Select Board & Class

Living Science Solutions for Class 8 Science Chapter 7 - Conservation Of Plants And Animals

Living Science Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation Of Plants And Animals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Conservation Of Plants And Animals are extremely popular among class 8 students for Science Conservation Of Plants And Animals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 8 Science Chapter 7 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 8 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 98:

Question 1:

The plants found in a particular region are known as the
(a) fauna.
(b) flora.
(c) endangered species.
(d) endemic species of that region.

Answer:

(b) flora.
The plants of a particular region are called flora of that region.

Page No 98:

Question 2:

Which one of the following is not a conservation category of wildlife?
(a) extinct
(b) endangered
(c) endemic
(d) vulnerable

Answer:

(c) endemic

Red data book has the following categories of conservation of species:
(i) extinct, (ii) extinct in wild, (iii) critically endangered, (iv) endangered, (v) vulnerable and (vi) rare. Thus, it does not have a record of endemic species.

Page No 98:

Question 3:

Which of these is not caused by deforestation?
(a) desertification
(b) global warming
(c) reduction in groundwater
(d) storms

Answer:

(d) storms
Deforestation is removal or deterioration of forest cover of an area. It leads to the following consequences:
(i) desertification (due to decrease in amount and periodicity of rainfall)
(ii) global warming (due to increase in atmospheric carbon dioxide concentration)
(iii) groundwater level depletion  

Page No 98:

Question 4:

Dodo is a/an
(a) critically-endangered species
(b) extinct species
(c) endangered species
(d) vulnerable species

Answer:

(b) extinct species
Dodo is an example of extinct species, as it has been eliminated from the earth.

Page No 98:

Question 5:

Different species are classified into different threat categories in the
(a) Blue Data Book.
(b) Yellow Data Book.
(c) Black Data Book.
(d) Red Data Book.

Answer:

(d) Red Data Book
Red Data Book is a compilation of data on various categories of endangered plants and animals.

Page No 98:

Question 6:

WWF works in the field of
(a) wildlife conservation.
(b) child labour.
(c) forest conservation.
(d) water conservation.

Answer:

(a) wildlife conservation

WWF stands for World Wide Fund for nature. It works in the field of wildlife conservation.



Page No 99:

Question 7:

Why did IUCN prepare the Red Data Book?

Answer:

IUCN prepared the Red Data Book because it  keeps a record of all endangered animals and plants. Through this book, IUCN is trying to create awareness about the endangered species.

Page No 99:

Question 8:

Into what categories are the species listed in the Red List and Red Data Book classified?

Answer:

The species listed in the Red List and Red Data Book are classified into the following categories:
(a) Extinct
(b) Extinct in wild
(c) Critically endangered
(d) Endangered
(e) Vulnerable
(f) Lower risk
(g) Rare species

Page No 99:

Question 1:

List four ways in which forests are useful to us.

Answer:

Forests are useful to us in following ways:
(a) All the food we eat comes from plants and animals which are an essential component of forests.
(b) Forests regulate global climate.
(c) Wood used as timber in construction and furniture works comes from trees in the forests.
(d) Forest cover is essential for retention of rainwater.

Page No 99:

Question 2:

List three main causes of deforestation.

Answer:

Following are the three main causes of deforestation:
(a) Overgrazing: The cattle graze in forests tramples seedling and causes compaction of soil.
(b) Forests fire: It is a natural cause. Forest fires in the past have destroyed a vast area of forest in Indonesia.
(c) Hydroelectric projects: Construction of dams for hydroelectric projects submerge forest tracts, killing all plants and animals.

Page No 99:

Question 3:

'Deforestation can lead to desertification'. How?

Answer:

Deforestation causes soil erosion. Removal of top layer of soil exposes the lower, hard layers of soil. This soil has less humus and is less fertile. Gradually, the fertile land gets converted into deserts. This is called desertification. Hence, 'deforestation can lead to desertification'.

Page No 99:

Question 4:

What effect can deforestation have on groundwater? Give reasons.

Answer:

Deforestation leads to the depletion of water table. The trees help in prevention of running of water by allowing the soil to absorb the flowing water. This water percolates down and groundwater level rises. However, when trees are cut, water runs off quickly as soil is unable to absorb the flowing water. Thus, water does not percolate down and groundwater level depletes.

Page No 99:

Question 5:

What do you mean by planned harvesting of forests? How does it help in their conservation?

Answer:

Planned harvesting of forests means sustainable use of forest products with the involvement of local community. The local community helps in conserving the forests by not cutting the trees. Instead, more trees are planted by the joint efforts of government and local community. It is popularly known as Joint Forest Management.

Page No 99:

Question 6:

What are endemic species?

Answer:

Endemic species are those species of plants and animals that are found in a specific geographical area and no other place. Example: Wild mango and giant squirrel are endemic species of Pachmarhi.

Page No 99:

Question 9:

Are the dinosaurs endangered or extinct?

Answer:

Dinosaurs are extinct because no living member of this species is present on earth.

Page No 99:

Question 10:

Wildlife conservation and __________ conservation are closely related.

Answer:

Wildlife conservation and forest conservation are closely related.

Page No 99:

Question 11:

A tiger reserve can be called a biosphere reserve. True or false?

Answer:

False.
A biosphere reserve comprises of three core areas: natural zone, buffer zone and transition zone. These zones are not present in a tiger reserve.

Page No 99:

Question 12:

Saving paper means saving __________

Answer:

Saving paper means saving trees.

Page No 99:

Question 13:

Species which are confined to a restricted area on the earth are known as __________ species.

Answer:

Species that are confined to a restricted area on the earth are known as endemic species.

Page No 99:

Question 14:

The Red List is a list of __________ animals.

Answer:

The Red List is a list of endangered animals.



Page No 100:

Question 1:

To conserve forests, we should ban cutting trees completely. Do you agree? Give reasons.

Answer:

I do not agree with the statement. To conserve forests, we should prefer sustainable forest management. It means that if we cut one tree, then we must plant four new trees. In this way, we can conserve forests for our future generations. Active participation of local community living near the forest is also essential.

Page No 100:

Question 2:

Animals are protected in a zoo (zoological gardens) also. What is the difference between a zoo and a wildlife sanctuary? Where do you think animals will be happier?

Answer:

 

Zoo Wildlife Sanctuary
It is a place where animals are provided with facilities such as food, medical care and treatment. It is an area where animals are protected from hunters.
Animals cannot move freely as they are kept in cage. Animals can move freely as they are protected in their natural habitat.

Animals will be happier in wildlife sanctuary because it provides a natural habitat to them. In zoo, the animals are kept in cages, which restricts their movement.

Page No 100:

Question 3:

When you plant saplings in a forest for afforestation, it takes several years for them to grow into big trees. A construction company thought of doing planned harvesting in a forest. They cut 10 trees every month and planted 10 new saplings every month as replacement.  Do you think they will be successful in maintaining the number of trees in the forest? What change in strategy can you suggest?

Answer:

The construction company will not be able to maintain the number of trees in the forests. As there are various factors that decide the growth of sapling into a tree, it is not necessary that every sapling will grow into a complete tree. Hence, the company should plant five saplings for every tree cut.

Page No 100:

Question 4:

Tribals depend on forests for food and livelihood. Is it fair to prevent them from entering the forests? How can their symbiotic relationship be maintained?

Answer:

It is not fair to prevent the entry of tribals into forests. Instead, tribals should be educated about the various beneficial aspects of forests. Also, government should involve tribals in conserving the forests through active participation in programmes such as Joint Forest Management. In this way, tribals would get the resources for their daily living and in turn forests would also be conserved.

Page No 100:

Question 6:

In what ways are wildlife conservation and forest conservation related?

Answer:

Wildlife depends on forest for food and shelter. So, forest conservation is directly related to wildlife conservation. If the forest of an area is conserved, then the wildlife of the same area also gets protected as they get plenty of food and proper shelter.

Page No 100:

Question 7:

What is the difference between a wildlife sanctuary and a biosphere reserve?

Answer:

 

Wildlife Sanctuary Biosphere Reserve
It is an area where wildlife gets protection from being hunted. It is an area meant for protection of wildlife along with traditional life of the tribals living in that area.
Activities such as collection of forests products and harvesting of timber is allowed. Each biosphere reserve has three zones:
(i) Core zone: No human activity is allowed.
(ii) Buffer zone: Limited human activities such as research and education are allowed.
(iii)Transition zone: Activities such as cropping and settlements are allowed.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 8

What are you looking for?

Syllabus