Active Science Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Conservation are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Conservation are extremely popular among Class 8 students for Science Conservation Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Active Science Book of Class 8 Science Chapter 6 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Active Science Solutions. All Active Science Solutions for class Class 8 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 97:

Question 1:

Which of the following statements about biodiversity is false?
(a) It consists of all non-living components-flora, fauna and microorganisms.
(b) It is important for the survival of species.
(c) Indiscriminate cutting of trees and killing of animals destroys biodiversity.
(d) Human interference destroys biodiversity.

Answer:

(a) It consists of all non-living components -  flora, fauna and microorganisms.

Biodiversity consists of all living components - flora, fauna and microorganisms.

Page No 97:

Question 2:

The list of threatened species of the world is stored in the
(a) blue data book.
(b) threatened species book.
(c) red data book.
(d) green data book.

Answer:

(c) red data book
The red data book has the list of all the threatened species of the world.

Page No 97:

Question 3:

When a species is restricted to a limited area, it is called
(a) endangered.
(b) endemic.
(c) epidemic.
(d) specific.

Answer:

(b) endemic
The species restricted to a particular area are called endemic species.

Page No 97:

Question 4:

A species which is critically endangered is
(a) the passenger pigeon.
(b) the Asian elephant.
(c) the olive Ridley turtle.
(d) the Siberian crane.

Answer:

(d) the Siberian crane
the Siberian crane is critically endangered.

Page No 97:

Question 5:

grass → insect → frog → snake → eagle
What will happen initially to the above food chain if the snakes are killed in large numbers?
(a) Population of frogs will decrease.
(b) Population of both frogs and eagle will decrease.
(c) Population of frogs will increase and eagles will decrease.
(d) It will make no difference to the number of any of the organisms.

Answer:

(c) Population of frogs will increase and eagles will decrease.

The population of frogs will increase as there would be no snakes to feed on them and the population of eagles will decrease as there would be no snakes for them to eat.



Page No 98:

Question 6:

Which of the following are responsible for extinction of a species?
A. loss of habitat
B. excessive use of chemical fertilisers and pesticides
C. providing habitats for animals in zoos
D. clearing of land to plant crops and build roads

(a) all the above
(b) A, B and D
(c) both A and D
(d) only C

Answer:

(b) A, B and D

Deforestation and clearing of lands lead to loss of habitat of animals, which can eventually cause extinction of a species. Chemical fertilizers and pesticides lead to death of animals, as they accumulate these chemicals through food chain and also, it disturbs ecological balance.

Page No 98:

Question 7:

(a) Name two international organisations working to conserve wildlife.
(b) Name two NGOs working for the conservation of environment in India.
(c) Give the full forms of the following:
WCU, TERI, CSE, WWF

Answer:

(a) The Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) and United Nations Environment Programme (UNEP) are two international organisations working to conserve wildlife.

(b) Centre for Science and Environment (CSE) and The Energy and Resource Institute are two NGOs working for the conservation of environment in India.

(c) WCU: World Conservation Union
TERI: The Energy and Resource Institute
CSE: Centre for Science and Environment
WWF: World Wide Fund for Nature

Page No 98:

Question 8:

What is the difference between an endangered and an extinct species?

Answer:

Endangered Species Extinct Species
The species whose population is at the risk of extinction, like the wild ass, the Indian rhino, etc., are called endangered species. The species whose population has vanished from the Earth, like the dodo bird, are called extinct species.

Page No 98:

Question 9:

How are endemic species likely to become extinct due to man's interference?

Answer:

Endemic species are found only in a particular area due to geographical isolation. Hence, even a little human interference in their habitat might alter the environmental conditions prevailing in that region, which might result in death of a large number of individuals of the species, as the whole population is restricted to the same geographical region. This might make a species go extinct or at least prone to extinction.

Page No 98:

Question 10:

What are the causes of plants and animals becoming extinct?

Answer:

The causes of plants and animals becoming extinct are as follows:

  • Deforestation leads to the massive destruction of habitat, which causes the death of plants and animals.
  • Excessive killing of animals for their flesh, skin, etc., is also responsible for the reduction in their number.
  • Overgrazing poses a threat to plant species.
  • Poisoning of soil poses threat to both animal and plant species.
  • Introduction of a new species in a habitat can cause problems to the existence of the native species.

Page No 98:

Question 11:

What is the Red Data Book?

Answer:

The Red Data Book has the list of all the threatened species of the world. These species are classified into the following categories:
(a) Extinct
(b) Extinct in wild
(c) Critically endangered
(d) Endangered
(e) Vulnerable
(f)  Near threatened
(g) Least concerned
(h) Data Deficient
(i)  Not evaluated

Page No 98:

Question 12:

Explain with the help of an example, how the involvement of citizens can bring about the conservation of a species.

Answer:

The involvement of citizens through active participation and spreading of awareness can bring about the conservation of a species.
Example: Dr. Salim Ali, also known as the Grand Old Man of India or the birdman of India, fought for the conservation of birds. He opposed the construction of a dam in the Silent Valley  and was also involved in important decisions related to conservation of  Bharatpur Bird Sanctuary, for protection of habitat of birds.

Page No 98:

Question 13:

List some ways in which endangered species can be protected.

Answer:

Some ways in which endangered species can be protected are given below:

  • Plants and animals can be protected outside their habitat in places like zoos and botanical gardens.
  • In their natural habitat, they can be protected by constructing biosphere reserves, natural parks and wildlife sanctuaries.

Page No 98:

Question 14:

Why should we conserve tigers?

Answer:

Tigers are at the verge of becoming extinct. Their population was 4000 at the beginning of the 20th century, but this number came down to mere 1827 in 1972. Therefore, it is important to conserve tigers so that they do not become extinct.

Page No 98:

Question 15:

What is a biosphere reserve? How is it different from a wildlife sanctuary and a national park?

Answer:

A biosphere reserve is a large area protected for the conservation of wildlife, plants and human tribes of that area. It is different from a wildlife sanctuary and a national park as it has a buffer zone outside the protected area. This buffer zone protects the wildlife from human interference. Similarly, it protects the nearby agricultural area from the damage that might be caused by the wildlife.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 8