of producing young ones of their own kind. It is important because life continues from generation to generation through reproduction.

Page No 147:

Question 2:

Name one reproductive and one vegetative part of a plant.

Answer:

Reproductive part of a plant is flower.
Vegetative part of a plant is stem.

Page No 147:

Question 2:

Which of the following methods of reproduction is sexual?

(a) vegetative reproduction
(b) spore formation
(c) budding
(d) none of these

Answer:

(d) none of these
All of the given options are modes of asexual reproduction in plants.

Page No 147:

Question 3:

Yeast reproduces by

(a) budding
(b) spore formation
(c) vegetative reproduction
(d) sexual reproduction

Answer:

(a) budding
Yeast reproduces by budding. A bud is a small bulb-like projection coming out from yeast cell. The bud gradually grows and gets detached from the parent cell and forms a new yeast cell.

Page No 147:

Question 4:

Zygote is related to which method of reproduction?

(a) budding
(b) sexual reproduction
(c) spore formation
(d) vegetative reproduction

Answer:

(b) sexual reproduction
Zygote is formed in sexual reproduction when a male gamete fuses with a female gamete.

Page No 147:

Question 5:

Which of these is the male reproduction organ in plants?

(a) pistil
(b) pollen grain
(c) stamen
(d) ovule

Answer:

(c) stamen
Stamens are the male reproductive part of a flower.

Page No 147:

Question 6:

Which of the following contains the egg cells in plants?

(a) anther
(b) stigma
(c) pollen grain
(d) ovule

Answer:

(d) ovule
A pistil of a flower has three parts: stigma, style and ovary. The ovary contains one or more ovules. The egg is formed in an ovule.

Page No 147:

Question 7:

Which of these develops into the seed?

(a) pollen grain
(b) ovary
(c) ovule
(d) pollen tube

Answer:

(c) ovule
After fertilisation in plants, ovary grows into a fruit while the seeds develop from the ovules.

Page No 147:

Question 8:

A plant was found to have seeds with hooks. By which method is it most likely to be dispersed?

Answer:

(c) animals
Seeds with hooks are dispersed by animals. These seeds get attached to the bodies of animals and are carried to distant places.

Page No 147:

Question 9:

Which of the following is dispersed by water?

(a) lotus
(b) dandelion
(c) pea
(d) xanthium

Answer:

(a) lotus
Lotus plant grows near water. Its fruit can float on water. When the fruits of lotus fall in the water, currents carry them too far away to land areas.

Page No 147:

Question 10:

Which of the following is an incomplete flower?

(a) rose
(b) apple
(c) sweet pea
(d) papaya

Answer:

(d) papaya
A flower having all the four types of floral organs—that is, sepals, petals, stamens and pistils—is termed as complete flower. The absence of any one or more of the floral organs makes the flower incomplete.

Page No 147:

Question 1:

The method of reproduction that involves only one parent is called ___________

Answer:

The method of reproduction that involves only one parent is called asexual reproduction.

Page No 147:

Question 2:

Mosses and ferns reproduce by __________ formation.

Answer:

Mosses and ferns reproduce by spore formation.

Page No 147:

Question 3:

Spirogyra reproduces by ___________

Answer:

Spirogyra reproduces by fragmentation.

Page No 147:

Question 4:

Potato reproduces from seeds. True of false?

Answer:

False.
Potato reproduces by vegetative propagation.

Page No 147:

Question 5:

The process of growing new plants using artificial methods is called _________

Answer:

The process of growing new plants using artificial methods is called artificial propagation.

Page No 147:

Question 6:

What is the process of fusion of male cell and egg cell called?

Answer:

The process of fusion of male cell and egg cell is called fertilisation.

Page No 147:

Question 7:

The fusion product of male cell and egg cell known as ____________

Answer:

The fusion product of male cell and egg cell is known as zygote.

Page No 147:

Question 8:

Complete flowers have both male and female organs.True of false?

Answer:

True.
Complete flowers have all the four floral organs; that is, sepals, petals, stamens and pistils.

Page No 147:

Question 9:

Name one seed that is dispersed by:

(a) wind
(b) explosion of fruit

Answer:

(a) Cotton seeds are dispersed by wind.
(b) Pea seeds are dispersed by explosion of fruit.

Page No 147:

Question 10:

A seed cannot start germinating in the absence of water. True or false?

Answer:

True.
The seed must get moisture and oxygen for germination. The enzymes in the seed function only when they get water.



Page No 148:

Question 3:

How does yeast reproduce?

Answer:

Yeast reproduces by budding. In yeast, a small amount of cytoplasm accumulates at one end of the cell and a bud is formed. The nucleus divides into two. One of them enters the bud. The bud grows and gets detached from the parent cell to form a new cell.

Page No 148:

Question 4:

Which plants reproduce by spore formation?

Answer:

Plants of lower order such as mosses, ferns and moulds reproduce by spore formation. A spore is protected by a thick wall and grows into a new plant under favourable conditions.

Page No 148:

Question 5:

How is sexual reproduction different from asexual reproduction?

Answer:

Sexual Reproduction Asexual Reproduction
Two parents, one male and one female, are required to produce an offspring. Only one parent is required to produce an offspring.
Offspring have a mix of inherited genes of both male and female. Offspring is identical to the parent.
In plants, sexual reproduction occurs by the formation of seeds. In plants, asexual reproduction occurs without seeds.

Page No 148:

Question 6:

List the different kinds of asexual reproduction in plants, giving one example of each.

Answer:

The different kinds of asexual reproduction in plants are listed below:
(a) Fragmentation (e.g. spirogyra)
(b) Budding (e.g. yeast)
(c) Spore formation (e.g. moss)

Page No 148:

Question 7:

What is vegetative reproduction?

Answer:

The method of producing new plants from the vegetative parts of the mother plant, such as root, stem and leaves, without the assistance of any reproductive organ is called vegetative propagation.

Page No 148:

Question 8:

What is artificial propagation of plants? Name four methods of artificial propagation.

Answer:

Artificial propagation is the process of growing new plants by artificial methods.
Four methods of artificial propagation are grafting, cutting, layering and tissue culture.

Page No 148:

Question 9:

What does the process of fertilisation consist of?

Answer:

The process of fertilisation consists of the fusion of male cell, carried by the pollen tube, with the egg in the ovule. Zygote is formed as a result of fertilisation.

Page No 148:

Question 10:

When does a seed start germinating?

Answer:

A seed germinates when it gets proper moisture and oxygen. Most seeds also require warmth for their germination.

Page No 148:

Question 1:

Discuss, giving examples, three different ways of vegetative reproduction.

Answer:

Following are the three different ways of vegetative reproduction:
(a) In some plants, such as strawberry and grasses, the main plant develops side shoots which have buds that grow into new plants.
(b) The leaf of Bryophyllum has many buds on its margin which give rise to new plants.
(c) Bulbs in onion are underground stems with thick leaves. New plants are also produced from bulbs in onion.

Page No 148:

Question 2:

What are the advantages of vegetative reproduction?

Answer:

The various advantages of vegetative reproduction are as follows:
(a) It allows the plant producers to produce new plants quickly.
(b) It produces exact replicas of the parent plant. One can produce exact copies of a plant with the required characteristics, such as resistance to disease.
(c) It requires less attention than plants grown from seeds in the early stages of growth.
(d) It helps to develop new varieties of plants having required characteristics.

Page No 148:

Question 3:

Explain the following:

(a) cutting
(b) layering
(c) grafting

Answer:

(a) Cutting: It is an artificial method of vegetative propagation in which a healthy young branch of a plant with leaf buds is cut off and planted in moist soil. The cutting develops roots and grows into a new plant. This method is used to propagate plants such as rose, sugarcane and bougainvillaea.

(b) Layering: It is an artificial method of vegetative propagation in which a young branch is bent towards the ground and covered with moist soil. After some time, roots develop from the covered part. This is called a layer. The branch can now be cut and made to grow into a new plant. This method is used to propagate plants such as rose, jasmine and bougainvillaea.

(c) Grafting: It is an artificial method of vegetative propagation. It consists of keeping a twig or bud of one plant (called the scion) over the cut stem of another plant (called the stock) and tying them up together. The tissues of the stock and scion join together to form one plant. This method is used to develop new varieties of fruit plants such as mango.

Page No 148:

Question 4:

What is pollination? How does it lead to fertilization? Explain with the help of a diagram.

Answer:

Pollination is the process of transfer of pollen grains from the anthers to the stigma. After reaching the stigma, pollen grain starts to grow. A thin tube called the pollen tube grows down from the pollen grain through the pistil. The pollen tube carries the male cell. It grows and enters the ovule. The male cell moves into the ovule and fuses with the egg to form zygote. The fusion of male cell with the egg is called fertilisation.

Page No 148:

Question 5:

Why is dispersal of seeds necessary? Name the agents of dispersal giving one example each of a seed that is dispersed by them.

Answer:

Dispersal of seeds is necessary so that seeds of a plant get scattered over a large area. If all the seeds of a plant fall at one place, they will not have enough space, water, minerals and the sunlight. Thus, they will not develop into healthy plants.
Following are the different agents of dispersal:
(a) Wind (e.g. cotton and maple seeds)
(b) Water (e.g. lotus seeds)
(c) Animals (Xanthium seeds)
(d) Explosion of fruit (e.g. geranium and balsam seeds)

Page No 148:

Question 6:

What happens in a flower after fertilization?

Answer:

After fertilisation, the petals, sepals and stamens wither away and fall off. Sometimes, style and stigma also fall off. Only the ovary remains. The ovules in the ovary contain a supply of food which is taken by the developing zygote. The zygote begins to grow by cell division and, after some time, becomes an embryo. The walls of the ovules develop hard layers and form seeds. Thus, seeds consist of a young plant, with stored food, sealed within a hard layer.

Page No 148:

Question 7:

Explain the process of tissue culture.

Answer:

Tissue culture is an artificial method of vegetative reproduction. In this method, a piece of tissue is cut off from the growing tip of a plant. The cells are separated and kept in a nutrient medium under controlled conditions. The nutrient medium contains hormones that make the cells divide and form groups of cells. Roots also develop. These are then kept in a different nutrient medium containing hormones that enables shoot to develop. The different pantalets can now be grown in pots of soil. Orchids, chrysanthemum and many other plants are grown by this method.

Page No 148:

Question 1:

Improper working of the reproductive organs can lead to death. True or false? Give reasons.

Answer:

False.
Reproductive organs are not needed for the organism to stay alive. However, the organism cannot produce offspring without it and therefore cannot continue its species.

Page No 148:

Question 2:

What kind of flowers do you expect to be attractive-insect pollinated flowers or wind pollinated flowers? Why?

Answer:

Insect-pollinated flowers are expected to be more attractive because petals of insect-pollinated flowers are scented and coloured. Insect-pollinated flowers have very small petals or no petals at all. This is because they have to attract insects towards them.

Page No 148:

Question 3:

Do you think insect-pollinated flowers can also be pollinated by wind? Why?

Answer:

Insect-pollinated flowers cannot be pollinated by wind because the anthers and pistils remain covered by petals.

Page No 148:

Question 4:

During tissue culture of a certain organism, the number of cells double every hour. If we start with 1 cell, how many cells will develop in the culture dish after

(a) 5 hours
(b) 10 hours
(c) 15 hours

Answer:

(a) Number of cells after 5 hours = 25 = 32
(b) Number of cells after 10 hours = 210 =​ 1,024
(c) Number of cells after 15 hours = 215 = 32,678



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7