RD Sharma 2017 Solutions for Class 9 Math Chapter 11 Co Ordinate Geometry are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Co Ordinate Geometry are extremely popular among class 9 students for Math Co Ordinate Geometry Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the RD Sharma 2017 Book of class 9 Math Chapter 11 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s RD Sharma 2017 Solutions. All RD Sharma 2017 Solutions for class 9 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 11.6:

Question 1:

Plot the following points on the graph paper:

(i) (2,5)

(ii) (4, −3)

(iii) (−5, −7)

(iv) (7, −4)

(v) (−3, 2)

(vi) (7, 0)

(vii) (−4, 0)

(viii) (0, 7)

(ix) (0, −4)

(x) (0, 0)

Answer:

The following points are given below. 

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

(vii)

(viii)

(ix)

(x)

Letand be the coordinate axes.

(i) Here for the given point the abscissa is 2 units and ordinate is 5 units.

The point is in the first quadrant. So it will look like as shown in the following figure.

(ii) Here for the given point the abscissa is 4 units and ordinate is -3 units.

The point is in the fourth quadrant. So it will look like as shown in the following figure.

(iii) Here for the given point the abscissa is -5 units and ordinate is -7 units.

The point is in the third quadrant. So it will look like as shown in the following figure.

(iv) Here for the given point the abscissa is 7 units and ordinate is -4 units.

The point is in the fourth quadrant. So it will look like as shown in the following figure.

(v) Here for the given point the abscissa is -3 units and ordinate is 2 units.

The point is in the second quadrant. So it will look like as shown in the following figure.

(vi) Here for the given point the abscissa is 7 units and ordinate is 0 units.

The point is on the x-axis. So it will look like as shown in the following figure.

(vii) Here for the given point the abscissa is -4 units and ordinate is 0 units.

The point is on the x-axis. So it will look like as shown in the following figure. 

(viii) Here for the given point the abscissa is 0 units and ordinate is 7 units.

The point is on the y-axis. So it will look like as shown in the following figure.

 

(ix) Here for the given point the abscissa is 0 units and ordinate is -4 units.

The point is on the y-axis. So it will look like as shown in the following figure.

(x) Here for the given point the abscissa is 0 units and ordinate is 0 units.

The point is basically intersection of the coordinate axes. So it will look like as shown in the following figure.

Page No 11.6:

Question 2:

Write the coordinates of each of the following points marked in the graph paper:

Answer:

The following graph is given in the question with the marked points and we are asked to write down their coordinates.

The distance of point A from y-axis is 3 units and that of from x-axis is 1 units. Since A lies in the first quadrant, so its coordinates are.

The distance of point B from y-axis is 6 units and that of from x-axis is 0 units. Since B lies on x-axis, so its coordinates are

The distance of point C from y-axis is 0 units and that of from x-axis is 6 units. Since C lies on y-axis, so its coordinates are.

The distance of point D from y-axis is -3 units and that of from x-axis is 0 units. Since D lies on x-axis, so its coordinates are.

The distance of point E from y-axis is -4 units and that of from x-axis is 3 units. Since E lies in the second quadrant, so its coordinates are.

The distance of point F from y-axis is -2 units and that of from x-axis is -4 units. Since F lies in the third quadrant, so its coordinates are.

The distance of point G from y-axis is 0 units and that of from x-axis is -5 units. Since G lies on y-axis, so its coordinates are.

The distance of point H from y-axis is 3 units and that of from x-axis is -6 units. Since H lies in the fourth quadrant, so its coordinates are.

The distance of point P from y-axis is 7 units and that of from x-axis is -3 units. Since P lies in the fourth quadrant, so its coordinates are.

The distance of point Q from y-axis is 7 units and that of from x-axis is 6 units. Since Q lies in the first quadrant, so its coordinates are.



Page No 11.7:

Question 1:

Mark the correct alternative in each of the following:

The point of intersect of the coordinate axes is

(a) ordinate

(b) abscissa

(c) quadrant

(d) origin

Answer:

As we know that:

The distance of a point from y−axis is called its x−coordinate or abscissa.

The distance of a point from x−axis is called its y−coordinate or ordinate.

The coordinate axes divide the plane into four equal parts which are known as quadrants.

The point of intersection of the coordinate axes is called the origin and the coordinates of origin are.

Example is shown in the graph 

Thus the correct answer is (d).

Page No 11.7:

Question 2:

The abscissa and ordinate of the origin are

(a) (0, 0)

(b) (1, 0)

(c) (0, 1)

(d) (1, 1)

Answer:

As we know that:

The distance of a point from y−axis is called its x−coordinate or abscissa.

The distance of a point from x−axis is called its y−coordinate or ordinate.

The coordinate axes divide the plane into four equal parts which are known as quadrants.

The point of intersection of the coordinate axes is called the origin and the coordinates of origin are.

The origin is shown in the graph 

Thus the correct answer is (a).

Page No 11.7:

Question 3:

The measure of the angle between the coordinate axes is

(a) 0°

(b) 90°

(c) 180°

(d) 360°

Answer:

As we know that x−axis and y−axis intersect to each other at point O and perpendicular to each other. So, the angle between the coordinate axes is.

Thus the correct answer is (b).

Page No 11.7:

Question 4:

A point whose abscissa and ordinate are 2 and −5 respectively, lies in

(a) First quadrant

(b) Second quadrant

(c) Third quadrant

(d) Fourth quadrant

Answer:

As shown in graph that a point whose abscissa and ordinate areand respectively lies in the fourth quadrant.

Thus the correct answer is (d).

Page No 11.7:

Question 5:

Points (−4, 0) and (7, 0) lie

(a) on x-axis

(b) y-axis

(c) in first quadrant

(d) In second quadrant

Answer:

Let the points P and Q whose coordinates are andrespectively. Locate the points and you will see that they lie on x-axis.

Thus the correct answer is (a).

Page No 11.7:

Question 6:

The ordinate of any point on x-axis is

(a) 0

(b) 1

(c) −1

(d) any number

Answer:

We know that the y−coordinates of every point on x−axis are zero. So, the coordinates of any point on the x−axis are of the form.

Thus the correct answer is (a).

Page No 11.7:

Question 7:

The abscissa of any point on y-axis is

(a) 0

(b) 1

(c) −1

(d) any number

Answer:

We know that the x−coordinate of every point on y-axis is zero. So, the coordinates of any point on the x−axis are of the form.

Thus the correct answer is (a).

Page No 11.7:

Question 8:

The abscissa of a point is positive in the

(a) First and Second quadrant

(b) Second and Third quadrant

(c) Third and Fourth quadrant

(d) Fourth and First quadrant

Answer:

The signs of coordinates of a point in various quadrants are shown in the following graph:

Thus the correct answer is (d).

Page No 11.7:

Question 9:

A point whose abscissa is −3 and ordinate 2 lies in

(a) First quadrant

(b) Second quadrant

(c) Third quadrant

(d) Fourth quadrant

Answer:

As we know that

In the first quadrant

In the second quadrant

In the third quadrant

In the fourth quadrant

The point whose abscissa is −3 which is negative and ordinate 2 is positive, so this point lies in the second quadrant.

Thus the correct answer is (b).

Page No 11.7:

Question 10:

Two points having same abscissae but different ordinate lie on

(a) x-axis

(b) y-axis

(c) a line parallel to y-axis

(d) a line parallel to x-axis

Answer:

Let the points and having the same abscissa but different ordinates be shown in the graph given below:

Fig: (location of two considered points)

And these points lie on a line parallel to y−axis

Thus the correct answer is (c).

Page No 11.7:

Question 11:

The perpendicular distance of the point P (4, 3) from x-axis is

(a) 4

(b) 3

(c) 5

(d) none of these

Answer:

The point is shown in the graph given below: 

Thus the perpendicular distance of the point from x−axis is 3 units.

Thus the correct answer is (b).

Page No 11.7:

Question 12:

The perpendicular distance of the P (4,3)  from y-axis is

(a) 4

(b) 3

(c) 5

(d) none of these

Answer:

The point is shown in the graph given below: 

Thus the perpendicular distance of the point from y−axis is 4.

Thus the correct answer is (a).

Page No 11.7:

Question 13:

The distance of the point P (4, 3) from the origin is

(a) 4

(b) 3

(c) 5

(d) 7

Answer:

The point is shown in the graph given below: 

In is right angled triangle where

By using Pythagoras theorem:

 

Thus the distance of the pointfrom the origin is 5.

Thus the correct answer is (c)

Page No 11.7:

Question 14:

The area of the triangle formed by the points A(2,0) B(6,0)  and C(4,6) is

(a) 24 sq. units

(b) 12 sq. units

(c) 10 sq. units

(d) none of these

Answer:

Given that points A, Band Cform a triangle which is shown in the figure. We are asked to find the area of the triangle ΔABC.

Given that 

Hence:

AB=OB-OA=6-2=4
CD = 6

By using formula,

ABC=12×AB×CD=12×4×6=12 sq units

Thus the correct answer is (b).

Page No 11.7:

Question 15:

The area of the triangle formed by the points P (0, 1), Q (0, 5) and R (3, 4) is

(a) 16 sq. units

(b) 8 sq. units

(c) 4 sq. units

(d) 6 sq. units

Answer:

Given that the points,and form a triangle.

We are asked to find the area of the triangle ΔPQR which is shown in the figure.

Given that 

Hence

By using formula,

Thus the correct answer is (d).



View NCERT Solutions for all chapters of Class 9