Rd Sharma Solutions for Class 8 Math Chapter 24 Data Handling Ii Graphical Representation Of Data As Histograms are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Data Handling Ii Graphical Representation Of Data As Histograms are extremely popular among Class 8 students for Math Data Handling Ii Graphical Representation Of Data As Histograms Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rd Sharma Book of Class 8 Math Chapter 24 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rd Sharma Solutions. All Rd Sharma Solutions for class Class 8 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 24.5:

Question 1:

Given below is the frequency distribution of the heights of 50 students of a class:

Class interval: 140−145 145−150 150−155 155−160 160−165
Frequency: 8 12 18 10 5
Draw a histogram representing the above data.

Answer:

The class limits are represented along the x-axis on a suitable scale and the frequencies are represented along the y-axis on a suitable scale. Taking class intervals as bases and the corresponding frequencies as heights, the rectangles can be constructed to obtain the histogram of the given frequency distribution as shown in the figure below:


Page No 24.5:

Question 2:

Draw a histogram of the following data:

Class interval: 10−15 15−20 20−25 25−30 30−35 34−40
Frequency: 30 98 80 58 29 50

Answer:

The class limits are represented along the x-axis and the frequencies are represented along the y-axis on a suitable scale. Taking class intervals as bases and the corresponding frequencies as heights, the rectangles can be drawn to obtain the histogram of the given frequency distribution. The histogram is shown below:




Page No 24.6:

Question 3:

Number of workshops organized by a school in different areas during the last five years are as follows:

Years No. of workshops
1995−1996 25
1996−1997 30
1997−1998 42
1998−1999 50
1999−2000 65
Draw a histogram representing the above data.

Answer:

The class limits are represented along the x-axis and the frequencies are represented along the y-axis on a suitable scale. Taking class intervals as bases and the corresponding frequencies as heights, the rectangles can be constructed to obtain histogram for the given frequency. The histogram is shown below:


Page No 24.6:

Question 4:

In a hypothetical sample of 20 people the amounts of money with them were found to be as follows:
114, 108, 100, 98, 101, 109, 117, 119, 126, 131, 136, 143, 156, 169, 182, 195, 207, 219, 235, 118.
Draw the histogram of the frequency distribution (taking one of the class intervals as 50−100).

Answer:

We first prepare the frequency table for the class intervals 50-100, 100-150,..., 200-250, as shown below:
 

Money Tally Amount Frequency
50-100 98 1
100-150 114, 108, 100, 101, 109, 117, 119, 126, 131, 136, 143, 118 12
150-200 156, 169, 182, 195 4
200-250 207, 219, 235 3

The class limits are represented along the x-axis and the frequencies along the y-axis on a suitable scale. Taking the class intervals as bases and the corresponding frequencies as heights, the rectangles can be drawn to obtain the histogram of the given frequency distribution. The histogram is shown below:


Page No 24.6:

Question 5:

Construct a histogram for the following data:

Monthly school fee (in Rs): 30−60 60−90 90−120 120−150 150−180 180−210 210−240
Number of schools: 5 12 14 18 10 9 4

Answer:

The class limits are represented along the x-axis and the frequencies along the y-axis on a suitable scale. Taking class intervals as bases and corresponding frequencies as heights of the rectangles, the histogram of the given data can be obtained as shown in the figure below:


Page No 24.6:

Question 6:

Draw a histogram for the daily earnings of 30 drug stores in the following table:

Daily earnings (in Rs): 450−500 500−550 550−600 600−650 650−700
Numbers of stores: 16 10 7 3 1

Answer:

The class limits are represented along the x-axis and the frequencies along the y-axis on a suitable scale. Taking class intervals as bases and the corresponding frequencies as heights, the rectangles can be drawn to obtain the histogram of the given frequency distribution. The histogram is given below:

Page No 24.6:

Question 7:

Draw a histogram to represent the following data:

Monthly salary (in Rs) Number of teachers
5600−5700 8
5700−5800 4
5800−5900 3
5900−6000 5
6000−6100 2
6100−6200 3
6200−6300 1
6300−6400 2

Answer:

Taking class intervals as bases and the corresponding frequencies as heights, the rectangles can be constructed to obtain the histogram of the given data. The class intervals are represented along the x-axis and the frequencies along the y-axis on a suitable scale.
The histogram representing the given data is shown below:



Page No 24.7:

Question 8:

The following histogram shows the number of literate females in the age group of 10 to 40 years in a town:


(i) Write the age group in which the number of literate female is the highest.
(ii) What is the class width?
(iii) What is the lowest frequency?
(iv) What are the class marks of the classes?
(v) In which age group literate females are the least?

Answer:

(i) The highest rectangle corresponds to the highest number of literate females, which is in the interval 15-20 years.
(ii) The class intervals are 10-15, 15-20, 20-25, 30-35, 35-40. Hence, the class width is 5.
(iii) The lowest rectangle corresponds to the lowest frequency, which is 320.
(iv) The class mark is the mid-point of the class interval.

                              class mark=upper limit+lower limit2
Hence, the class mark of each class is as follows:
 

Interval Class Mark
10-15 12.5
15-20 17.5
20-25 22.5
25-30 27.5
30-35 32.5
35-40 37.5

(v) The lowest rectangle corresponds to the least number of literate females, which is in the interval 10-15 years.

Page No 24.7:

Question 9:

The following histogram shows the monthly wages (in Rs) of workers in a factory:


(i) In which wage-group the largest number of workers are being kept? What is their number?
(ii)  What wages are the least number of workers getting? What is the number of such workers?
(iii) What is the total number of workers?
(iv) What is the factory size?

Answer:

(i) In Fig 24.8, the highest rectangle corresponds to the largest number of workers. The required interval is Rs 950-1000. There are 8 workers in this interval.
(ii) The lowest rectangle corresponds to the least number of workers. The required interval is Rs 900-950. There are 2 workers in this interval.
(iii) The total number of workers is the sum of workers in all the intervals. It can be calculated as follows:
      Total workers = 3 + 7 + 5 + 4 + 2 + 8 + 6 + 5 = 40 workers
(iv) The factory intervals are 750-800, 800-850, .. 1050-100. Hence, the factory size is 50.



Page No 24.8:

Question 10:

Below is the histogram depicting marks obtained by 43 students of a class:
(i) Write the number of students getting the highest marks.
(ii) What is the class size?

Answer:

(i) In the given histogram, the interval with the highest marks is 90-100.
Three students are there in this interval because the height of the rectangle (90-100) is 3 units.
(ii) The class intervals are 10-20, 20-30, ..., 90-100. So, the class size is 10.

Page No 24.8:

Question 11:

The following histogram shows the frequency distribution f the ages of 22 teachers in a school:


(i) What is the number of eldest and youngest teachers in the school?
(ii) Which age group teachers are more in the school and which least?
(iii) What is the size of the classes?
(iv) What are the class marks of the classes?

Answer:

(i) The eldest (50-55 years) = 1 person
  This is because the height of the rectangle with class interval 50-55 as base is 1 unit.
  The youngest (20-25 years)= 2 persons
 This is because the height of the rectangle with class interval 20-25 as base is 2 units.

(ii) The group containing the most number of teachers is 35-40 years. This is because the height of the rectangle with class interval 35-40 as base is the maximum.
     The group containing the least number of teachers is 50-55 years. This is because the height of the rectangle with class interval 50-55 as base is the minimum.

(iii) Class size = The range between the upper and the lower boundaries of the class
     For example, the size of the class 20-25 years is 5.

(iv) Class mark=Upper limit + Lower limit2
For class 20-25:Class mark = 20+252 = 452 = 22.5
Similarly, the class marks of the other classes are 27.5; 32.5; 37.5; 42.5; 47.5; 52.5.

Page No 24.8:

Question 12:

The weekly wages (in Rs.) of 30 workers in a factory are given:
830, 835, 890, 810, 835, 836, 869, 845, 898, 890, 820, 860, 832, 833, 855, 845, 804, 808, 812, 840, 885, 835, 835, 836, 878, 840, 868, 890, 806, 840
Mark a frequency table with intervals as 800-810, 810-820 and so on, using tally marks. Also, draw a histogram and answer the following questions:
(i) Which group has the maximum number of workers?
(ii) How many workers earn Rs 850 and more?
(iii) How many workers earn less than Rs 850?

Answer:


The frequency table with intervals 800-820, 810-820,...890-900 is given below:
 

Wage (in Rs) Tally Wage Frequency Tally marks
800-810 804, 808, 806 III
810-820 810, 812 2 II
820-830 820 1 I
830-840 830, 835, 835, 836, 832, 833, 835, 835, 836 9 IIII IIII
840-850 845, 845, 840, 840, 840 5 IIII
850-860 855 1 I
860-870 869, 860, 868 3 III
870-880 878 1 I
880-890 885 1 I
890-900 890, 898, 890, 890 4 IIII

The class limits are represented along the x-axis and the frequencies along the y-axis on a suitable scale. Taking class intervals as bases and the corresponding frequencies as heights, the rectangles can be drawn to obtain the histogram of the given frequency distribution. The histogram is shown below:



(i) The group that has the maximum number of workers is represented as the highest rectangle. It is in the interval 830-840.
(ii) The number of workers who earn Rs 850 or more can be calculated from frequency table in the following manner:
1+3+1+1+4=10
(iii) The number of workers who earn less than Rs 850 can be calculated from frequency table in the following manner:
3+2+1+9+5=20



View NCERT Solutions for all chapters of Class 8